Osloby

Ni tatt etter demonstrasjon

Unggutter arrestert etter demonstrasjon. Fire er bare 16 år.

Demonstrantene kastet stein og avfyrte raketter mot politiet etter demonstrasjonen. Foto: ERLEND AAS / SCANPIX

 • Anders Hedeman

Har du tips om denne saken? Send en e-post til 2286@aftenposten.no eller ring Aftenposten.no på 02286. Du kan også sende SMS/MMS til 2286.

Flere hundre personer på den politiske venstresiden demonstrerte mandag kveld utenfor Stortinget mot de israelske krigshandlingene i Gaza. I etterkant av markeringen oppsto det sammenstøt mellom politiet og ungdomsgrupper utenfor utenfor den israelske ambassaden i Parkveien. — Omlag 100 av i alt 1000 demonstranter skjønner ikke hva som er best for dem selv, sier innsatsleder Thor Langli i Oslo politidistrikt til Aftenposten.no. Disse 100 skal ifølge Langli ha forberedt seg på å lage bråk, og skal blant annet ha gjort klar gjenstander som de kunne kaste mot politiet.

Fire gutter på 16 år

Operasjonsleder Vidar Hjulstad ved Oslo politidistrikt sier til Aftenposten.no ved 22-tiden at tilsammen ni personer er arrestert etter urolighetene.- Alle de arresterte er unge gutter og menn. Blant annet ble fire gutter på 16 år arrestert i forbindelse med demonstrasjonene. De andre er noen år eldre, forteller han. Alle de arresterte hadde ifølge Hjulstad utenlanske navn.- I løpet av kvelden vil det bli tatt stilling til om de skal fremstilles for varetektsfengsling eller om de skal slippes fri. Vi må vurdere hvor alvorlig det hver enkelt har gjort, sier Hjulstad. Demonstrantene kastet brennende gjenstander og steiner mot politiet. De satte også fyr på søppelkasser og en politibil, samt skjøt nyttårsraketter mot demonstrantene. - Periodevis var det veldig dramatisk for våre folk som fikk rullet brennende søppeldunker mot seg. Men ingen av våre tjenestemenn ble skadet i aksjonen, forteller han.

Søppelkasser

Da Aftenposten.no var i området utenfor den israelske ambassaden lå det strødd med knuste murbiter og tåregassflasker.Mellom 10 og 15 personer skal være arrestert. Men ved 20-tiden undersøkte politiet fortsatt steder i Oslo for om mulig å hindre demonstrantene å komme tilbake. Brannvesenet måtte dessuten beskyttes av politiet for å slukke branner i søppelkasser som var tent på av demonstrantene. - Noen av dem kommer fra blitzmiljøet. Det er alt vi vet så langt, forteller Langli. Artikkelen fortsetter under bildet.

Israel har ansvaret

Demonstrasjonen utenfor Stortinget gikk imidlertid fredelig for seg. Til den ganske ungdommelige forsamlingen på Eidsvolls plass foran Stortinget, anført av blitzere og Rød Ungdom, sa SVs stortingsrepresentant Inga Marte Thorkildsen at Israel har ansvaret for utviklingen i Gaza og de øvrige palestinske områdene. Det er ikke bare terrorister som får bomber i hodet fra israelske jagerfly, men også sivile når ett av de mest folketette områdene i verden utsettes for israelske krigshandlinger, påpekte SV-representanten. — Dette handler ikke om Hamas, men om Israel som tar seg til rette med krig og trakassering av palestinere. Alle som ønsker Israel en fredelig framtid, må protestere mot Israels framferd, sa Thorkildsen. Aftenposten.no kommer tilbake med mer.

Politiet har pågrepet minst to personer i demonstrasjonen. Foto: OLAV RØLI

Demonstrantene ble møtt med tåregass av politiet. Foto: ERLEND AAS / SCANPIX

Relevante artikler

 1. NORGE

  Demonstrantene barket sammen Oslos gater lørdag. Politiet svarte med hester, tåregass og hunder.

 2. VERDEN

  Tusenvis trosset smittevernreglene og demonstrerte i Paris

 3. POLITIKK

  I Oslo demonstreres det både for og mot Tyrkias offensiv

 4. OSLOBY

  Håper på fredelig Israel-demo i Oslo lørdag. Men er forberedt på opptøyer.

 5. VERDEN

  Israel avviser FN-krav om granskning etter demonstrasjoner på Gaza-stripen

 6. VERDEN

  Opptøyer etter at politiet grep inn mot demonstranter i Göteborg. Flere pågrepet, ifølge politiet.