Osloby

Oslo kutter i kriminalitetsforebygging blant unge

Samtidig som Oslo opplever sin verste ransbølge på lang tid, vil byrådet i Oslo redusere bevilgningene til kriminalitetsforebygging med nesten en fjerdedel.

En spedbygd gutt blir ført inn i politibilen på Teisen lørdag 19. oktober, siktet for ran sammen med tre andre. Mens hovedstaden har opplevd over 200 ran de siste to månedene, kutter Oslo i bevilgningene til kriminalitetsofrebyggende arbeid. Paal Audestad

 • Andreas Slettholm
  Kommentator

I årets budsjett bevilget kommunen 7,7 millioner kroner til kriminalitetsforebygging blant ungdom.

I neste års budsjettforslag er beløpet falt til 6,0 millioner — eller nesten en fjerdedel mindre.

Gatemeglingen til Røde Kors er blant dem som fikk én million i tilskudd fra disse midlene, som i stor grad forvaltes gjennom det såkalte Salto-samarbeidet. «Signalene fra Salto er at vi ikke lenger kan søke Salto-midler», skriver prosjektleder Børre Frydenlund i et brev til bystyret.

— Vi har ingen Plan B, og det er kommunen som har finansiert oss hvert år, sier prosjektleder Børre Frydenlund i Røde Kors.

Salto-prosjektet er et samarbeid mellom politi og kommunen for å forebygge kriminalitet blant barn og unge.

Over 200 ran

Kuttet skjer samtidig med at Oslo er inne i en periode med

Les også

svært mange ran

. I september og oktober er det totalt registrert 203 ran. Gjerningspersonene er ifølge politiet vanligvis norske statsborgere, ofte med en annen etnisk bakgrunn.

Og mange av de kriminelle er unge. Av 34 pågrepne gjerningspersoner pr. mandag var fem under 18 år, og de aller fleste er under 25 år.

— Det er lite lurt å kutte i kriminalitetsforebygging, sier Frydenlund.

LES OGSÅ:

Les også

Oslo-ran nr. 100 i oktober

Gatemeglingen lærer ungdom både å dempe konfliktsituasjoner, og selv kunne snakke i stedet for å ty til vold. De driver 15 gatemeglingsenheter i ti bydeler.

— Våre brukere er en blanding av ungdom med voldserfaring, og ungdom som omtrent ikke har vært i konfliktsituasjoner, sier Frydenlund.

I fjor ble 362 ungdommer utdannet gatemeglere gjennom prosjektet.

Krim har gått ned

Ungdomskriminaliteten i Oslo har sunket gjennom mange år, ifølge tall fra Statistisk sentralbyrå. Blant unge under 20 har nedgangen vært på rundt 20 prosent siden 2006, da Salto-prosjektet ble startet opp.

Les også

Åtte tatt etter ransbølge i Oslo

Sosialbyråd Øystein Eriksen Søreide (H) sier imidlertid at tilskuddsordningen vil bli videreført som i fjor.— Jeg vet ikke helt hva som er årsaken til at aktørene mener de har fått slike signaler. Denne ordningen vil bli utlyst i januar, og de som hadde gode søknader i fjor vil kunne regne med å ligge godt an i år, sier Søreide.

Han vedgår imidlertid at byrådet foreslår 1,7 millioner kroner mindre til kriminalitetsforebygging sammenlignet med årets budsjett.

— I fjor kom det en tilleggsbevilgning da bystyret behandlet budsjettet. Det var en engangsbevilgning, og er ikke videreført i år, sier Søreide.

- Hvorfor har ikke byrådet prioritert å videreføre dette?

— Det handler om de totale rammene vi har til rådighet. Det har vært rammekutt på alle kommunens områder, sier Søreide.

- Sett i lys av ransbølgen i Oslo, er det fornuftig å kutte i kriminalitetsforebyggende tiltak?

— I det store bildet er denne potten en veldig liten del av det totale kriminalitetsforebyggende arbeidet. Vi driver langsiktig for å forebygge kriminalitet med mange virkemidler: Som å løfte dårligstilte familier, kvalifisering til arbeid gjennom norskopplæring, en god skole, og at barnevernet fanger opp de i risikosonen, sier Søreide.

- Veldig gledelig

Salto-samarbeidet, som delvis finansieres gjennom denne potten, omtaler Søreide som en viktig del av kriminalitetsforebyggingen.

— Salto-modellen anser vi som vellykket og veldig viktig. Ungdomskriminaliteten er redusert i Oslo, og det til tross for at det er blitt flere ungdommer, sier Søreide.

Etter å ha fått beskjed gjennom Aftenposten om at gatemeglingen fortsatt kan søke tilskudd, sier Børre Frydenlund i Røde Kors:

— Det er veldig gledelig hvis vi fortsatt kan søke midler fra Salto. Jeg må få sjekket dette, sier Frydenlund.

Oslo-budsjettet vedtas endelig i bystyret i desember.

Relevante artikler

 1. OSLOBY

  Natteravn-leder mener Raymond Johansen bagatelliserer voldsproblemene i Oslo

 2. OSLOBY

  Høyre: – Glad for at «rare» SV og MDG-forslag er vraket

 3. OSLOBY

  49 millioner til forebygging blant unge i Oslo

 4. OSLOBY

  Rødt sikrer flertall for Oslo-budsjettet

 5. OSLOBY

  Krever svar om ungdomskrim i Oslo

 6. OSLOBY

  Byrådet utsetter viktige valgløfter