Osloby

Forsker på fulle menn og gatebråk

Hvor ubehagelig er det å stå på en bussholdeplass sammen med en full fyr som vil prate?

Sunniva Meyer er forsker på TØI og spør folk hvor de opplever ubehag på offentlige steder. Holdeplasser er en gjenganger. Kjersti Flugstad Eriksen

 • Kjersti Flugstad Eriksen

Her er forskeren som vil finne ut hva tigging, trakassering, gateselgere og andre forstyrrelser i det offentlige rom gjør med oss.

Sunniva Meyer vil høre om enkeltepisoder som oppleves som ubehagelige. De hun har fått så langt, varierer fra kriminelle handlinger som uprovosert vold til tigging.

- Hvis det er noe man sitter og husker i etterkant, da er det av interesse, sier Meyer.

Hun er forsker ved Transportøkonomisk institutt (TØI) og har lagt ut undersøkelsen på nett. Der svarer folk på hva de har opplevd som ubehagelig på offentlig sted, inkludert offentlig transport og holdeplasser. En kvinne beskriver for eksempel hvordan hun var i byen med en venn som er rullestolbruker og opplevde at tiggere gjorde narr av vennen.

Fulle menn er verst

Meyer er opptatt av om hendelsene får oss til å endre oppførsel.

- Alle opplever ubehag i en viss mengde, men når folk blir hindret i å gjøre det de egentlig vil, da er det alvorlig. Hvis man unngår T-bane og buss og ikke kommer seg ut, for eksempel. Mobilitet er viktig for velferd. Så det er jeg opptatt av å finne ut mer om, sier Meyer.

Les også

Setter foten ned for tiggeforbud innenfor Ring 2

Meyer har både spurt om hvem, hva og når. Hun fått såpass mange svar at hun kan antyde noen tendenser, som at mange opplever ubehag på offentlige transportmidler, og at fulle menn skaper mye ubehag.- Det som dominerer materialet er berusede menn, fra 20 til 60, som trakasserer på offentlig sted, sier Meyer.

Oppleves som truende

Kollektivtransport er også en gjenganger. De som har svart forteller ikke bare om ubehag inne på T-banen eller trikken. Hendelser på holdeplasser oppleves kanskje som enda mer ubehagelig, mener Meyer.

- Hvis vi møter tiggere på gaten, kan vi gå forbi, men på en holdeplass står vi stille. Da kan det oppleves mer truende, sier hun.

Hos Ruter er de også opptatt av den samme problemstillingen, hva folk opplever som ubehagelig på kollektivtransport og holdeplasser. Ruter er spesielt opptatt av om folk unngår kollektivtransport på grunn av tiggere. For noen uker siden satte Ruter sammen en arbeidsgruppe som skal se på problemstillinger og tiltak knyttet til tigging.

Vil kjøre barna

Gry Isberg, informasjonsansvarlig i Ruter, sier at de ikke har tall på henvendelsene, men at de opplever en økning. Ruter mener skolebarn som reiser alene med T-banen og trikken er spesielt utsatt.

- Det kommer henvendelser fra fortvilte foreldre som forteller at barna har gått av T-banen fordi de ikke tør å sitte der lenger. De vil heller kjøre barna, sier Isberg.

Henvendelsene kommer særlig fra passasjerer på T-banen, men også på trikken.

- På bussen er det mindre plass, og føreren har litt bedre kontroll. Men det største problemet er egentlig på holdeplassene, sier Isberg. Ruter vil ikke si at de ønsker å forby tigging på holdeplasser eller kollektivtransport ennå.

Sunniva Meyer håper å finne ut mer om hva vi unngår.

- Vi vet allerede at mange eldre unngår kollektivtransport visse tider på døgnet, sier hun.

Her finner du nettundersøkelsen.

 1. Les også

  - Mørketall om hatkriminalitet i Oslo

 2. Les også

  Oslomenn bruker mest på by’n

Vi videreutvikler våre artikler.
Hjelp oss å forbedre, gi din tilbakemelding.
Gi tilbakemelding

Relevante artikler

 1. OSLOBY

  Ruter vil lære passasjerer folkeskikk

 2. OSLOBY

  Har flyttet 220 leddbusser til boliggate på Grünerløkka: – Uforståelig

 3. OSLOBY

  - Et forbud mot tigging vil vi ha i Oslo også

 4. OSLOBY

  Byrådet i Oslo kommer med elleve tiltak mot tigging

 5. KOMMENTAR

  Norge er det forjettede land

 6. OSLOBY

  Venter betydelig flere tiggere til uken i Oslo