Osloby

Her har flertallet innvandrerbakgrunn

Av en befolkning på 36.659 personer i Søndre Nordstrand har 18.341 innvandrerbakgrunn. Dermed har Oslos første bydel passert en innvandrergrense på 50 prosent.

Søndre Nordstrand er med sine 18.341 innbyggere med minoritetsbakgrunn Oslos mest flerkulturelle bydel. Her fra Holmlia togstasjon. Martin Lerberg Fossum

 • Wasim Riaz

I dag har Statistisk sentralbyrå (SSB) publisert tall som viser at tre av ti Oslo-borgere har minoritetsbakgrunn. Men hvordan innvandrerbefolkningen er bosatt i byen, viser store skjevheter.

I Søndre Nordstrand var innvandrerbefolkningen ganske så nøyaktig 50 prosent ved inngangen til 2013. Ser man nærmere på tallene, viser de at det var en liten overvekt av personer med flerkulturell bakgrunn.

Les også

For første gang får Oslo en bydel med innvandrer-flertall

Dermed er Søndre Nordstrand den første av Oslos 15 bydeler med et flertall av innvandrerbefolkning. Bydelen består blant annet av innvandrertette områder som Holmlia, Bjørndal og Mortensrud.På plassen etter følger Stovner med 49,5 prosent. Deretter kommer Alna med en minoritetsbefolkning på 48,6 prosent.

På andre siden av skalaen kommer bydel Nordstrand med 15,3 prosent. Tallene omfatter både innvandrere og norskfødte med innvandrerforeldre.

Boligpriser

— Personer med minoritetsbakgrunn som er blitt boende i Søndre Nordstrand, har fått barn. Dermed øker andel norskfødte med innvandrerforeldre. Boligprisene har også en god del å si for bomønsteret blant personer med minoritetsbakgrunn. Søndre Nordstrand er attraktiv for innvandrere som ikke har så mye å rutte med. I tillegg får man mye bolig for pengene i Groruddalen og Søndre Nordstrand sammenlignet med indre by, forklarer Svein Blom, forsker i SSB.

I gruppen 20 til 39 år har nesten 63 prosent av innbyggerne i Søndre Nordstrand flerkulturell bakgrunn.

Oslos siste bydel

SSB-forskeren legger til at også boligpolitikken har en god del å si for hvor minoritetene bosetter seg.

— Søndre Nordstrand ble bygget ut på et tidspunkt da det kom mange med innvandrerbakgrunn til Oslo. Det var mange nye boliger i bydelen, og prisene var gunstige. Dermed var dette et enkelt valg for mange.

Det er ikke mulig for Blom å si hvordan befolkningsutviklingen i Groruddalen blir fremover.

— Svaret ligger i hvor stor innvandrerandelen blir i Oslo fremover. Hvis den ikke fortsetter å stige, vil innvandrerbefolkningen flate ut i Groruddalen og Søndre Nordstrand, sier Blom.

Som ventet

— Siden jeg ble valgt som leder av bydelsutvalget (BU) i 2011 har jeg vært klar over at bydelen vår blir den første i Oslo med en minoritetsbefolkning på 50 prosent. Derfor er dette ingen overraskelse, sier Shahbaz Tariq (A), leder av BU i Søndre Nordstrand.

Han vil ikke lukke øynene for utfordringer dette medfører.

Les også

- «Flukten fra Groruddalen» kommer ikke til å ta slutt

— Vi har blant annet konstatert at det ikke er bare etniske nordmenn med høy utdannelse og gode jobber som flytter ut av bydelen. Også unge med minoritetsbakgrunn med høy utdannelse flytter til nabokommunen Oppegård. De som flytter ut, føler at det er et svikt i skolesystemet her. Derfor er det viktig å motarbeide dette, understreker Tariq.Han legger til at bydelen tilbyr i dag gratis kjernetid i barnehagen, altså 20 timer gratis barnehage pr. uke.

— Det er viktig å satse på bedre barnehage, fritidstilbud og skole. Vi merker nå at stadig flere barn som begynner i barnehage er bedre rustet med tanke på norskkunnskaper, men fremdeles er det et stykke å gå, sier Tariq.

BydelInnvandrerandel
Søndre Nordstrand50,0 %
Stovner49,5 %
Alna48,6 %
Grorud44,6
Bjerke40,8
Gamle Oslo37,8
Grunerløkka33,1
St. Hanshaugen25,6
Frogner25,2
Sagene24,8
Østensjø22,3
Nordre Aker16,5
Ullern16,4
Vestre Aker15,7
Nordstrand15,3
 1. Les også

  18.000 færre etnisk norske i Groruddalen

Relevante artikler

 1. OSLOBY

  Sharma valgte annerledes enn andre innvandrerbarn

 2. NORGE

  Laveste innvandringsvekst i Norge på 13 år

 3. OSLOBY

  Disse nabolagene tømmes for beboere med norsk bakgrunn

 4. NORGE

  Én av seks i Norge har innvandrerbakgrunn

 5. OSLOBY

  Dette er Oslos raskest voksende innvandrergruppe

 6. OSLOBY

  Lysbakken: – Vi har et reelt problem i Norge med æreskultur og sosial kontroll