Osloby

Torger Ødegaard (H) går av som finansbyråd

Oslos lengst sittende byråd går av i løpet av få dager for å bli direktør ved Lovisenberg Diakonale sykehus.

Torger Ødegaard (H) er trolig den byråden som har sittet lengst i Oslo, med 13 år i stolen. I ti år var han skolebyråd i Oslo. Nå går han av i løpet av få dager for å bli direktør ved Lovisenberg Diakonale sykehus. Torunn Brånå

 • Olav Eggesvik
  Journalist

Finansbyråd Torger Ødegaard går av fra 28. mars. Hallstein Bjercke vil fungere som finansbyråd inntil en erstatter er på plass, som vil komme i løpet av de nærmeste ukene.

Ødegaard skal nå over i jobben som administrerende direktør ved Lovisenberg Diakonale Sykehus, etter 13 år i byrådet i Oslo. Først som byråd for eldre og bydelene i fra 2001 til 2002, som byråd for velferd og sosiale tjenester fra 2002 til 2003 og deretter ti år som byråd for kunnskap og utdanning fra 2003 til 2013. I 2013 ble Ødegaard byråd for finans.

— Jeg synes jeg fikk en fantastisk mulighet til å starte på Lovisenberg. Det var en forespørsel jeg ikke kunne si nei til. Det er et viktig lokalsykehus for Oslo, som også har en del nasjonale oppgaver. Samtidig er det en sektor i støpeskjeen, og det synes jeg er interessant å være en del av, sier Ødegaard.

Brukte kort tid

Han bestemte seg i løpet av et par dager etter at tilbudet kom, forteller han til Osloby. Ingen andre enn kona ble spurt til råds.

- Slike prosesser går raskt. Det er snakk om bare noen få dager.

- Var det en vanskelig avgjørelse?

— Både ja og nei. Jeg synes det blir spennende å få helt nye lederoppgaver. Samtidig har jeg vært en del av Oslo-politikken siden 1997 da vi overtok. Først som byrådssekretær for byrådslederen, så som byråd. Det har vært utrolig givende, sier han.

- Ikke skuffet

- Du ble nevnt som en mulig kandidat i regjeringskabalen. Er du skuffet over at du ikke ble med?

— Det er alltid hyggelig å være med i spekulasjoner, ler Ødegaard.

— Men jeg synes ikke det går an å være skuffet. Jeg har vært byråd i 13 år og hatt sentrale posisjoner i landets hodvedstad. Det har vært fantastiske muligheter til å gjennomføre politikk. Da jeg nå fikk denne muligheten synes jeg det blir fint å gå videre. Fremdeles er det Oslos befolkning jeg skal jobbe for og med, og det gir meg masse energi, sier den avtroppende byråden, som nå er ferdig i politikken.

- Ville det stilt seg annereldes om du hadde blitt en del av regjeringen, enten som statssekretær eller minister?

— Nå er jeg bare motivert for å gjøre en god jobb på Lovisenberg med de flinke medarbeiderne som er der. Det er mye jeg skal sette meg inn i, akkurat som det var da jeg ble byråd. Nå er det det som skal få full oppmerksomhet fra meg fremover.

Trekker frem norskresultater

Den avtroppende byråden er særlig fornøyd med leseferdighetene til Oslos elever fra sin tid som skolebyråd.

— År for år er de blitt bedre. Det å kunne lese er en nøkkel for å tilegne seg annen kunnskap. Vår elevflokk med mange minoritetsspråklige leser stadig bedre. Jeg er også fornøyd med at flere fullfører videregående skole enn i resten av landet. Men jobben er absolutt ikke gjort, det er mye som gjenstår, sier Ødegaard.

Byrådsleder Stian Berger Røsland fikk vite om avgjørelsen for noen dager siden. Han har forståelse for at Ødegaard ønsker nye utfordringer etter 13 år i byrådet.

— Torger har vært en av de mest markante, tydelige og synligeOslo-politikerne gjennom veldig mange år. De årene han styrte utdanningspolitikkeni Oslo ble Oslo-skolen et nasjonalt begrep som veldig mange forholdt seg til,mange så opp til, og mange hadde synspunkter på. Resultatene han har oppnådd erveldig sterke og kommer til å bli stående lenge, sier Røsland.

- Hva tenker du om at han trekker seg etter så kortbetekninngstid?

— Når man sitter som byråd kan man ikke være i en sånn prosess veldig lenge. Da må man enten gjøredet eller ikke gjøre det.

Vi videreutvikler våre artikler.
Hjelp oss å forbedre, gi din tilbakemelding.
Gi tilbakemelding

Relevante artikler

 1. OSLOBY

  Eirik Lae Solberg ny finansbyråd i Oslo

 2. OSLOBY

  Torger Ødegaard slutter som sjef på Lovisenberg

 3. OSLOBY

  Oslos skolebyråd sykmeldt etter ulykke

 4. NORGE

  Røsland gir seg med heltidspolitikk etter seks år som byrådsleder

 5. OSLOBY

  Tidligere Høyre-byråd vil bli ny skoledirektør i Oslo

 6. OSLOBY

  Skal prøve ut kontortid ved 20 skoler