Osloby

Slik kan nye Holmlia senter bli

De gamle planene for Holmlia er skrinlagt. Nå ønsker OBOS å rive byggene for å lage et helt nytt senter.

Slik kan nye Holmlia senter bli. Et helt nytt senter på to etasjer med butikker og kontorbygg bygges over et parkeringshus under bakken. Ny innkjøring fra Holmliaveien vil gjøre trafikkflyten i området bedre. Foto: Meinich Arkitekter AS

 • Sol Sigurjonsdottir

– De opprinnelige planene var kun å legge glass over handlegaten. Det blir ikke noe mer areal og et bedre senter på den måten. Disse nye planene vil kunne gi Holmlia det senteret de har ønsket seg i mange år, sier Elisabeth Braaten, eiendomssjef i OBOS forretningsbygg.

For tre år siden ble nye planer for Holmlia senter presentert. Bydelsutvalget på Søndre Nordstrand oppfordret OBOS til å endre Holmlia senter.

Den gangen var ønsket å lage overbygg over de eksisterende bygningene, og helt ny gang— og sykkelvei. Planene som den gang ble godt mottatt, er nå skrinlagt.

I stedet for å lappe på det gamle senteret, ønsker de nå å fremme forslag om omregulering av området.

– Det viste seg å være vanskelig å få gjennomført de opprinnelige planene. Parkeringshuset er i dårlig forfatning, og det viste seg at den beste løsningen er å rive. Det blir et bedre tilbud med disse planene, og det virker som om lokalbefolkningen synes det er bra, sier Åge Pettersen, kommunikasjonsdirektør i OBOS.

Vil rive butikken og p-huset

Arkitektfirmaet Meinich Arkitekter har på oppdrag fra OBOS forretningsbygg laget nye planer.

De ønsker å rive det eksisterende parkeringshuset og dagligvarebutikken. Parkering under bakken skal gjøre trafikkflyten i området bedre.

– Vi ønsker å omorganisere senteret slik at parkeringshuset er under bakken. På denne måten får man utnyttet plassen bedre, og det vil være mulig å kjøre til senteret via Holmliaveien. Det vil gjøre varelevering og trafikksituasjonen enklere, sier Ragnhild Torsteinsrud-Smith arkitekt og ansvarlig for Holmlia-prosjektet.

Kjøpesenter på to etasjer

I volumskissene er det tegnet inn muligheter for kontorer i tillegg til nytt p-hus og kjøpesenter på Holmlia.

– I dag er det fire bygninger her. Vi beholder gangaksen mellom disse, og bygger et nytt kjøpesenter på to etasjer. Dette senteret vil ha nær tilknytning til det knutepunktet med buss som er der i dag. Holmlia har mange innbyggere som bor lokalt. Med disse planene styrker vi det lokale handlesenteret, sier Torsteinsrud-Smith.

Hun forteller at restaureringsarbeidet ville bli for stort til at det er lønnsomt å beholde de eksisterende bygningene.

– Vi ønsker nye bygg blant annet for å gjøre det enklere å etablere parkering. Det er også lav takhøyde i de eksisterende bygningene. Det ble såpass vanskelig å bygge på disse at man like gjerne kunne begynne på nytt, sier hun.

Byggestart for nye Holmlia senter vil være om tidligst tre til fire år.

– Vi er dessverre vant med at slike planer tar lang tid å gjennomføre. Det gjelder å ha tålmodighet med slike prosjekter, sier Pettersen.

 1. Les også

  Krever fortgang i sykkelvei-planene

 2. Les også

  Vil spre kommunale Tøyen-boliger - kjøper blokk 300 meter unna

 3. Les også

  Fra slitne skur og brakker til idyll?

Relevante artikler

 1. OSLOBY

  Se Thons gigantplan for Oslo sentrum: Vil rive Gunerius og bygge 100 meter høyt hotell

 2. OSLOBY

  Drabantbyene vokser igjen, men arkitektprofessor advarer

 3. OSLOBY

  Åtte års venting er over – slik blir det nye hindutempelet

 4. OSLOBY

  Mange vil utvide Villa Grande

 5. OSLOBY

  Høyblokken skal tilbake til 1958-versjon

 6. OSLOBY

  Skroter kjøpesenterplaner på Økern – vil lage handlegater og torg i stedet