Osloby

Politiskytingen på Grønland: Skjøt fordi de mente kvinnen (39) «agerte mot politiet»

Først sa politiet at kvinnen (39) på Grønland ble skutt for å avverge et drapsforsøk på en åtte år gammel gutt. Nå sier de at de skjøt henne fordi hun «agerte» mot politiet.

 • Henrik Arneberg

— Vi mener episoden må ses på som sammenhengende der siktede avslutter med å agere mot politiet, noe som fører til at det blir løsnet skudd, sier politiadvokat Lars Reinholdt Østbye, politiadvokat i Follo politidistrikt som etterforsker hendelsen.

1. september ble en trebarnsmor (39) skutt av politiet på Grønland i Oslo.

Politiet opplyste få minutter etter hendelsen at patruljen som kom til stedet så at kvinnen «var i ferd med å hugge mot et barn med kniv» og at hun ble skutt av politiet.

Etter opphold på sykehus ble kvinnen for halvannen uke siden pågrepet og fengslet i fire uker. Hun er siktet for drapsforsøk mot en åtte år gammel gutt og forsøk på vold mot offentlig tjenestemenn.

Forsvarer: Setter saken i et ganske annet lys

Operasjonssentralen i Oslo politidistrikt om politiskytingen på Grønland 18. september få minutter etter hendelsen.

– Jeg synes det er på høy tid at politiet nå korrigerer de opplysningene som de ga umiddelbart etter hendelsen, og som de nå har vært kjent med i over en måned, at ikke har vært særlig presise, sier advokat Odd Ivar Grøn, kvinnens forsvarer.

— Politiet gikk veldig tidlig ut med opplysninger i saken og har skråsikkert hevdet å ha avverget henne i det hun var i ferd med å stikke et barn. Nå sier de, slik jeg oppfatter uttalelsene, at kvinnen ble skutt fordi tjenestemennene selv har følt seg truet. Det setter saken i et ganske annet lys, sier Grøn.

Var i nye avhør mandag

Etter avhørene av politibetjentene som var på stedet, ble siktelsen utvidet til å gjelde vold mot tjenestemenn. Ifølge fengslingskjennelsen ble hun anmeldt av en av politibetjentene.

Kniven som ble brukt er, ifølge produsenten, en tomatkniv. Mandag ble kvinnen avhørt på nytt. Begge siktelsene opprettholdes, ifølge politiet. Kvinnen erkjenner ikke straffskyld.

— Hun har selv forklart at hun ikke hatt til hensikt å skade denne gutten eller foretatt seg noe for å gjøre det. Hun har ikke vært i kontakt med denne gutten før politiet kom, sier forsvarer Grøn.

Her er kniven kvinnen skal ha truet med. Alexander Vestrum

Politiet: Vanskelig å svare på hvor de involverte har befunnet seg

— Mener politiet at de skjøt siktede for å avverge at hun skulle angripe gutten med kniv, eller skjøt politiet fordi de mener hun var i ferd med å angripe dem etterpå?

— Det er vanskelig å svare på akkurat nå. Bevegelsene om hvor de involverte har befunnet seg helt konkret, er noe vi fortsatt ønsker å få belyst i nye avhør, sier Lars Reinholdt Østbye, politiadvokat i Follo politidistrikt, som etterforsker saken.

— Hendelsesforløpet er på nåværende tidspunkt ikke fullstendig og i sin helhet klarlagt. Det jeg kan si er at to forskjellige innringere ringte inn hendelsen, at episoden varte få minutter fra politiet kom inn i bakgården til kvinnen kommer inn på Ullevål og at selve hendelsen i bakgården varte få sekunder, sier politiadvokaten.

Lagmannsretten mener at kvinnen som ble skutt av politiet på Grønland var «svært ustabil» og hadde «lav impulskontroll» dagen hun ble pågrepet av politiet:

Les også

Politiet mener trebarnsmoren forsøkte å drepe åtteåring med denne tomatkniven

Mener hun agerer mot politiet og løsner skudd

— Var åtteåringen i en avstand der siktede fysisk kunne treffe han med et knivhugg?

— Å plassere gutten detaljert, er fortsatt for tidlig. Vi mener episoden må ses på som sammenhengende der siktede avslutter med å agere mot politiet, noe som fører til at det blir løsnet skudd. Akkurat hvor gutten har vært, om han var bak eller til siden for betjentene, er for tidlig å være bombastisk rundt. Men han var ikke i skuddlinjen eller i fare for å bli skutt, sier Reinholdt Østbye.

- I kjennelsen fra lagmannsretten står det at politiforklaringene er forskjellige. Hva er det betjentene har forklart seg ulikt om?

— Det går på de enkelte involvertes bevegelser, hvor de befant seg og nyanseforskjeller i hva de har observert under episoden, sier politiadvokaten.

- Hva kan du si om avstandene mellom de ulike partene?

— Det har vært korte avstander, under ti meter. Helt avslutningsvis i episoden var det snakk om svært korte avstander.

Kvinnen (39) ble fremstilt for fengsling i Follo tingrett 16. oktober. Dommer Rune Nordby ga politiadvokat Lars Reinholdt-Østbye (t.v.) medhold. Odd Ivar Grøn, kvinnens forsvarer, mener fengslingen er svært tynt begrunnet.

Forsvarer: Åpenhet helt nødvendig

Slik svarer kvinnens forsvarer på at politiet sier hendelsesforløpet ikke er klarlagt.

— Politiet har etterforsket saken i fem uker. Dette er en typisk sak der åpenhet er helt nødvendig. Det bør være mulig for politiet å danne seg et ganske nøyaktig bilde av hendelsen nå. Politiet har selv vært tidlig ute med opplysninger i saken. Da er det viktig at de fortsetter den åpenheten og korrigerer der det er nødvendig, sier Grøn.

Han mener kvinnen har gitt en detaljert forklaring av hele hendelsesforløpet. I mandagens avhør ble hun forelagt litt av det som er kommet frem i etterforskningen.

— Hun forklarte seg på samme måte som i sist avhør, sier Grøn.

Guttens bistandsadvokat: Opplevde situasjonen som farlig

Marius Dietrichson, bistandsadvokat for den åtte år gamle gutten, opplyser at klienten opplevde situasjonen som farlig.

Han ønsker ikke å kommentere selve skyteepisoden, men sier familien er takknemlige for at politiet grep inn.

— Det var nødvendig at politiet grep inn, men om det var nødvendig å gripe inn ved å skyte vil jeg ikke ha noen mening omnå. Det får den pågående etterforskningen vise, sier Dietrichson.

Den eldste datteren var i nærheten da politiet skjøt moren. Politiet vil nå avhøre 12-åringen, men hun tør ikke, forteller faren. :

Les også

Datteren til skutt kvinne tør ikke la seg avhøre av politiet

Politiet hevder hun angrep med kniv

I kjennelsen fra lagmannsretten kommer det frem alle politibetjentene som kom til stedet har forklart at hun skal ha angrepet gutten med kniv.

«Dette er i samsvar med vitneforklaringer fra andre som var til stede og som så at siktede skal ha slått gutten med kniven», skriver retten.

Aftenposten og flere andre medier snakket med ulike vitner som mener politiet ikke hadde trengt å skyte for å hindre at kvinnen knivstakk barnet.

At andre vitner har oppfattet situasjonen annerledes, forandrer ikke at det er skjellig grunn til mistanke om at hun har opptrådt slik politibetjentene og vitnene beskriver, mener retten.

Se intervju med familien til den siktede kvinnen:

Politimesteren i Oslo konkluderte

Fredag 25. september, en uke etter skyteepisoden, sendte Oslo-politiet ut en pressemelding der det opplyses at tjenestemannen er gitt andre arbeidsoppgaver ved politidistriktet.

Politimester Hans Sverre Sjøvold åpner med å si at han har stor forståelse for at det stilles en del spørsmål rundt episoden.

afp000790073-ErcMpFafYk.jpg Signe Dons

Deretter beklager han at situasjonen ble slik at politiet fant det nødvendig å avfyre skudd og som medførte personskade.— Med de opplysninger som til nå er kjent for meg i saken, legger jeg til grunn at tjenestehandlingen var lovlig, sier Sjøvold.

Han har ikke ønsket å svare på spørsmål fra Aftenposten etter pressemeldingen. Oslo politidistrikt ønsker ikke å kommentere saken.

Aftenposten har bedt om innsyn i lydloggen til Oslo politidistrikt i tidsperioden da kvinnen ble skutt, men har fått avslag både på innsyn og på klagen.

Saken behandles nå av Politidirektoratet.

Les mer om

 1. Politiskytingen på Grønland
 2. Politiskytingen på Grønland

Politiskytingen på Grønland

 1. OSLOBY

  Riksadvokaten mener politibetjenten som skjøt kvinne på Grønland, handlet lovlig

 2. OSLOBY

  Spesialenheten henlegger saken mot politimann som skjøt kvinne på Grønland

 3. OSLOBY

  Spesialenheten har avhørt 14 vitner etter politiskytingen på Grønland

 4. NORGE

  Henlegger saken mot kvinne som ble skutt av politiet