Osloby

Rekordjakt på Blindern: Kan bli den varmeste desember i hovedstaden

Meteorlog John Smits er spent: Hvis gradestokken holder seg et par grader over null i dagene fremover, kan det bli varmerekord i Oslo i desember.

For squashspilleren Pål-Christian Njølstad var langbukser ikke et alternativ annen søndag i advent, selv om kalenderen viste 6. desember. Monica Strømdahl

 • Lene Skogstrøm
  Journalist

Siste om juleværet: Meteorologisk institutt har sendt ut såkalt OBS-varsel om høy vannstand helt fra Lindesnes i sør til Lofoten, melder NTB.

IOBS-varseletopplyser meteorologene at det samtidig vil komme kraftige regnbyger på Vestlandet. Det bli vanskelige kjøreforhold i fjellområdene på Øst— og Vestlandet på grunn av snø og kraftig vind.

På Vestlandet sør for Stad varsles det tirsdag kveld om 30-40 millimeter nedbør i løpet av tolv timer, og opp mot 60 millimeter på ett døgn. Vannstanden beregnes å bli 50-70 centimeter over høyden oppgitt i tidevannstabellene på strekningen fra Lindesnes til Stad. Samme vannstand er varslet fra Møre og Romsdal og nordover gjennom trøndelagsfylkene, Nordland og Lofoten.

I Agder, Telemark og kystfylkene helt opp til Akershus kan vannstanden bli så mye som 80 centimeter over høyden som er oppgitt i tidevannstabellene.

Varmerekord i Oslo?

Det kan gå mot varmerekord for desember måned i Oslo. Forrige rekord er fra 2006, og lyder på 2,4 grader i gjennomsnitt for de 31 desemberdagene – mot normalt 3,1 minusgrader. I dag, onsdag, ligger gjennomsnitttemperaturen på 2,6 så langt i desember - så akkurat i dag har vi rekorden inne.

Thriller rundt varmegradene

— Dette blir spennende, sier en entusiastisk statsmeteorolog John Smits. - Det gjenstår noen dager av måneden ... men det kan gå, hvis temperaturen holder seg på den varme siden.

- Men – det er vel ikke sånn at det er plussgrader de fleste ønsker seg til jul, da? Hva med litt kulde og julesnø?

— Jo da, de fleste ønsker seg litt kulde. Men vi må nok avfinne oss med at nedbøren fremover vil komme i form av regn. Og når det ikke blir skikkelig vinter, og skimulighetene uansett er avskrevet for Oslo-området, er det jo samme søren – da kan vi like gjerne satse på rekord, mener Smits.

Etter en periode med mildvær kom kulden på besøk 12. desember, her ved Østensjø-vannet. Men det ble akk så kortvarig. Ørn E. Borgen

Litt kaldere 2. juledagLangtidsprognosene varsler et par dager med kuldegrader 2. og 3. juledag. Men det er forbigående. I slutten av desember blir det igjen varmegrader. – Prognosene svinger. Søndag lå det an til minusgrader de siste dagene av måneden, men mandag så det ut til å bli varmere igjen, sier en rekord-glad Smits.

Ifølge prognosen fra Meteorologisk institutt i dag, tirsdag, ser det ut til å bli minusgrader utpå kvelden første juledag, og kuldegradene holder seg store deler av andre juledag. Temperaturen stiger brått 3. juledag. Det kan bli så varmt som åtte-ni grader – kanskje opp mot 10 grader lille nyttårsaften.

Om vi ikke får julesnø, er vi i hvert fall på vei mot lysere tider. STEIN BJORGE

Varmest lørdag 5. desember: 10, 4 grader

Mens svenskene de siste dagene har målt de høyeste desember-temperaturer noensinne, oppe på 13-tallet, er varmeste desember-temperatur siden 50-tallet på Blindern målt til 12,6 grader i 1991. Det skal godt gjøres å slå den.

Varmest i desember hittil i år var lørdag den 5., med 10,4 grader i maksimumstemperatur. Det er for sommerlig temperatur å regne i året vi snart har lagt bak oss: Laveste minimumstemperatur i juli lå godt under det, med 7,8 grader 11. juli.

Og 4. juni krøp kvikksølvet så langt ned som til 5,1 grader på det kaldeste.

Men gjennomsnitttemperaturen for juni endte på 14,2 grader.

 • Det var varmt i forrige måned også..
Les også

November: Varmerekord i tre østlandsfylker

Kald julemåned i 2010: minus 9,2

Varmerekord for hele året 2015 blir det ikke, den sørget en kjølig mai og juni for å velte.

Før 2006 må vi tilbake til 2013 for å finne en nesten like varm desember — med 2,0 i snitt. I 1972 hadde vi også 2,0 i gjennomsnittstemperatur. Og i den andre enden av skalaen: en av de kaldeste desembermånedene er 2010, med minus 9,2 i snitt.

Bergen får (nesten) garantert regnrekord i år

Det går mot årsrekord i nedbør i Bergen – og det sier jo ikke lite: Forrige nedbørrekord ble satt i 2005 og var på 3051,8 millimeter. Inntil i dag klokken 07 har det regnet 3006,0 millimeter. – Det gjenstår 45,8 mm, og det skal vi nok fikse i løpet av en dag eller to, sier John Smits.

- 3000 mm er slett ikke lite – det betyr tre tonn vann pr. kvadratmeter!

Der måleren i Bergen står nå, har det blitt foretatt målinger siden 1983. Dermed kan man ikke sammenligne med nedbørrekorder før den tid – men 1967 var også et veldig vått år.

 • Hvem finner på navn til ekstremværene?
Les også

Meteorologene vet hva det neste ekstremværet heter – men nekter å si det

Solen blir det dessverre ikke mye å se til på julaften. STEIN BJORGE

Regn og vind julaften

Les også

Du grønne, milde - hvordan skal vi få julestemning nå?

For Oslo og Østlandet forøvrig blir det jevnt grått og trist på julaften – etter litt skiftende skydekke og mulig sol lille julaften.

Det blir mye vind og nedbør i Sør-Norge. Langs kysten og i fjellet kan det bli både stiv og sterk kuling, med dertil hørende vanskelige kjøreforhold. I Oslo-området kommer regnet senere på kvelden, men også her kan det bli vind på 10–12 sekundmeter. Meteorologene er klare: Det er ikke nødvendig en gang å håpe på snø i Oslo-området.

Nordvestlandet vil få det verste juleværet, og utpå natten 1. juledag vil det også begynne å blåse i nord.

 • Årets siste ekstremvær førte til store erstatningsutbetalinger:
 1. Les også

  «Synne» ga skader for over 300 millioner

 2. Les også

  Klima i Norge 2100: Regn, skred og flom

 3. Les også

  Vårstemning i Oslo i starten av desember

 4. Les også

  Derfor er noen forskere bekymret for et kaldt område nord i Atlanterhavet

 5. Les også

  Uvanlig varmt og rekordmye nedbør i september

 6. Les også

  Ny varmerekord for Svalbard i sommer

Vi videreutvikler våre artikler.
Hjelp oss å forbedre, gi din tilbakemelding.
Gi tilbakemelding

Relevante artikler

 1. OSLOBY

  Slik blir juleværet

 2. VITEN

  Slik så det ut i mai i Oslo i fjor

 3. NORGE

  Politiet ber folk ta ned flagg og hente inn julepynt

 4. NORGE

  Nesten sommervarme på Møre

 5. NORGE

  2015 ble det tredje våteste og det tredje varmeste året som er målt i Norge

 6. NORGE

  Her ble det målt 14,4 grader i dag