Osloby

11 pågrepet i skole-razzia

Elleve elever ble tatt og minst en bil ble tauet inn da politiet gjennomførte en razzia på Sogn videregående skole i dag. Alle biler som kjørte inn til skolen ble stanset. Elevene ble sperret inne mens sivile tjenestemenn gikk inn på skolen og ransaket lokalene og elevene.

 • Ntb
 • Per Annar Holm
 • Frode Sætran

Politirazziaen var en nøye planlagt og koordinert aksjon der store politistyrker stengte av skolen på jakt etter narkotika. Etter det Aftenposten får vite, skal en elev ved skolen for noen uker siden ha blitt tatt med en betydelig mengde hasj.

Politistasjonssjef Øystein Berger ved Majorstua politistasjon bekrefter at det ble funnet narkotika, i hovedsak hasj og marijuana under aksjonen.

— Vi har gjort et til dels stort beslag på mellom en halv og én kilo hasj som ble funnet i en bil, sier Berger til NTB.

Flere av de pågrepne er under 18 år og det var fredag ettermiddag ikke avgjort hva som vil skje videre med de pågrepne.

Ved 10-tiden i formiddag samlet politiet og representanter fra samarbeidende etater seg på parkeringsplassen nedenfor kolonihagene på Sogn før de kort tid etterpå slo til mot skolen.

Rundt 30 uniformerte politibiler og motorsykler rykket inn. Gitterportene ble lukket og låst, mens elever sto innenfor og ropte «dette er et fengsel, dette er et fengsel». Rundt 30 sivile tjenestemenn begynte arbeidet med å ransake elever og lete etter narkotika i lokalene. Alle bilene som kjørte inn på skolens område ble undersøkt. Aksjonen mot skolen ble styrt fra Majorstua politistasjon av stasjonssjef Øystein Berger.

— Ved siden av å ransake klasserom, bokskap og andre lokaler på skolen, kontrollerte vi biler som kjører i skolens nabolag. Ett av problemene har vært at det stadig kommer biler innom med folk som skal selge narkotika, sier stasjonssjefen.

Skolen ba om hjelp

— Det var skolen som ba om at vi gikk til aksjon, fordi skolens ledelse ønsker at forholdene for elever og lærere skal bli levelige igjen. Skolen har slitt med narkotikarelaterte problemer en tid, og dette er en aksjon som er utført i samarbeid med flere etater, sier Berger. Han sier at politiet hadde forberedt aksjonen grundig i samarbeid med bydelen, skolen, barnevernet tollvesenet og Statens vegvesen.

— Vi har innhentet en rettslig kjennelse som gir oss adgang til ransakingene, sier Berger. Razziaen er en såkalt SLT-aksjon, det vil si «samordning av lokale kriminalitetsforebyggende tiltak», en oppskrift som har vært brukt for samarbeid mellom etater i Oslo et års tid.

— Aksjonen har vært planlagt noen uker. Vi har intet håp om å pågripe mange elever, målet er å rydde opp i narkotikaproblemene på skolen og få tilstandene tilbake til normalt nivå, sier Berger.

Også barnevernet og Barneombudet deltok i aksjonen. Barneombud Reidar Hjermann fikk torsdag ettermiddag tilbud om å være med på aksjonen mot Sogn.

— Jeg er her for å observere og lære, og for å se hvordan politiet behandler ungdom, sier barneombud Reidar Hjermann til Aftenpostens nettutgave.

Han er imidlertid skuffet over at han ikke fikk være med inn på selve skolen da razziaen foregikk, men måtte vente utenfor.

Reaksjoner

Både ombudet og hans juridiske rådgiver Frøydis Heyerdahl støtter politiets aksjon, men stiller seg kritisk til nødvendigheten av at politiet ransaket flere av elevene nærmest for åpne pressekameraer ute i skolegården.

Også flere andre stilte kritiske spørsmål til aksjonen fredag ettermiddag. Lederen i Unge Venstre, Lars-Henrik Michelsen varsler overfor NTB at han vil ta saken opp med justisminister Odd Einar Dørum.

— Å stenge 1.700 elever inne på skolen for å sjekke dem for narkotika er det samme som å ransake uskyldige mennesker på gaten. Politiet ville aldri utført en slik razzia mot andre enn skoleelever, sier Michelsen til NTB.

Sogn videregående er blant de aller største skolene i landet med sine 1.600 elever og opp mot 300 ansatte.

(Aftenpostens nettutgave)

Dagens aksjon er den største politiaksjonen mot en videregående skole i Oslo noen gang. OLAV HASSELKNIPPE

Fra klokken 11.25 fikk elever lov til å forlate Sogn videregående. OLAV HASSELKNIPPE

Alle elever ble sjekket med narkotikahunder OLAV HASSELKNIPPE

Relevante artikler

 1. NORGE

  23 pågrepet i aksjon mot dopingbrukere

 2. VERDEN

  Dansk politi mistenker planlagt terrorangrep – 20 pågrepet

 3. NORGE

  Wara: Hundeaksjon mot skoleelever krever mistanke

 4. NORGE

  Ti personer pågrepet i storaksjon mot avisbud-nettverk

 5. OSLOBY

  Høyre vil ha mer politi, videoovervåking og narkohunder i Oslo-skolen

 6. NORGE

  – Det finnes ingen unnskyldning for at det vokser opp barn i Norge som ikke får skolegang