Osloby

Øy, er det mulig?

Gni deg gjerne i øynene, men det er helt sant. Oslo Havn foreslår å bygge en helt ny øy i Oslofjorden. Byggemateriale: Steinmasser fra utgraving av ny togtunnel.

I dag en plagsom grunne for småbåter. I fremtiden kan Storeflua bli en øy. LIMK Landskap AS

 • Bjørn Egil Halvorsen

Oslo Havn kan ikke beskyldes for idétørke. Nå øyner de muligheten for å utvide øynettet i Oslofjorden.

Det kommunale foretaket har lagt hodene i bløt sammen seg med en rekke arkitekter, og foreslår altså å lage en splitter ny øy.

Masser til besvær

— Foreløpig er det bare en idé - det er selvsagt mange ting som må vurderes og utredes nærmere. Nå vil vi høre hva folk synes, sier styreleder i Oslo Havn KF, Bernt Stilluf Karlsen.

Les også

Dette er Ruters våte drøm

Førstkommende tirsdag inviterer Oslo Havn til folkemøte på Samfunnshuset på Nesoden. Hit kommer også arkitekter fra de anerkjente firmaene Snøhetta, LINK Landskap og Jensen & Skodvin Arkitekter, som vil presentere sine tanker rundt det spenstige forslaget.

Ideen dukket opp etter et møte om hva man skal gjøre med massene fra utgravingen av tunnelen til den fremtidige Follobanen, samt Bekkelaget renseanlegg.

Hvis alt skal fraktes vekk med bil, vil det bli nesten en million lastebillass; et nokså dårlig miljøregnskap.

I stedet lekte de med tanken med å frakte massene vekk med lekter. Men fortsatt: Hvor hen?

Grunne som grunnmur

For om lag ett år siden dukket øyideen opp.

Kloke hoder kastet seg over sjøkartene. Kalkuleringer ble rablet ned på baksiden av en konvolutt. Hva skal til? Hvor kan øya bygges?

Jo, selvsagt: På det trøblete skjæret Storeflua. Hvert eneste år kjører dusinvis av båter seg fast på denne grunnen midt ute i fjorden, mellom Ljansbruket og Hellvik.

Så begynte snøballene, for ikke å si steinene, å rulle. Jernbaneverket syntes også det var en god idé. Norsk institutt for vannforskning (NIVA) åpner for at massen kan legges i fjorden.

Beregninger tilsier at den nye øya kan bli 300 mål stor.

Les også

Her er Oslos nye øy

— Vi har utrolig mange flotte øyer i Oslofjorden allerede. Nå har vi muligheten til å få enda én. Det er bare fantasien som setter grensen for hva øya kan brukes til og hvordan den skal utformes, sier Stilluf Karlsen.

Vil ha navneforslag

Førstkommende tirsdag skal arkitektene presentere noen ideer. De vil også komme med et forslag til et navn. Men Karlsen tar gjerne i mot forslag til både navn og fremtidig bruk fra Osloby.nos lesere. Vi henger oss gjerne på selv: For hva med å arrangere Øyafestivalen der ute i fjorden?

Les også

Øyer til salgs i Oslofjorden

Styrelederen understreker at det er lang vei frem til en eventuelt øy kan bygges. Miljøkonsekvensene må blant annet utredes nøye. Men han avviser at en ny øy vil kunne skape problemer for ferge— og cruisetrafikken.

Usikre konsekvenser

— Å bygge en slik ny øy vil trolig både ha positive og negative effekter for miljøet. På den positive siden kan vi få flere hekkeplasser for fugler og legge til rette for truede arter, men vi må også se på hvilke konsekvenser en slik ny øy kan få for vannstrømmer og livet under vann, sier han.

— Foreløpig er vi i idéfasen. Skal vi gå videre, vil det selvsagt bli gjennomført en konsekvensutredning.

Styreleder i Oslo Havn, bernt Stilluf Karlsen Ingar Storfjell

Relevante artikler

 1. NORGE

  Går til valg på å lage kunstige badeøyer: Høyres sommerparadis i Oslofjorden

 2. OSLOBY

  Derfor må han gå av som styreleder

 3. OSLOBY

  Kommunen sier nei til 27 etasjer ved Oslo Spektrum

 4. OSLOBY

  «Oslos styggeste bygning» kan bli revet. Se hva som kan komme i stedet.

 5. OSLOBY

  Tar 5000 kr billetten for konferanse om fremtidens Filipstad

 6. OSLOBY

  Foreslår kontroversielt grep: Vil løfte Oslo Konserthus i høyden