Josefine Nylander-Teigen og tre venner sitter noen meter fra en plakat på Nesbru videregående skole hvor det står «Kjør hardt, kjør stil, gjør rusfri deal». De fire vi møter er alle fylt 18 år, men har vært på fester hvor det har vært alkohol siden de var 13-14.
— Hvordan ble det da sett på om du ikke ville drikke alkohol?
— Da ville jeg tenkt at det var «litt weird», men nå skjønner jeg det godt, sier Josefine Nylander-Teigen.
Mandag gikk politiet i Asker og Bærum kraftig ut mot foreldre i de to kommunene. VÅKN OPP!, var beskjeden på Facebook-siden til ungdomspatruljen i politidistriktet. Politiet i de to rike Akershus-kommunene er bekymret for hjemme-alene-fester uten kontroll, ungdom under 18 år som drikker alkohol og narkotikabruk.
De reagerer på at foreldre ikke er hjemme når det er ungdomsfester, foreldre som ikke vet hvor barna deres er eller foreldre som har dratt på hytta med barna igjen hjemme alene.
Få år tilbake var det å prøve å lure foreldreen del av livet til 18-åringene vi møter på Nesbru. De ville gjerne ikke fortelle at de egentlig skulle på fest for å bli beruset.
— Om foreldre drar på hytta og tror ungdommen ikke gjør noe, er de stokk dumme, slår Nylander-Teigen fast.
FORELDRENE FORKLARER HVORFOR DE LAR BARNA VÆRE HJEMME ALENE I HELGENE:
Dysser ned kritikken nå
I det opprinnelige Facebook-innlegget viste politiet blant annet til flere fester i helgen som var ute av kontroll, et rasert hus og fulle 13-åringer.
Men onsdag toner Trine Svartås, leder av ungdomsteamet i Asker og Bærum politidistrikt, ned advarselen
«Det er hverken flere hjemmealene-fester, mer ungdomsfyll eller flere mindreårige som havner på legevakt eller sykehus etter utagerende festing nå enn før», svarer Svartås til budstikka.no.
– Men noen foreldre bør følge bedre med. Man bør være mer bekymret for ungdom som vokser opp i dag enn for 20 år siden. Det skyldes blant annet at ulovlige rusmidler som cannabis er lettere tilgjengelig og at alle kan finne på å prøve det, legger Svartås likevel til.
At det ikke var verre før viser også forskningen. (Les mer om det lenger nede i artikkelen.)
— Handler om tillit mellom barn og foreldre.
De fire vi møter kjenner seg ikke igjen at det er så ille som politiet skrev i Facebook-posten.
— Jeg skjønner at de sender ut en advarsel, men de drar nok frem ekstremtilfellene for å skremme litt. Det handler også om tillit mellom barn og foreldre, sier Hasan Askri Syed.
Samtidig mener noen av dem at de har inntrykk av at fjortisene i dag er verre enn hva de selv var for 4–5 år siden.
— Etter det jeg hører virker det som de begynner tidligere både med alkohol, røyking og sex. I tillegg legger de ut på sosiale medier at de drikker, det ville ikke vi gjort, sier Marte Bentsen. - Synes dere at det er ok at ungdom på 13–14 år drikker alkohol?
— Jeg synes det er ok. Det er jo noe man vil prøve, og jeg skjønner at man er nysgjerrig på det, sier Morten Bjørshol.
— Jeg synes ikke det er ok, og jeg vil ikke kjøpe drikke til min søster på 15 år, kontrer Josefine Nylander-Teigen.
LES KOMMENTAR FRA LENE SKOGSTRØM:
Fikk foredrag av moren om frontallappen
— Var det mye drikkepress da dere var i den alderen?
— Jeg opplevde det, men de fleste ville nok ha det gøy og ville nok drikke selv, sier Bjørshol.
— Alles ønsker når man er 13–14 år er å være kul, og når man drar på fest, blir man kul, legger Nylander-Teigen til.
- Og hvordan reagerte foreldrene første gang de fant ut at dere hadde drukket alkohol?
— Jeg fikk et foredrag av moren min, som er lege, om at frontallappen hos gutter ikke er fullt utviklet før du er godt over 20 år, og at det er greit med alkohol, men at man skal lære seg å nyte det med måte, sier Askri Syed.
— Jeg tror ikke foreldrene var så mye bedre enn oss. Men det er så mye synligere nå med sosiale medier og i nyhetene, legger Nylander-Teigen til.
- Ikke vanskelig for ungdom å skaffe seg alkohol eller narkotika
Forebyggende politikoordinator i Asker og Bærum politidistrikt Ole Magnus Jensen sier at ungdom i distriktet skaffer seg alkohol og narkotika på forskjellige måte.
— Vi vet at det er et stort tilbud, og ikke vanskelig for ungdom å skaffe hverken alkohol, hasj eller cannabis, sier Jensen.
Kjente steder for omsetning er ved Sandvika Storsenter og rundt stasjonsområdene både i Asker og Bærum. Dessuten blant venner.
— De fleste vi snakker med sier at de har reist til Oslo. Men vi tror at like mye omsettes blant venner, ved at noen reiser og skaffer, og deretter selger videre. Omsetningen foregår mellom venner når de møtes. Vi vet også at det enkelte steder både røykes og omsettes i friminuttene på skolene.
Politiet har en avtale med Akershus fylkeskommune om å sjekke de videregående skolene en gang i året. Her gjøres innimellom beslag, men ikke hver gang. Narkotikahundene får ikke komme inn i klasserommene, men på utvalgte områder av skolen og i skolegården.
SAKEN SOM STARTET DET HELE:
Facebook er også en omsetningsplass
Sosiale medier, spesielt Facebook, er en omsetningsplass. Her bestiller ungdom både til seg selv og venner.
— Når vi tar selgere finner vi ofte bestillinger på sms fra unge på telefonene som vi beslaglegger. Det kan i enkelte tilfeller være ungdom helt ned i 13–15 års alderen, men de fleste er litt eldre. Det er først på videregående skole at det virkelig blir volum, sier Jensen i Asker og Bærum-politiet.
- Ikke nytt at voksne er bekymret
Astrid Skretting har forsket på ungdom og rus ved Sirus (Statens institutt for rusmiddelforskning)
— Det er ikke noe nytt at voksne er bekymret for ungdommens rusbruk, sier hun.
Forskning viser at dagens foreldre generelt har mindre grunn til å være bekymret nå.
De ruset seg nemlig mer enn det dagens ungdom gjør. I en undersøkelse blant gutter på 10. trinn oppga 23,4 prosent i 2002 at de hadde drukket seg fulle fire ganger eller mer.
I 2014 sa 11,3 prosent det samme. Blant jentene på samme trinn ble det registrert en nedgang fra 25 prosent i 1998 til under 10 prosent i 2014. I samme periode sank andelen som røykte fra åtte til én prosent av alle.
— Det generelle inntrykket er at ungdommens bruk av illegale rusmidler økte frem til årtusenskillet, deretter har det gått ned. Men det er selvfølgelig individuelle og regionale forskjeller, sier Skretting.
LES MER:
Vestkanten skiller seg ut
— Skiller Bærum og Oslo vest seg ut?
— Der har det lenge vært slik at ungdommene der drikker mer enn gjennomsnittet. Det samme er tilfellet for foreldregenerasjonen.
- Hva er grunnen?
— Det er flere. Bedre økonomi og større boliger spiller inn. Det gjør også andelen innvandrere som ikke drikker alkohol. Den er mye mindre i vest enn i øst. Vi påvirkes alle av omgivelsen, det gjelder også norske ungdommer som har venner som ikke drikker, sier Skretting.
Problemet med hjemme-alene-fester som utarter er heller ikke på noen måte nytt. Skretting mener foreldrene må være sitt ansvar bevisst.
— Det kan være et tungt ansvar å legge på en tenåring å la han eller hun være alene hjemme i helgen.
OSLO-POLITIET:
KOMMENTATOR HELENE SKJEGGESTAD:
Under her kan du se Facebook-innlegget som onsdag ettermiddag var delt nesten 4000 ganger.
Aftenposten snakket med ungdommen om festing i 2013. Da mente de at festene var villere på vestkanten.