Osloby

Frp vil ha nytt hovedbibliotek på Tøyen

Carl I. Hagen (Frp) vil bygge nytt Deichman-bibliotek på Tøyen og la statsministeren flytte inn i det gamle biblioteket.

- Vi ønsker å legge noe til Tøyen som betyr noe for folk der og som kan tas i bruk av lokalmiljøet, sier Carl I. Hagen (Frp). Han mener bibliotek er en bedre idé enn Munch-museet, som først og fremst tiltrekker seg turister. Olav Olsen

 • Mathias Vedeler
 • Andreas Slettholm
  Kommentator

— Vi er ikke med på noe mer enn 2,7 milliarder til nytt Munch-museum og Deichmanske bibliotek. Når denne rammen sprekker, er vi nødt til å finne andre løsninger, sier Carl I. Hagen (Frp).

Les også

Full stopp i budsjett- forhandlingene i Oslo

Fremskrittspartiet er i forhandlinger med byrådet om neste års budsjett. Det Lambda-vennlige byrådet, bestående av Høyre, Venstre og KrF, er avhengig av støtte fra Frp for å få flertall, men Frp nekter å være med på økte kostnader i Bjørvika.Mens Munch-museet i Bjørvika har vært omstridt i hvert fall siden 2008, har det vært tverrpolitisk enighet om at bygget «Diagonale», som skal romme nytt hovedbibliotek, skal reises i Bjørvika.

«Diagonale» har imidlertid blitt mange hundre millioner kroner dyrere enn det som tidligere var kjent, noe Frp ikke vil gå med på.

— Vi diskuterer de store tingene først. Når Deichmanske alene vil koste 2,6 milliarder, sier det seg selv at vi ikke får til museum og bibliotek i Bjørvika, sier Hagen.

Foreslår Tøyen

Det er derfor Hagen og Frp nå lanserer nok et forslag i den svært langvarige striden om plassering av kulturbygg i Oslo.

Les også

Var enige om maks-pris på Munch

Hagen ønsker at Deichman skal flytte til Tøyen, der han mener det vil kunne tas i bruk av nærmiljøet på en helt annen måte enn om det nye Munch-museet havner der, slik venstresiden vil.— Munch-museets besøkende er 70 til 80 prosent turister. Vi ønsker i stedet å legge noe til Tøyen som betyr noe for folk der og som kan tas i bruk av lokalmiljøet. I Tøyen-området, særlig med utbyggingen på Ensjø, er det rikelig med barnefamilier som vil ha svært god nytte av et nytt bibliotek der, sier Hagen.

Fortsatt Nasjonalgalleriet

Frp ser fortsatt for seg at Munch-museet flyttes til Nasjonalgalleriet på Tullinløkka, noe som har vært partiets primærstandpunkt siden vinteren 2011.

Les også

Slik vil Frp styre Oslo

— Det vil koste 1,3 milliarder kroner. Da har vi bra med penger innenfor rammen til å bygge nytt og utvide bygget som i dag rommer Munch-museet til et nytt hovedbibliotek på Tøyen, sier Hagen.Med Frps forslag vil det dermed ikke bli noen flere kulturbygg i Bjørvika enn Operaen, fordi Kulturhistorisk museum ikke lenger anser Bjørvika som noe aktuelt alternativ etter at det ble klart at vikingskipene ikke kan flyttes fra Bygdøy.

Foreslår nytt statsministerkontor

Bygningen til et nytt Deichman-bibliotek på Tøyen har Hagen også planer for. Nylig foreslo tre arkitekter en ny skisse for nytt Munch-museum på Tøyen. Hagen mener denne skissen, som er langt billigere enn det som tidligere er blitt utredet, også vil passe bra til et nytt hovedbibliotek.

- Det er en ny bygning om går arkitektonisk godt sammen med dagens Munch-museum, sier han.

Dagens Deichmanske bibliotek ønsker Frp å selge til staten i bytte mot at kommunen får bruke Nasjonalgalleriet til å huse Munch-museet.

— Deichmanske bibliotek er et staselig bygg, og vi ser for oss at Statsministerens kontor kan holde til der. Det vil blant annet passe godt til mottagelser, sier Hagen.

Lambda ga knekk i budsjettforhandlingene

Krav om vraking av Lambda førte til full stopp i budsjettforhandlingene mellom Frp og byrådet i går.

Uenigheten mellom Frp og byrådet om de to nye kulturbyggene – Munch-museet og nytt Deichmanske hovedbibliotek – er så stor at det førte til full stopp i budsjettforhandlingene i går formiddag.

Frp har stilt som krav at Lambda-tomten skal selges og at ikke mer enn snaue 2,7 milliarder kroner skal brukes på de to kulturbyggene tilsammen. Frp beskriver disse kravene som absolutte, noe byrådet ikke har kunnet svelge.

Mindretallsbyrådet, som består av Høyre, Venstre og KrF, risikerer dermed å havne i en vanskelig situasjon der de må styre budsjettpolitikken fra sak til sak i bystyret.

Frps krav om 2,7 milliarder kroner er rundt 1,75 milliarder mindre enn det byrådet ønsker å bruke. Byrådets Deichman-prosjekt i Bjørvika er alene beregnet å koste 2,6 milliarder kroner.

Lambda er på sin side byrådets forslag i den betente og svært vanskelig striden om hvor et nytt Munch-museum skal ligge, og hvis Høyre går med på å selge Lambda-tomten, vil de i praksis ha tapt denne viktige, politiske kampen.

Hverken byrådet eller Frp vil imidlertid beskrive det som at forhandlingene er brutt. Høyres Eirik Lae Solberg forteller at de fortsatt håper å bli enige om et budsjett sammen med Frp.

Relevante artikler

 1. KRONIKK

  Tre byråd med ulik politisk farge har båret frem nye Deichman. Det forplikter.

 2. KRONIKK

  I dag legges grunnstenen for Lambda: Det nye museet vil styrke Oslo som internasjonal kulturby

 3. OSLOBY

  Nå er det ingen vei tilbake for nytt Munch-museum

 4. OSLOBY

  Deichman og Munch flytter til Bjørvika. Hva skal de gamle byggene brukes til?

 5. DEBATT

  Kort sagt, søndag 29. september

 6. KOMMENTAR

  Lambda, det nye Munchmuseet i Bjørvika, er utmerket.