Osloby

Fikk rekordstor «Formel 1-fisk» i Oslofjorden

Først tok kompisen til Teresa Zamecznik en fin sjøørret. Så fikk hun selv plutselig et ellevilt fiskemonster på kroken.

Teresa Zamecznik (42) satte ny norsk rekord på fiskearten stripet pelamide i Oslofjorden mandag. Rekordfisken veide litt over 2,4 kilo og ga en heftig kamp på lett sportsfiskestang med haspelsnelle. Fisken tok på en sølvsluk av typen Møresild 22 gram. Med på fiskeopplevelsen var også Bernard Michon. Duncan Philip Jones/IMA

 • Jan Gunnar Furuly

42-åringen fisket med kastestang fra land ved hjemstedet Røyken ved Oslofjorden sammen med Bernard Michon sist mandag. Da meldte kjempefangsten av en stripet pelamide plutselig seg med voldsomme rykk og sprang.

– Rett før hadde Bernard fått en kjempefin sjøørret på rundt 800 gram, og da ropte jeg høyt: «La meg få en havabbor eller en tunfisk!». Få minutter etterpå var jeg på en måte bønnhørt, ler Teresa, som selv omtaler seg som «periodefisker».

Stripet pelamide, også kalt atlantisk bonito, har nå tydeligvis etablert seg i Oslofjorden. De siste ukene er det meldt om stadig større fisk tatt på stang av hobbyfiskere, og så sent som for to uker siden satte Finn Jørgen Solberg ny norgesrekord på 2,26 kilo i Bunnefjorden. Men nå er den rekorden slått av Teresa Zameczniks fisk (bildet). Duncan Philip Jones/IMA

Etter en heftig kamp på litt over et kvarter med noe som oppførte seg som en torpedo helt ute av kontroll, klarte de to å lande en fisk ingen av dem hadde fanget eller sett før.

Fisken er veid og kontrollveid til å være litt over 2,4 kilo. Det er solid ny, norsk sportsfiskerekord på denne fisketypen. Stripet pelamide har blitt en av de mest ettertraktede fiskeartene for sportsfiskere i Europa, både fordi den er så rask og brutal, men også fordi den er en god matfisk.

– Den var helt ustyrlig, og skjente først til venstre, så til høyre, så til venstre igjen. Den gikk ut fjorden så det hylte i snella, for så å bråvende innover. En stund var jeg overbevist om at fisken var tapt, for snøret var helt slakt. Så var den plutselig i gang igjen med den samme type utras, forteller storfisker Teresa.

Da fisken omsider lå ganske rolig inne i en vik, skrek Bernard: «Du har fått en bonito»!

– Kampen med fisken er den mest intense fiskeopplevelsen jeg noensinne har hatt. Selv var jeg overstrømmende lykkelig, og det er øyeblikk der som jeg fortsatt ikke helt klarer å huske, gapskratter Teresa.

Hun tok fangsten på en 22 grams sølvfarget sluk av typen Møresild.

 • Les også: Betalte en million kroner for en blåfinnet tunfisk

– Siden mandag er jeg helt klart blitt rammet av alvorlig fiskegalskap, og har tilbrakt timevis med kasting langs fjorden. Hunden min, stakkar, er blitt veldig neglisjert, og har kun fått noen få gåturer. Det har ikke blitt noen nye pelamider, men vi har fått mye makrell, forteller hun.

Daglig leder i Nesbru-selskapet IMA Fishing Norway, Duncan Philip Jones, har datteren sin i barnehagen der Bernard jobber. Britiske Jones har i lang tid forsynt fiskeentusiasten og barnehageonkelen med wobblere (kastesluk formet som en fisk) til fiske etter sjøørret og andre fiskearter i Røyken og langs Askerlandet. Så langt har det resultert i noen fine sjøørretfangster.

Nærbilde av rekordfisken som ble tatt i Røyken mandag denne uken. Duncan Philip Jones

Spådde rekordfisker i fjor

Allerede i august i fjor, da Aftenposten intervjuet ham om den nye fiskearten i Oslofjorden, spådde Jones at sportsfiskere kom til å få på nye rekordfisker:

— Jeg er sikker på at vi vil se enda mer til stripet pelamide i Oslofjorden den kommende tiden, og at norgesrekorden fort kan ryke. Det er garantert større fisker der ute, sa han.

– Kan tas av hvem som helst, fra land

De tidligere rekordfangstene av sorten er så langt stort sett tatt av folk som har hatt tilgang til båt og som har drevet med dorging.

– Denne fangsten viser egentlig at disse flotte fiskene kan tas av hvem som helst, fra land, og det er utrolig morsomt at folk langs Oslofjorden har en så unik sportsfiskeopplevelse som venter nærmest rett utenfor døren, sier han.

I fjor lå de stripete pelamidene som ble tatt stort sett rundt halvannen kilo.

– At vi nå får stadig flere fisker over to kilo er en fantastisk utvikling. Forhåpentligvis vil pelamidene fortsette å spise seg fete på makrell, brisling og sild i tiden som kommer. Da venter enda større fangster på oss, sier den svært energiske og entusiastiske Jones.

Han fikk en sms med bilde av fangsten mandag kveld, og reagerte sporenstreks med å kjøre i full fart ut til fiskeplassen i Røyken for å dokumentere fisken.

– Dette er en rekordfisk som vi vil melde inn for registrering på Villmarkslivs liste over sportsfiskerekorder, sier Jones.

Den gjeldende norgesrekorden for stripet pelamide er 1,816 kilo, tatt av Sven Erik Kristoffersen i Bunnefjorden 7. september i fjor.

Men bare for to uker siden knuste Finn Jørgen Solberg denne rekorden med en fisk på 2,26 kilo, også den i Bunnefjorden, meldte Akershus Amtstidende i forrige uke.

Omtales som mini-tunfisk

Ifølge Havforskningsinstituttet er stripet pelamide en fisk i makrellfamilien med utbredelse over store deler av Nord-Atlanteren, Middelhavet og Svartehavet. Den blir ofte omtalt som en "mini-tunfisk", og kan bli opp mot 90 cm lang og veie noe over 10 kilo. Fisken har i mange år vært en sporadisk sommergjest i norske farvann. Nå ser den ut til å ha etablert seg mer eller mindre fast i Oslofjorden.

Den er definitivt bygget for fart og har store tenner for å fange mindre agnfisk. Hovedmenyen består av stimfisk som makrell, tobis, sardin og ansjos i tillegg til blekksprut i voksen alder. Den spiser også glassmaneter.

Stripet pelamide omtales av fiskeekspertene i Oslofjorden som en delikat matfisk, som særlig egner seg til sushi.

Fisket etter den har i særlig grad vært fokusert langs Bunnefjorden, men det er rapportert om fangster hele veien utover i Oslofjorden og ut mot Skagerrak.

– Det er særlig i strømkanter denne fiskearten trives. Den ser ut til å jage etter mindre agnfisk og er ofte å finne nær stimer av makrell, ifølge Duncan Philip Jones.

Teresa Zamecznik og Bernard Michon med rekordfangsten av stripet pelamide. Fisken veide litt over 2,4 kilo. Duncan Philip Jones/IMA

Vi videreutvikler våre artikler.
Hjelp oss å forbedre, gi din tilbakemelding.
Gi tilbakemelding

Les mer om

 1. Fiskeri
 2. Røyken
 3. Asker

Relevante artikler

 1. OSLOBY

  Aftenposten testet: Dette er den beste jobbreisen fra Asker til Oslo

 2. OSLOBY

  Denne uken testen Aftenposten fire jobbreiser

 3. OSLOBY

  En befolkning på størrelse med Kristiansands pendler til Oslo hver dag

 4. OSLOBY

  Togtrafikken i gang igjen etter stans

 5. OSLOBY

  Meteorolog Gislefoss til festivalfolket: - La finskoene stå hjemme

 6. OSLOBY

  Mathall og kultursenter på Vippetangen