Osloby

Kulturetaten kjører rundt og leter etter kommunens egen kunst

Det er ingen liten jobb de har tatt fatt på, teamet med kunsteksperter i Kulturetaten.

afp000695644.jpg Olav Eggesvik

 • Olav Eggesvik
  Journalist

Kulturetatens kunsteksperter jobber etter alle kunstens regler for å kartlegge og konservere kommunens samling på ca. 18.000 kunstverk.

Som Osloby har skrevet tidligere, har kommunen fått kritikk av Kommunerevisjonen i to omganger for ikke å ha gode nok rutiner og å mangle oversikt over den store kunstsamlingen sin.

Kunsthistorikerne Marianne Hall (t.v.) og Erik Nilsen (t.h.) besøker alle steder i kommunen der det henger kunst. Olav Eggesvik

Les også: Oslo mangler oversikt over 18.000 kunstverkI løpet av årenes løp er gaver blitt gitt, bilder glemt og enkelte verk er tapt. De som har hatt kunsten på veggen har ikke vært flinke nok til å følge regelverket. I tillegg er det mye som ikke bør være med i kunstsamlingen.

Kunsten å holde oversikt

Å få oversikt er jobben til kunstdetektivene. De besøker skoler, sykehjem, kontorer, sykehus og alle andre steder kommunen har kunst. De vurderer og katalogiserer 18.000 verk, en jobb som vil ta mange år.

Siden i sommer har kunsthistorikerne Marianne Hall og Erik Nilsen gått gjennom flere tusen verk. Fortsatt er det mange igjen. Akkurat nå jobber de med å kartlegge kunsten som har hengt på flere skoler som skal pusses opp.

På et kontor på Rosenhoff skole har de samlet sammen et knippe verk som skal til konservering. Det er ikke alt som kan reddes. Et sterkt falmet trykk av Else Hagens "Tivoli" har mistet nesten alle fargene, en vanlig skade på grafiske trykk. Slike er det mange av i samlingen, hele opplag er blitt kjøpt inn og plassert rundt omkring.

— Det vil ikke gavne kunstneren at det henger oppe. Det er kanskje mulig å skaffe en ny, men det blir en vurdering. Trykket blir uansett bevart, sier Hall.

På en pult på kontoret ligger noe av arbeidsverktøyet de bruker: Klimamåler, lupe, målebånd, lommelykt og kamera. Alle verkene fotograferes og legges inn i en database.

— Det er gøy å jobbe "hands on" med så mange kunstverk, sier Nilsen, mens to arbeidere fra et innleid firma klargjør verkene for transport.

- Har det hendt at dere har kommet over skjulte skatter med stor verdi?

— Det økonomiske er ikke en del av businessen til en kunsthistoriker, slår Nilsen fast. Kunstdetektivene ser på kunstnerisk verdi, det økonomiske får andre ta seg av.

— Særlig det å komme over gode verk er morsomt, mener Hall.

Pirkete jobb

Når den kunsthistoriske verdien er undersøkt i felt, går turen i en anonym lastebil som Osloby knapt får lov å ta bilde av, til et hemmelig konservatorium i en anonym bygning Osloby ikke får ta bilde av. Store verdier fraktes og oppbevares i lageret der kommunen leier plass.

Mette Havrevold (f.v.), Erik Nilsen og Marianne Hall diskuterer hva som skal gjøres av vedlikehold på et verk de nettopp har hentet inn. Olav Eggesvik

Mellom rader og kasser med kunst som skal pusses på, sitter blant annet malerikonservator Mette Havrevold, dypt konsentrert med et forstørrelsesglass festet til hodet og en liten skalpell, som hun bruker til å skrape vekk lim fra baksiden av et bilde. En møysommelig jobb, men hun ser ut til å like den.Havrevold har nettopp tatt en rask kikk på et stort maleri. Små flak av maling har løsnet, noe som er vanlig for verk av denne typen som er malt med en spesiell teknikk. Det vil ta lang tid å fikse.

— Kjempegøy! Jeg gleder meg til å sette i gang! utbryter Havrevold. Noen ganger kan imidlertid selv ikke den ivrigste konservator redde et forsømt verk.

- Får du litt vondt da?

— Jeg klarer ikke kondemnering, svarer hun.

- Vil ta år

Noe svinn må man imidlertid tåle. Når kunstverkene er kartlagt, skal det med høyest kunsthistorisk verdi beholdes og bevares. Det som har lav kunsthistorisk verdi blir vurdert tatt ut av samlingen, og gis til den virksomheten der det er utplassert. Det som er så skadet at det ikke kan reddes kan bli kastet. Når kartleggingen er ferdig skal det lages en langtidsplan for konservering. Mye av konserveringsarbeidet er allerede i gang.

- Når tror dere at manglene Kommunerevisjonen har påpekt vil være rettet opp?

— Vi er i gang med tiltakene nå. Det har vært lite ressurser tidligere, men det er bedre nå, sier Hall.

— Noen virksomheter er vi ferdige med, deriblant mange av skolene, påpeker Nilsen.

— Men det vil ta noen år, det er snakk om ca. 18.000 verk. Vedlikeholdet vil også pågå over lengre tid.

 1. Les også

  Oslo mangler oversikt over 18.000 kunstverk

 2. Les også

  Kunstrotet i Oslo: Mer enn pinlig

 3. Les også

  - Definitivt ikke en del av kommunens samling

Relevante artikler

 1. KULTUR

  Nå skal verker fra Oslo kommunes kunstsamling vises frem for folket

 2. KULTUR

  Neste år skal det satses hardt på kunst der du er ute og går

 3. KULTUR

  Dagbladet: Verdifulle Munch-bilder er borte

 4. KULTUR

  Her er historien om årets mest omtalte kunstsamling

 5. KULTUR

  Stinn av penger og med et touch av James Bond

 6. KULTUR

  Milliardær Nicolai Tangen: – Jeg har vært en beundrer av kunstner Marianne Heske lenge