Osloby

5 grunner som gjør et blågrønt byråd i Oslo usannsynlig

Miljøpartiet De Grønne vil ikke velge side før Oslo-valget, men historikken og tallene viser at kometpartiet lener seg mot venstre.

Samarbeid med MDG i Oslo? Det blir nok ikke aktuelt for Høyre-politikerne Stian Berger Røsland, Erna Solberg og Fabian Stang. Foto: Terje Pedersen, NTB Scanpix

 • Stine Barstad

1. De grønne-velgerne foretrekker Raymond

En fersk måling Aftenposten har fått utført, viser at to av tre MDG-velgere foretrekker Raymond Johansen som byrådsleder i Oslo. Bare 10 prosent foretrekker Stian Berger Røsland.

— Det sier litt om MDG at velgerne ikke ser ut til å støtte byrådslederen fra Høyre. Det antyder at MDG, til tross for at partiet vektlegger at det er uavhengig fra blokkene, er et parti med sterkest tilhørighet på venstresiden, sa valgforsker Johannes Bergh ved Institutt for samfunnsforskning da målingen ble publisert.

2. MDGs velgere kommer i hovedsak fra venstresiden

Miljøpartiet de grønne har hatt kraftig vekst siden kommunevalget i 2011, da partiet fikk 2,5 prosent av stemmene og ett sete i bystyret i Oslo.

I Aftenpostens siste Oslo-måling fikkDe grønne 8,7 prosent av stemmene. Bakgrunnstallene viser at partiet tar velgere fra et stort spekter av partier, men TV2s tallknuser og valgekspert Terje Sørensen sier han ikke er i tvil om at hovedtyngden av partiets velgere kommer fra de røde partiene.— Hovedtyngden av velgerne kommer fra venstresiden. De er i klart flertall i MDG hvis man tar med velgere som kommer fra Ap, det er det ikke tvil om. Men det er også mange som kommer til partiet som ikke har stemt før, sier Sørensen.

Han sier MDGs vekst i 2011–2013 i stor grad skjedde på bekostning av SV og Rødt. I vår stjal partiet mange velgere fra Venstre, mens veksten den siste tiden har kommet en god del fra Ap.

 • Hør podcasten Aftenpodden diskutere MDG i Oslo her.

3. MDG stemmer rødt i Oslo

Når temaer som skole, barnehage, eldreomsorg og privatisering har vært oppe til avstemming i bystyret, har MDG stort sett stemt sammen med venstresiden. I skolepolitikken har partiet stemt for reduksjon av test- og resultatstyring, og mot flere felles heldagsprøver. Partiet har også stemt mot offentlig-privat samarbeid om utbygging av nye skoleprosjekter.

Partiet stemte også for at ingen ytterligere sykehjem skal konkurranseutsettes, og at driften av konkurranseutsatte sykehjem skal tilbakeføres til kommunal drift eller til private ideelle aktører så raskt det lar seg gjøre.

De grønne sier selv det ikke er unaturlig at MDG har stemt med opposisjonen i bystyret når partiet ikke har vært med å utforme politikken.Harald Nissen, bystyrerepresentant for De Grønne, understreker at partiet har flere saker der partiet har mye til felles med høyre-siden både lokalt og nasjonalt, og nevner at partiet blant annet vil kutte formuesskatt for arbeidende kapital, er motstander av heldagsskolen og positive til privatskoler som ikke tar ut utbytte. Nissen understreker at MDG har stemt sammen med byrådet i flere saker, som for eksempel heldagsskole, lekser og småhusplanen.

4. MDG ser det som «usannsynlig» at de kommer til å samarbeide med Frp i Oslo

Før stortingsvalget for to år siden hadde partiet landsmøtevedtak på at de ikke ville støtte en regjering med Frp. Partiet har ikke noe lignende vedtak for Oslo før høstens kommunevalg, men MDG i Oslo har sagt klart fra at partiet er åpent for samarbeid med alle partier, bortsett fra Frp.

— Vi er så langt fra hverandre som det er mulig å komme når det gjelder grønn byutvikling og integrering, sa Harald Nissen, MDGs annenkandidat og til nå eneste bystyrerepresentant i Oslo til Aftenposten allerede i mars.

Han avviste med det at partiet kunne være med å danne parlamentarisk grunnlag for et borgerlig byråd sammen med Frp.

5. Røsland avviser parlamentarisk samarbeid

— Er ikke De grønne litt som en vannmelon, da? Grønne på utsiden og røde på innsiden? sa ordfører Fabian Stang under en pause i et bystyremøte før sommeren.

— Jeg er ikke like frekk som Fabian, sier byrådsleder Stian Berger Røsland, som likevel ikke er i tvil om hvor på den politiske skalaen han vil plassere MDG:

— Vi deler engasjementet for å skape en grønnere by, men hovedinnretningen deres på at dette skal skje uten vekst, tror jeg er feil. På temaer som skolepolitikken, arbeidspolitikken og spørsmål som eiendomsskatt, så er de ikke på borgerlig side, sier Røsland.

Han sier han gjerne samarbeider med MDG fra sak til sak, men at han ikke tror partiet kommer til å være med i grunnlaget for et borgerlig byråd.

— Men de siste målingene viser at dere fort kan havne i en situasjon der dere er avhengig av MDG for å fortsette i byråd?

— Jeg tenker at hvis vi fortsetter, så er det fordi de fire borgerlige partiene beholder flertallet i bystyret, sier Røsland.

Nissen mener Høyre gjør dumt i å avvise byrådssamarbeid med MDG.

-Hvis Høyre mener alvor med at de vil gjøre Oslo til verdens beste klima- og miljøhovedstad, har vi mye å snakke om. Her er Høyre i Oslo mer progressive enn Ap er nasjonalt, og vi vet ikke ennå hva Ap i Oslo står for i praksis når det gjelder klima, samferdsel og byutvikling, sier Nissen.


Fortsatt usikker på hva du skal stemme?Test vår Oslo-valgomat

 1. Les også

  MDG lover å felle alle byråd som vil bygge ut E18

 2. Les også

  Høyre og Ap mener MDG setter kollektivsatsingen på spill

 3. Les også

  Internrevisjonen: Miljøpartiet de blå

Les mer om

 1. Kommunevalg 2015

Relevante artikler

 1. OSLOBY

  Dobling og rekord for MDG – men også bompengepartiet stormer frem

 2. OSLOBY

  Ny Oslo-måling: Sterke tall for MDG, Rødt og SV redder Raymond Johansens byråd

 3. OSLOBY

  Ny Oslo-måling: MDG nær halvert

 4. OSLOBY

  Ny måling: Arbeiderpartiet kraftig tilbake i Oslo - skylder på søppel

 5. OSLOBY

  Ny måling: Ap mot historiens dårligste Oslo-valg.

 6. KOMMENTAR

  «Nå er det kaos i Oslo også»