Osloby

Får ikke bruke «røykerom» for heroin

Kommunen har investert flere hundretusener i et spesialbygd «røykerom» for heroin i Oslo. Det er foreløpig uvisst om det noen gang vil bli brukt.

Teamleder på sprøyterommet Hanne Langaas. Her sammen med en bruker. Henrik Arneberg

 • Henrik Arneberg

Et flunkende nytt sprøyterom åpnet for få uker siden i Oslo sentrum. En lovendring må likevel til før alle tilbudene kan benyttes.

— Det er dumt at rommet bare står der til pynt. Jeg tror flere brukere, meg selv inkludert, ville forsøkt å røyke heroin dersom tilbudet hadde vært tilgjengelig innendørs, sier en rusavhengig kvinne i 40-årene som ønsker å være anonym.

Osloby møter henne i de nye lokalene på Prindsen i Storgata. Hun har akkurat injisert en brukerdose heroin, står med svak knekk i beina og beskuer sprøyterommets hittil ubrukte værelse: et spesialbygd rom for inhalering av heroin.

Bystyret vedtok i fjor at et «røykerom» skulle bygges, og satte av 250.000 kroner til nødvendig tilpassing. Nå står det klart, men brukes foreløpig kun som telefonrom for brukerne. Årsaken er at høringsnotatet, der det foreslås å åpne for inhalering av heroin, fortsatt ikke er ferdigbehandlet.

Ap-regjering sa «ja»

Tidligere helseminister Jonas Gahr Støre (Ap) ville åpne for røyking av heroin på sprøyterommet. Dette ble brått snudd med ny regjering på plass.

- Jeg har tidligere uttalt meg negativt til dette forslaget, og jeg mener det viktigste er å styrke det samlede behandlingstilbudet til rusavhengige. Allerede i budsjettet for 2014 har vi satt av midler til å kjøpe 200 nye behandlingsplasser, og vi øremerker midler til kommunalt rusarbeid. Denne konkrete saken er nå til behandling i departementet og jeg vil komme tilbake til en konklusjon i løpet av kort tid, sier helseminister Bent Høie (H) til Osloby.

Leder av bystyrets helse- og sosialkomité Tone Tellevik Dahl (Ap) håper likevel Høie vil åpne for en prøveordning.

— Uavhengig av hva lovforslaget blir, så har bystyret bedt om en prøveordning for røykerom. Dette for å få erfaring med tiltaket. Dette var samme fremgangsmåte vi hadde for sprøyterommet. Oslo fikk en dispensasjon og testet dette ut. Tiltaket ble evaluert og vi fikk sprøyteromloven. Samme prosedyre bør vi også kunne få for røykerom, sier hun.

Inhalering mindre risikabelt

Teamleder på sprøyterommet Hanne Langaas håper at «røykerommet» kan tas i bruk snarest.

- Vi deler ut røykefolie og oppfordrer alle brukerne til å røyke fremfor å injisere. Da hadde det jo vært greit å kunne tilby dem et rom innendørs. Regelen nå er at sprøyterommet kun er forbeholdt personer som injiserer ren heroin. Resultatet av regelverket er at de som røyker kun kommer innom for å hente brukerutstyr. Kontaktflaten med disse brukerne blir derfor mindre, sier hun.

Langaas forteller at flere brukere har etterspurt «røykerommet».

— Nå må de som ønsker å røyke heroin gå ut eller dra hjem til egen leilighet. Vi hører også mange si at de ikke vet hvordan de skal røyke stoffet. Vårt ønske er å tilby et rom med instruksjonsvideo som viser hvordan stoffet kan røykes. Sammenlignet med injisering av heroin er det nærmest umulig å få en overdose ved å røyke heroin, sier hun.

- Paradoks

Arild Knutsen i Foreningen for human narkotikapolitikk mener det er paradoksalt at kun skadeligste inntaksmåte er tillatt.

- Sprøyterommet burde få prøve umiddelbart ettersom ytterligere skadereduksjon er eneste sannsynlige utfall. Den dogmatiske ideologien står i veien for en rask prosess, det er ikke noen reform det er snakk om. Høie har sendt ut signaler som tyder på at han ikke vil gå for lovendring, men vi håper han tør lytte til fornuftige råd, sier han.

 1. Les også

  - I natt sov jeg i et søppelrom

 2. Les også

  Et signal til Plata

Relevante artikler

 1. NORGE

  Regjeringen vil liberalisere sprøyteromsloven

 2. OSLOBY

  Nå blir det lov å røyke heroin på sprøyterommet

 3. DEBATT

  Høyre undergraver en moderne narkotikapolitikk

 4. POLITIKK

  Høyres programkomité vil prøve ut gratis heroin til de tyngste rusmisbrukerne

 5. NORGE

  Folkehelseforsker vil utvide omdiskutert sprøyteromsordning

 6. NORGE

  Lover gratis heroin til 300 ruspasienter