Osloby

Vil bruke mobilen til å droppe mobilen

Gründerjentene bak appen «YouIn» vil hjelpe deg å bli mer spontan.

Polske Kristian og Martin er blant de spontane menneskene YouIn-jentene møter på gaten i Oslo. De reiser rundt, deler ut gul rekvisita og demonstrerer appen sin til folk i hovedstaden. Charlotte Karlsen

 • Charlotte Karlsen

— Er du med? Det er det enkle spørsmålet «YouIn» vil ha svar på. Ved å gi appen tilgang til din plassering, kan du ved få tastetrykk gjøre deg synlig for vennene dine i samme område.

Et kjent konsept for deg som har brukt «Find your Iphone» eller «Tinder», men her handler det om å finne venner og kjente på kort varsel.

— Folk bruker telefonen så mye uansett, så hvorfor ikke bruke den til faktisk å få møtt vennene sine rent fysisk, spør Victoria Våpenstad og Mari Lindeng Larsen (begge 28). Sammen med Jeanette Johansen og Mona Kleven Lauritzen utgjør de selskapet som vil hjelpe deg å «møte mennesker ansikt til ansikt – nå».

- Vi vil hjelpe folk til å bli mer spontane. Har du en ledig halvtime, sjekk hvem som befinner seg i nærheten – og møt dem! oppfordrer jentene.

— Det blir litt som Snapchat, meldingen dukker opp og forsvinner igjen kort tid etter. Du sier bare «hei, her er jeg, er du med», forklarer Våpenstad.

USA neste

Tre av gründerne har tilbrakt tre måneder i Bangkok for å få hjelp til å utvikle ideen sin. Nå, etter flere år med utvikling og programmering, er «YouIn» omsider lansert.

Gult er synonymt med livsglede, hevder Victoria Våpenstad (t.v.) og Mari Lindeng Larsen. De fikk låne en MINI for å gjøre seg synlig i bybildet og bokstavelig talt frakte folk til venne sine i forbindelse med lansering av appen «YouIn» i august. Charlotte Karlsen

— Det har tatt tid, og jeg tror ikke jeg vil vite hvor mange timer, sier Våpenstad. Finansiering har vært mulig blant annet med hjelp fra en av Våpenstads professorer fra gründerskole i Singapore. Målet er å få lansert appen i USA.

— Vi har samarbeid med blant andre Universitetet i Oslo og Chateau Neuf, som brukte appen i fadderukene. Tusen studenter har gitt oss gode tilbakemeldinger vi vil bruke til å videreutvikle programmet, forteller gründerne.

I løpet av høsten tar de turen over dammen for å lære mer.

— Enten så lykkes vi med det vi har nå, eller så må vi lære mer og utvikle videre, sier Larsen, som har mastergrad i programmering.

Vil leve av det

Våpenstad er utdannet jurist og har ansvaret for personvernspørsmål. I tillegg er hun daglig leder og kommunikasjonsansvarlig.

- Vi fire i teamet har tilsammen fire mastergrader, men vi tjener ikke penger, ler hun.

Planen er å tjene penger ved å inngå samarbeid med aktører som har nytte av appen, som kulturinstitusjoner, festivaler eller kafeer.

Den engelskspråklige appen kan brukes over hele verden. Målgruppen er i hovedsak unge mennesker som har tid til overs når de er «ute og henger», men også andre spontane sjeler der ute.

— Det å være spontan, er blitt et slags positivt motstykke til strukturert, som kanskje var mer positivt før enn nå, mener gründerne.

Relevante artikler

 1. KULTUR

  Studentenes app-idé skal belønne bilførere som lar mobilen ligge

 2. OSLOBY

  Kunstnerkollektiv skaper mer liv på "Gründerløkka"

 3. VERDEN

  Studie: Mennesker kan gjenkjenne 5.000 ansikter

 4. KULTUR

  Han vil gi deg rabatterte restplasser til Oslos kulturliv

 5. OSLOBY

  Byråden åpner for mer spontane byutviklingstiltak

 6. OSLOBY

  Nå åpner Oslos tredje mathall i gamle Torggata Bad