Osloby

- Nesten én måneds nedbør på tre timer

Datasystemene til Meteorologisk institutt registrerte så mye regn at de trodde det var en feil.

 • Olav Eggesvik
  Journalist

— Det kan se ut som om det kom nesten én måneds nedbør på tre timer, sier vakthavende meteorolog Marit Helene Jensen til Osloby like etter at regnet roet seg ned. Foreløpige målinger tyder på omtrent 54 millimeter nedbør i løpet av tre timer, men Jensen understreker at målingene er usikre.

Se lesernes bilder av uværet

Den store mengden med regn som ble målt på Blindern førte til at datasystemet forkastet resultatet, fordi det trodde det måtte være feil. Regnværet vil fortsette utover kvelden, og muligens utover natten og morgentimene fredag.

- Men ikke med samme intensitet. Vi har meldt byger videre gjennom natten og fredag, men ikke noe som ligner på det vi har fått torsdag, sier Jensen.

Ifølge forsker Frank Dalseth ved SINTEF, var det 3.400 lynnedslag i det sentrale Østlandsområdet.

— Lyn- og torden-aktiviteten har vært rimelig heftig, og tydeligvis med mye nedbør. I løpet av dagen har det vært over 3400 lynnedslag i sentrale deler av østlandsområdet, sier forsker ved SINTEF Frank Dalseth til NRK.

Travelt for nødetatene

Nødetatene fikk nok å gjøre. De mange lynnedslagene førte til flere branner som måtte slukkes. Taket på et verneverdig hus på Majorstuen begynte å brenne, og 40 beboere ble evakuert, men ingen ble skadet i brannen. Det var i går kveld ikke bekreftet hva som var brannårsaken. Samtlige biler i Oslo brann- og redningsetat var ute torsdag ettermiddag.

Brannvesenet måtte ut i regnet for å slukke brannen. Ingen ble skadet. Robert McPherson

— Det er svært høy aktivitet på 110-sentralen. Vi har alle biler på hjul med alle forskjellige typer oppdrag for å hjelpe Oslos befolkning, sa vakthavende brannsjef Asle Hembre til Aftenposten da det sto på som verst. Vi fulgte konsekvensene av regnværet i vårt livestudio.

Ved 20-tiden torsdag hadde regnet roet seg ned.

— Det er betraktelig roligere nå, slår Hembre fast overfor Aftenposten.

— Alle mannskaper og alle biler var ute. Det var alt fra automatiske brannalarmer, kumlokk som løsnet, taksteiner som ramlet ned på grunn av lynnedslag og vi fikk en brann midt i dette, som vi måtte prioritere, sier brannsjefen.

— Ingen ble skadet i brannen. Det var hyggelig, midt oppe i alt kaoset.

Vann på Jernbanetorget

Ved Mortensrud ble E6 og mange hager og veier i området farget hvite av hagl. Kollektivtrafikken ble også hardt rammet. Folk sendte inn videoer og bilder til Aftenposten som viste hvordan de måtte vasse ut av busser som ikke kom seg noen vei.

Artikkelen fortsetter under videoen:

Lynnedslag førte til problemer med signalanleggene på Tøyen og Mortensrud på T-banen. På perrongen på Jernbanetorget fosset vannet ned trappen. Trikken ble ikke direkte berørt av uværet, men slet med å komme seg frem gjennom sentrum.

Lite oppmøte i dårlig vær. Fra venstre sitter Zaki Nawabi (18) og Khizar Javed (18) for å se Portugal spille mot Ghana på Kontraskjæret. Robert McPherson

Været stoppet imidlertid ikke alle fra å se fotball på Kontraskjæret, der VM-kampene vises på storskjerm.— Gleden av fotball fører oss hit hver dag uansett vær, sa Zaki Nawabi (18) og Khizar Javed (18) fra Bærum, mens de satt på den tomme tribunen i regnponchoer for å se Portugal spille mot Ghana.

- Lyn rett ved

Uværet rammet store deler av Østlandet. I Drammen ventet Emmy Larsen (22) på bussen da lynet plutselig slo ned.

— Det tordnet noe forferdelig. Jeg er livredd for torden, men måtte ta bussen for å hente sønnen min, sier Larsen til Aftenposten.

Hun begynte å filme da tordenet ble intenst. Det var Drammens Tidende som først publiserte videoen.

Se videoen Larsen filmet (saken fortsetter under videoen):

— Jeg så ned på kameraet. Plutselig slår det ned rett ved oss to ganger. Jeg er sikker på at jeg ville blitt truffet hvis jeg hadde holdt hånden min ut, sier Larsen.

— Det var et voldsomt smell. Jeg løp inn på nærmeste senter og var livredd. Det endte med at jeg måtte ta neste buss, sier hun.

Det er ikke kommet meldinger om at noen er blitt skadet som en følge av uværet.

 1. Les også

  Se lesernes bilder av uværet

 2. Les også

  40 beboere evakuert etter brann i trehus

 3. Les også

  Nå er uværet her

Vi videreutvikler våre artikler.
Hjelp oss å forbedre, gi din tilbakemelding.
Gi tilbakemelding

Relevante artikler

 1. OSLOBY

  Oslo fikk en hel måneds regn på ett døgn

 2. OSLOBY

  Vi følger uværet minutt for minutt

 3. OSLOBY

  Nå er uværet her

 4. OSLOBY

  Enorme nedbørsmengder over Oslo-området

 5. NORGE

  Oversvømmelser etter store nedbørsmengder på Østlandet

 6. NORGE

  Kraftig regn skaper trøbbel i Bergen