Osloby

7954 fikk tilbud om studieplass - skolen har bare 4255 plasser

Kapasiteten er sprengt på farmasistudentenes laboratorium. Utdanningene ved Høgskolen i Oslo og Akershus (HiOA) tok opp dobbelt så mange studenter som det er plass til.

- Studentene får ikke dårligere undervisning selv om studiet er overbooket, mener høyskolelektor Tore Finsrud. Stine Lundestad (nr. 2 fra venstre) er en av dem som har merket at farmasistudiet er overbooket. Rolf Øhman

 • Hanne Brønmo
  Journalist

— Nå tror jeg det er stabilt!

I hvite frakker står farmasistudentene Johanne Lindåsen (20), Stine Lundestad (20) og Dannial Arshad Mahmod (19) bøyd over et smalt reagensrør. Studentene utfører en titreringsanalyse, hvor de drypper base i syre. Skapene på Høgskolen i Oslos (HiOA) laboratorium i Pilestredet er merket med «Advarsel! svært farlig».

Høyskolelektor Tore Finsrud observerer, korrekt antrukket i hvit laboratoriefrakk og vernebriller.

— Selv om vi er flere enn normalt, synes jeg ikke det byr på mange problemer, og dette kullet har vist seg å være ivrige og dyktige, sier han. Studentene er fordelt på en ekstra labgruppe for å ivareta sikkerheten.

Farmasistudentene Thi Le (18) og Julia Kyryliuk (26) utfører en titreringsanalyse i et av høyskolens laboratorium. Rolf Øhman

— Det er vanskelig å finne grupperom, sier Stine Lundestad.- Jeg får aldri plass på de fremste radene. Der sitter de som er mest aktive i timen, forteller hun.

Fem veiledere følger studentene med vernebrilleblikk.

— Det er ikke fysisk mulig å være flere på laben enn vi er nå, sier førsteamanuensis Joseph Arukwe.

Han får støtte av kollega Bjørg Møller Tannæs.

— Vi har allerede for mye å gjøre. Blir det flere studenter, må vi begynne med kveldsundervisning, sier hun.

Overbooking redder økonomien

Professor i farmasi Anne Gerd Granås ved HiOA møtte 80 elever, ikke 60, ved oppstarten av farmasistudiet i høst.

- Gode søkertall er gode nyheter. Hvis ikke vi fyller opp, får vi dårlig økonomi, sier Granås. Hun og kollegene jobber ekstra lange dager som følge av overbookingen.

— Vi har smekkfulle lokaler, og det blir lange dager for studentene og de ansatte, sier professoren.

I det foreslåtte statsbudsjettet for 2014 får ikke HiOA noen av de 400 nye studieplassene. På høstens opptak til helseutdanningene ga de likevel tilbud til flere enn de har plass til. Tall fra Samordna opptak viser at høyskolen ga 7954 tilbud med 4255 studieplasser.

— Jeg mener det faglige tilbudet ivaretas, men det blir mindre tid til hver enkelt student. I visse tilfeller må vi vurdere andre undervisningsformer, sier Granås.

Martin Halvorsen ved seksjon for rekruttering og opptak ved HiOA mener de sjelden tar imot flere studenter enn de har kapasitet til.

— Vi overbooker kraftig på alle våre studietilbud. Det er helt nødvendig for gjennomføringen av opptaket, sier han.

Skylder på finansieringsmodellen

Kunnskapsdepartementets modell sørger for at 60 prosent av grunnfinansiering til studieinstitusjonene gis når studentene begynner på studiet. De resterende 40 prosent gis når studentene består eksamen. Summen av studiepoeng som avlegges avgjør hvor mye penger studieinstitusjonen får. Granås mener modellen er problematisk.

- Hvis vi tar inn akkurat så mange som vi har studieplasser til og mange slutter, får instituttet dårlig råd. Om vi overbooker risikerer vi at studenter slutter fordi de ikke får et godt studietilbud, sier hun.

Professoren vil sikre studentene gode studieforhold.

— Etterspørselen etter kompetanse i helsevesenet har ingen enkle eller raske løsninger. Vi trenger trygge hender, ikke bare mange hender.

- Aktivitetskrav krever overbooking

Dekan Nina Waaler ved fakultet for Helsefag på HiOA møtte flere studenter enn forventet på første undervisningsdag.

— Vår erfaring er at mange studenter som får tilbud om studieplass ikke møter opp. Overbooking sørger for at studieplassene ikke står tomme, sier Waaler.

Kunnskapsdepartementet krever at et visst antall helsepersonell utdannes, i tråd med samfunnsbehovet.

— Skal vi sikre aktivitetskravet fra departementet må vi også sørge for at et tilstrekkelig antall fullfører studiene, sier hun.

Statssekretær Bjørn Haugstad i Kunnskapsdepartementet mener det blir feil å begrunne overbookingen i finansieringsmodellen.

— Det er ingenting i modellen som tilsier at de skal ta opp flere enn de selv mener er fornuftig. Vi ønsker at kapasiteten til studieinstitusjonene skal utnyttes innenfor deres egne rammer, sier Haugstad.

Kunnskapsdepartementet mener det er et større problem om man sitter igjen med for få studenter.

— For å fylle opp studieplassene må man til en viss grad gjette. Det er viktigere at flest mulig får sjansen til å studere det de ønsker, enn at noen plasser står tomme, sier han.

Relevante artikler

 1. NORGE

  UiB har tatt opp dobbelt så mange studenter som de har studieplasser til

 2. NORGE

  Helene Lauritzen (20) er i det første kullet med nytt utdanningsløp: Nå venter fem års masterstudier for å bli lærer for 1.–7. klasse

 3. KULTUR

  Rekordstort inntak til høyere utdanning

 4. NORGE

  164 personer fikk feil beskjed om studieplass - mistet plassen

 5. DEBATT

  Jeg holder fast ved mitt utgangspunkt: Barnevernsutdanningen er for overfladisk | Anki Gerhardsen

 6. NORGE

  UiO kritisk til at utdanningsministeren ikke tillater kjønnskvotering på psykologistudiet