Osloby

Tilbake på gata

Fredag forlot lederen for Foreningen for human narkotikapolitikk institusjonen i Bergen der han siden november har kjempet hardt for å bli rusfri. Mandag morgen var han å se blant Oslos rusavhengige – med brukerutstyr i bagen.

Mandag denne uken var Arild Knutsen tilbake på jobb. I to måneder har han vært innlagt på avrusning i Bergen. Rolf Øhman

 • Henrik Arneberg

— Oi, her var det blitt fint. Lokalene er jo som nye, utbryter Arild Knutsen begeistret. Han har akkurat åpnet døren og ser for første gang de nyoppussede lokalene til foreningen han både har startet opp og er leder for.

Tips til Oslo-saker? Kontakt oss her!

Søvnløs og utmattet

I to måneder har han vært borte fra jobben i Oslo. Bodd med kjæresten Line på Hjellestadklinikken to mil utenfor Bergen sentrum. Bakgrunnen er at de begge periodevis i flere år ruset seg på piller, alkohol og amfetamin.

— Til slutt sa det stopp. Enkelte i foreningen fryktet faktisk at jeg skulle dø. Jeg kunne daglig ta mellom 30 – 50 tabletter, injisere eller sniffe amfetamin og gjerne kombinere det hele med alkohol. Jeg sov i snitt mellom to og tre timer hver natt og raste ned i vekt, sier Knutsen mens han fyller bagen sin med kokekar, sprøytespisser og askorbinsyre.

Flere var innom kontorlokalene til Foreningen for human narkotikapolitikk mandag morgen for å ønske Arild Knutsen velkommen tilbake. Rolf Øhman

Nå er han tilbake i Oslo. Klar for jobb. For å fortsette arbeidet han brenner mest for: human narkotikapolitikk. Med seg i bagasjen har han dyrekjøpt, men verdifull erfaring.

— Det har vært to tøffe år. Heldigvis ser det ut til å ha endt godt. Men jeg var langt ute å kjøre før rehabiliteringen. Helt hekta. Da jeg kom på klinikken for avrusning, hadde jeg sekken full av brukerutstyr. Jeg ble forbanna da de tok det fra meg, men skjønner jo i ettertid at det unektelig har sett litt rart ut, sier Knutsen og smiler skjevt.

Les også: Misbrukernes støttespiller på rehab: Arild Knutsen sprakk etter 17 år

Nektet å ta urinprøver

FHN-lederen mener at sprekken og oppholdet i Bergen har gitt han oppfriskende erfaringskompetanse.

— Det meste er blitt bedre siden jeg var på rehab i 1994, men jeg har også sagt ifra mye på klinikken. Jeg nektet for eksempel å ta urinprøver. «Seriøst, kan dere ikke bare spørre om jeg har tatt dop istedenfor?» sa jeg til pleierne. Det ble en endring.

Arild Knutsen klargjør brukerutstyr før han skal drive oppsøkende virksomhet i Oslos rusmiljøer. Rolf Øhman

— Har du vurdert å bytte jobb etter at du sprakk?

— Aldri. Mye av motivasjonen for å bli rusfri var nettopp et sterkt ønske om å vende tilbake til jobben. Da jeg plutselig skjønte at en rusa Arild Knutsen sto i veien for det jeg i så mange år har jobbet for, følte jeg meg verdiløs. Det skjer så mye spennende på rusfeltet i Norge, og jeg føler jeg har en viktig stemme og god posisjon som jeg vil fortsette å bruke.

— Men jeg vil forsøke å skjerme meg selv i større grad. Ikke oppsøke «Plata» hele tiden. Heldigvis har jo mitt fravær vist at foreningen vår står støtt. FHN er mer enn meg, legger han til.

Les også: «Arild kan bli beviset på at man kan snuble og reise seg igjen»

Tilbake på gata

Mandag formiddag ble Aftenposten med da Knutsen dro på sin første utdeling av brukerutstyr i Oslo sentrum siden innleggelsen i Bergen.

— «Godt å se deg igjen», «Velkommen tilbake», «Bra at du har hentet deg inn» og «Lykke til videre» var de spontane reaksjonene fra miljøet.

Den rehabiliterte rustalsmannen tar seg tid, prater og deler ut utstyr.

— Det føles godt å være tilbake på gata i Oslo. Det er ikke alltid hyggelig, men meningsfylt å gå ut å møte brukere. Når jeg møter disse menneskene skjønner jeg også hvor heldig jeg har vært som har fått en ny sjanse, fått lov til å restaureres, sier Knutsen.

Relevante artikler

 1. NORGE

  Misbrukernes støttespiller på rehab: Arild Knutsen sprakk etter 17 år

 2. NORGE

  Arild Knutsen etter rusnedtur: - Jeg har tatt etterutdanning i narkomani

 3. NORGE

  – Arilds stemme blir enda viktigere etter dette

 4. OSLOBY

  Arild Knutsen om uteområde for rusmisbrukere: – Ingen vil ha et lovtomt rom

 5. POLITIKK

  Hyllet Stoltenberg: – Da andre vendte seg vekk, var det han som ringte og spurte hvordan det gikk

 6. NORGE

  Friområde til rusmiljøet: Slik har det gått i andre byer