Osloby

Kraftige reaksjoner mot Årets Osloborger

Debatten har rast på Facebook og Twitter etter at Mohsan Raja ble kåret til årets Osloborger i Aftenposten. Ifølge Hege Storhaug, informasjonsleder i den islamkritiske organisasjonen Human Rights Service, har Raja «fundamentalisme i hjertet».

Mohsan Raja ble kåret til Årets Osloborger av Aftenpostens lesere fredag. Monica Strømdahl

 • Astrid Løken
  journalist

Årets Osloborger, Mohsan Raja skrev på Facebook i sommer at det er straffbart å være homse eller lesbe, ifølge islam.

Fredag ble Mohsan Raja (30) kåret til Årets Osloborger av Aftenpostens lesere, for sin dugnadsinnsats for flyktninger på Tøyen. Natt etter natt sørget Raja og "Nattevaktene på Tøyen" for mat, omsorg og varme klær til flyktninger som kom til Politiets utlendingsenhet på Tøyen.

 • Derfor ble han nominert. Les mer om årets Osloborger her.
  Nominasjonen førte til en voldsom debatt på Twitter og Facebook søndag ettermiddag. Bakgrunnen er disse uttalelsene, som Mohsan Raja skrev på Facebook i sommer:

" Hva skjer med at folk har de homsefargene på sitt profilbilde? Ha forhold med det samme kjønn er ikke tillat i islam. "

"Det som er forbudt er forbudt. Bryter man regler og lover så er det straffbart. Veldig enkelt egentlig. Og det er straffbart å være homse eller lesbe, ifølge islam. "

— Hvorfor skrev du dette? Og hva mener du egentlig?

— Jeg er muslim selv, men kan ikke karakteriseres som en ekspert i islam og strafferett. Jeg ser i etterkant at det ble formulert feil fra min side, sier Mohsan Raja.

- Tar du avstand fra det du skrev i sommer?

— Jeg mener fortsatt det jeg skrev; at det, ifølge islam, ikke er tillatt å praktisere homofili. Dette gjelder i jødedommen og kristendommen også. Jeg respekterer alle mennesker, men ikke alle deres handlinger. Jeg hater ikke homofile. Det er opptil hvert enkelt menneske å bestemme hvordan de vil leve. Jeg dømmer ingen og har ingen rett til å dømme. Jeg ønsker bare å hjelpe mennesker i nød, sier Raja.

Les Ivar Staurseths innlegg: - Ikke mitt års Osloborger.

På Twitter skriver tidligere byrådsleder Stian Berger Røsland: «Hei @Aftenposten. Dere har ikke kåret en som mener homofili er straffbart til årets Osloborger? Noe er feil her?»

Storhaug: «Fundamentalisme i hjertet»

Hege Storhaug, informasjonsleder i den islamkritiske organisasjonen Human Rights Service, mener at Raja med sine Facebook-uttalelser har «fundamentalisme i hjertet».

— Det er åpenbart at Aftenposten er uetterrettelige når dere ikke har gjort en verdisjekk på mannen. Han blir hyllet for verdiene sine under prisutdelingen, samtidig som han mener homofili er forbudt ifølge islam, og at det er «ferdig snakka». Da viser han at han også bøyer seg for hele Koranen, sier Storhaug.

- Han fikk flest stemmer

- Hva tenker du om at Raja fikk prisen når du ser uttalelsene hans på Facebook, sjefredaktør Espen Egil Hansen?

— Årets Osloborger er lesernes pris. Leserne nominerer kandidater og leserne stemmer frem en vinner. Begrunnelsen i nominasjonen var utelukkende det arbeidet Raja har gjort på Tøyen ved natt etter natt å hjelpe flyktninger med mat og klær. Han ble foreslått av en rekke lesere. Han fikk deretter flest stemmer og derfor er han nå kåret til årets Osloborger, sier Espen Egil Hansen.

Mange har lurt på om Aftenposten visste

Bystyrerepresentant Mathilde Tybring-Gjedde(H)skrev dette: Var dette noe @Aftenposten visste da de ga Mohsan Raja tittelen "årets osloborger"?

— Mange har i kveld spurt om vi visste om Rajas kommentar på Facebook og det gjorde vi ikke. Vi har gjort enkel bakgrunnssjekk av alle kandidatene, men hverken her eller i de mange ukene som nominasjonen har vært kjent og omtalt har denne informasjonen kommet frem. Hadde vi visst om dette ville vi trolig skrevet om det, slik at Raja hadde muligheter til å svare for seg og leserne kunne gjøre seg opp en mening, sier Hansen.

Han presiserer at Aftenpostens lesere har stemt frem Raja som årets Osloborger for det arbeidet han har gjort for mennesker i en vanskelig situasjon.

Eksmuslimer forteller: Derfor brøt vi med islam.

— Det er et arbeid jeg også personlig har stor respekt for. På samme måte har jeg respekt for det arbeidet Frelsesarmeen gjør for mennesker i nød, men er uenig med dem når de utelukker homofile fra å jobbe i armeen, sier Hansen.

- Var det galt at han ble nominert?

— Nei, det mener jeg ikke. Aftenposten er uenig med Raja når det gjelder spørsmål om homofiles rettigheter slik de er uttrykt i hans Facebook-feed. Vår holdning er klar, og den harvi i en årrekke markert på lederplass. Vi vil jobbe mot slike holdninger og for et samfunn hvor homofile og andre minoriteter har vern og rettigheter. Vi vil likevel forsvare Rajas rett til å mene det han gjør. Det må det være rom for i et demokrati, sier Hansen.

- Gledelig at en "helt vanlig" muslim er blitt Osloborger

Abid Raja (V) påpeker at det ikke er noen hemmelighet at både homofili og alkohol er strengt forbudet etter islam.

— Så utgangspunktet for forbudet er klart nok. Men det er forskjell mellom bokstavtro nulltoleranse, og det mainstream- muslimer står for. De bryr seg ikke så mye om hvem som drikker eller er homofile, mener han.

— For som Osloborger blir han et forbilde, og han har heldigvis innsett dette. Det er nok mange som angrer for ting de har lagt ut på Facebook som privatpersoner, men julen er en tid for tilgivelse, mener han.

Men Abid Raja mener at det er gledelig at en «helt vanlig» muslim er blitt kåret Osloborger.

— Mange minoritetsnordmenn ble veldig glade for dette. Raja har gjort en fantastisk innsats, og det er flott at han har fått prisen.

 1. Les også

  Her er Årets Osloborger!

 2. Les også

  Hvem bør bli årets Oslo-borger?

Relevante artikler

 1. OSLOBY

  Hvem mener du er Årets Osloborger?

 2. LEDER

  Aftenposten mener: Muslimer må ta oppgjør med homohat

 3. DEBATT

  Ingen kan fortelle meg at den kjærligheten og stoltheten jeg føler for mannen min, er synd

 4. OSLOBY

  Mohamed Fariss er årets Osloborger

 5. KULTUR

  HRS får kritikk for å be leserne sende inn bilder av «den kulturelle revolusjonen» i Norge

 6. OSLOBY

  Disse kan bli Årets osloborger 2017