Osloby

Venter over 20.000 på turban-fest i Oslo sentrum

Det bor 6000 sikher i Norge. Lørdag inviterer de til fest med gratis mat og turbaner i Oslo sentrum.

Fra klokken 12 på lørdag vil det bli delt ut 3000 turbaner av Rajpreet Singh og hans sikh-venner. Michael Vera Cruz Angeles, Turbandagen

 • Wasim Riaz

– Det er tiende året med turbandag. I fjor hadde vi besøk av 20.000 personer på fem timer. I år venter vi enda flere. Samtidig vil vi ha flere personer på stand, slik at folk slipper å stå i lange køer for å få turban. Tidligere har folk stått i kø i opptil fire timer, sier hovedarrangør Sumeet Singh Patpatia.

Sikhene kommer opprinnelig fra Punjab-provinsen i India. Lørdag inviterer de til turbandag i Spikersuppa og på Universitetsplassen.

– I år flytter vi Punjab til Oslo sentrum. Vi deler ut 3000 turbaner som blir snurret av sikher. Vi stiller ut tradisjonelle gjenstander fra Punjab. Og så serverer vi ti kjente matretter fra Punjab. Det blir alt fra snacks til dessert. Alt er gratis, sier Patpatia.

Sumeet Singh Patpatia er hovedarrangør av turbandagen som går av stabelen lørdag 13. april. Privat

Dagen starter med en dhol-parade fra Oslo S til Universitetsplassen. Dhol er de store trommene som blir brukt til fest i India. Paraden vil gå via Karl Johans gate.

 • LES OGSÅ: Prableen Kaur og Sumeet Singh: Norske myndigheter fratar turbanbærende sikher deres rett til å få utstedt pass

Gratis på Flytoget

Turbandagen innledet for et par år siden et samarbeid med Flytoget. Det blir egen turbanstand og servering på Flytogterminalen på Oslo S. Alle med turban får reise gratis med Flytoget hele dagen.

Det som startet som en liten fest i Oslo sentrum har vokst til store dimensjoner. Sikhene har hittil delt ut 17.000 gratis turbaner. I helgen deler de ut ytterligere 3000. (arkivfoto) Wasim K. Riaz

– Vi har i år også et samarbeid med VisitOslo. Det innebærer at ansatte på turistinformasjonskontoret på Østbanehallen vil gå med turban hele dagen, sier Patpatia.

Turbandagen i Oslo har vært en så stor suksess at dagen blir markert i store deler av verden. Blant annet i Sverige, Danmark, New York og Canada.

To utstillinger

I forbindelse med tiårsfeiringen blir det to turbanutstillinger utendørs i Oslo sentrum. Den ene i Spikersuppa, den andre på Tjuvholmen. Begge er allerede på plass.

– Turbandagen handler ikke bare om turban. Den viser at folk vil ha mangfold, men de mangler en plattform der de kan møte det flerkulturelle. Turbandagen er en slik plattform. I år blir det ekstra stas fordi det er 50 år siden den første sikhen kom til Norge, sier Patpatia.

Statsminister Erna Solberg vil være til stede ved starten av turbandagen.

Vi videreutvikler våre artikler.
Hjelp oss å forbedre, gi din tilbakemelding.
Gi tilbakemelding

Les mer om

 1. India
 2. Festival

Relevante artikler

 1. VERDEN

  I februar kriget atommaktene mot hverandre. I helgen kom et historisk vendepunkt.

 2. BYLIV

  10 tips for palmehelgen

 3. NORGE

  – 17. mai på steroider, sier Pride-dronning Else Kåss Furuseth

 4. A-MAGASINET

  For noen er pride en døråpner til hjembygda. For andre er det en epidemi.

 5. KULTUR

  Flere vil ta betalt for nettkonserter

 6. BYLIV

  10 tips for helgen: Hold på hatten, for en helg!