Osloby

Marianne Heske: Nasjonalgalleriet bør inn på UNESCOs verdensarvliste

Det blir appeller fra kunstnere og politikere foran Nasjonalgalleriet 12. mai. Samtidskunstneren Marianne Heske tar til orde for at Nasjonalgalleriet bør inn på UNESCOs verdensarvliste.

Venstre-leder Trine Skei Grande har bilde av Marianne Heskes verk på kontoret sitt. -Nasjonalgalleriet er vår nasjonalskatt. Det tilhører oss alle og Heskes verk forteller oss akkurat det, sier Trine Skei Grande. Marianne Heske

 • Heidi Borud

Torsdag 12. mai avholdes den første demonstrasjonen foran Nasjonalgalleriet. Det blir kunstneriske innslag og appeller fra politikere og kunstnere.

Aksjonsgruppen legger opp til at demonstrantene går stille tre ganger rundt Nasjonalgalleriet og så går i tog ned til Stortinget og overleverer en appell til stortingspresidenten.

— VI etablerte oss for åtte år siden da beslutningen fra tidligere kulturminister Trond Giske og regjeringen ble kjent. Nå kommer vi til å stå på trappen opp til Nasjonalgalleriet som vi gjorde den gang, sier arkitekt Erik Collett.

Han merker stort engasjement for saken. - Vi merker en voldsom interesse fra alle kanter, sier Erik Collett.

- Inn på UNESCOs verdensarvliste

Samtidskunstneren Marianne Heske mener Nasjonalgalleriet bør inn på UNESCOs verdensarvliste. Hun er sterkt engasjert i saken og har laget sin versjon av museet som hun kaller Nasjonalskatten. (se illustrasjon)

— Det finnes bare ett ord for det som nå skjer og det er provinsielt, sier hun.

— Se til andre europeiske byer. De pusser opp og bevarer byggene. Nå synes jeg vi må ta Nasjonalgalleriet inn for UNESCO og få den med på verdensarvlisten. Vi må kalle inn UNESCO og se globalt på dette siden politikerne her på berget ikke forstår hvor viktig dette er, sier Heske.

— Nasjonalgalleriet er et stykke verdensarv. Arkitektur og innhold hører sammen og det skal ikke splittes. Bygget er autentisk. Form og innhold, hører sammen, sier Marianne Heske.

Aksjonen Redd Nasjonalgalleriet skal nå vurdere om den formelt skal melde inn Nasjonalgalleriet som kandidat til verdensarvlisten.

spa56372_doc6nv5hkbat6u1hzjwekds-7lHXQpA3ud.jpg Roald, Berit

— Langt lerret å bleke

UNESCOs liste over verdens kultur- og naturarv inneholder arv av fremstående universell verdi. Listen inneholder mer enn 1000 steder, både kultursteder og naturområder. For å bli tatt med i verdensarvlisten må stedet eller bygget oppfylle noen utvalgte kriterier som justeres jevnlig av verdensarvkomiteen for å reflektere utviklingen av verdensarvkonseptet.

I Norge er det Klima- og miljøverndepartementet som har ansvar for å nominere steder til listen. Både enkeltpersoner, organisasjoner og stiftelser kan melde inn kandidater til departementet, opplyser ansvarlig ekspedisjonssjef Einar Holtane i Kulturminneavdelingen. Han vil ikke kommentere om Nasjonalgalleriet kvalifiserer til å komme på verdensarvlisten.

— Det er et langt lerret å bleke og krever en grundig behandling. Først må man komme inn på en tentativ liste for en foreløpig vurdering, sier Holtane.

OPT_sz494aed_doc6pafobopahz1dqspud0g_doc6pdgrjv0cmdwoj88d0d-t4wWJhw8ee.jpg Andersen, Aleksander

Legger ned grunnsten

Førstkommende mandag legger H.M. Dronning Sonja og H.K.H. Kronprinsesse Mette-Marit ned grunnstenen for det nye Nasjonalmuseet på Vestbanen.

Det blir kunstneriske innslag, taler ved statsminister Erna Solberg, administrerende direktør i Statsbygg, Harald Nikolaisen og styreleder ved Nasjonalmuseet Svein Aaser.

Mer om striiden rundt Nasjonalgalleriet kan du lese her

Vi videreutvikler våre artikler.
Hjelp oss å forbedre, gi din tilbakemelding.
Gi tilbakemelding

Les mer om

 1. Kulturpolitikk

Relevante artikler

 1. KULTUR

  - Jeg er lei av å bli tillagt meninger jeg ikke har om Nasjonalgalleriet

 2. KULTUR

  Nasjonalgalleriet skal bli folkets kunsthus

 3. A-MAGASINET

  Marianne Heske: – Det er klart vi var overklasse. Uten at jeg tenker på det selv, kan jeg omgås alt fra dronning Sonja til indiske tiggere

 4. DEBATT

  «En bevisstløs prosess, som er kulturhistorisk destruktiv»

 5. KULTUR

  22. juli-minnestedene: – Det er veldig uverdig

 6. KULTUR

  Flere stortingspolitikere reagerer på at Kulturhistorisk museum overtar Nasjonalgalleriet