Osloby

Omstart på Haugerud

I fjor: Ukentlig politi-besøk, omfattende mistrivsel, dårlige resultater og skoleflukt. - Nå starter vi på nytt her, sier ny Haugerud-rektor Hilde Gran.

Rektor Hilde Gran er flankert av elevene Silje M. Leirvik, Abubakar Sohail Mirza og Ihsan Aatif. De trives mye bedre enn før. –Jeg klarte aldri å konsentrerte meg, men nå har vi fått tydeligere regler, sier Leirvik. Til høsten tar Haugerud-flyet av for alvor. Øhman Rolf

 • Rolf Øhman (foto)
 • Andreas Slettholm

— Jeg ble mobbet. Det var slåsskamper hver uke, og vi trodde politi på skolen var normalt, sier Ihsan Aatif.

Hun var på nippet til å bytte fra ungdomsskolen på Haugerud i Groruddalen. Hun ville i så fall ikke vært alene. Skolen har kapasitet til 450 elever, men har hatt synkende elevtall gjennom flere år, og har nå 340 elever. Læringsmiljøet, økonomien og ikke minst ryktet har fått lide.

— Vi må erkjenne de faktiske forholdene. Vi har utfordringer: Elever som slutter og et dårlig rykte. Noe er sant, annet er ikke sant, sier rektor Hilde Gran.

Skal fly mot bedre tider

Hun er en del av den nye ledelsen som ble beordret til skolen i oktober for å få skuta på rett kjøl. Eller flyet, som Gran bruker som metafor.

Vi har utfordringer: Elever som slutter og et dårlig rykte. Noe er sant, annet er ikke sant
Rektor Hilde Gran

— Nå klargjør vi en litt hullete rullebane, og til høsten tar flyet av. Vi rekrutterer nå mannskap til flyvningen, og vi må bare ha idealister med, som har lyst til å jobbe på akkurat denne skolen, med 80 prosent minoritetsspråklige, sier Gran.

Splitter opp friminuttene

Aften har i artikkelserien «Skoleflukten» belyst den omfattende trenden til å bytte skole på grunn av dårlige språkmiljøer og høy minoritetsandel.

Elevflukten skal snus, og resultatene og læringsmiljøet skal bli bedre. Fra venstre assisterende rektor Terje Eide (headhuntet fra Abildsø skole), rektor Hilde Gran (headhuntet fra Oppsal), og niendeklassingene Ihsan Aatif, Silje M. Leirvik og Abudakar Sohail Mirza, med forelder Marianne T. Johansen i midten. Øhman Rolf

På Haugerud har de allerede tatt både enkle og mer omfattende grep. Klassetrinnene har friminutt hver for seg, og det er laget aktivitetstilbud for elevene både i friminutter og etter skoletid. I tillegg satser de knallhardt på leseferdigheter for elevene og klasseledelse for læreren.

Politiet er borte, og slåsskampene like så.

— Nå er jeg stolt av å gå her. Jeg trives, rett og slett, sier Aatif.

Garanterer bedre resultater

Alle er enige om at Haugerud fremdeles har store utfordringer, men ser samtidig at problemer blir tatt tak i.

— Vi har ledelse som staker ut en klar kurs, men nå er det både lærere, elever og foreldre som løfter i flokk. Jeg tror jeg kan garantere at vi får bedre resultater enn tidligere på høstens nasjonale prøver, sier samfunnsfaglærer Trygve Herefoss.

Ikke uvanlig

Utdanningsetaten sier det ikke helt uvanlig at de gjør såpass drastiske grep som å bytte ut en hel ledelse for eksempel hvis en skole sliter med miljøet og resultatene.

— Hver områdedirektør har ansvar for å følge opp rundt 25 skoler, og har forholdsvis god oversikt over hva som skjer. Noen ganger går vi inn med penger, ambulerende spesialister, psykologhjelp eller annet. Men skoler kan ikke over tid drives med et ledelsesproblem. Så noen ganger er det viktig å få gjort noen endringer raskt, og få en ny giv, sier assisterende utdanningsdirektør Kjell Richard Andersen.

- Ser at skoler sliter

Etaten mener de ikke kan gjøre stort med elevflukten Aften har omtalt de siste ukene, utover å jobbe med å bedre kvaliteten på den enkelte skole.

— Det er fritt skolevalg i Oslo, og mange av de omtalte problemene henger også sammen med byens boligpolitikk. Dette er politiske spørsmål etaten ikke har noen mening om. Men hvis skoler bare sitter igjen med elever som sliter, vil utfordringene bli store for de skolene, sier Andersen.

— Er det i ferd med å skje?

— Vi er ikke naive, og ser det er skoler som har større utfordringer enn andre. Derfor er vi i gang med en rekke tiltak, som å tilby høyere lønn, og nedbetaling av studielån for lærere som vil jobbe ved 22 utvalgte skoler, sier Andersen.

 1. Les også

  Ber minoritetsforeldre ta ansvar for barnas språk

 2. Les også

  Forlater Groruddalen - får massiv støtte

 3. Les også

  Politikernes barn går på hvite skoler

 4. Les også

  Advarer mot terror fra Groruddalen

 5. Les også

  Hvorfor har du pyntet deg?

 6. Les også

  - Det er vanskelig å være etnisk norsk her

 7. Les også

  Skoleforsker frykter at skoler blir taperfabrikker

 8. Les også

  Søker seg vekk fra minoritetsskoler

 9. Les også

  Rehman har vært en ildsjel for minoritetsskolen Mortensrud. Nå vil han ha seksåringen sin på den «hvitere» naboskolen

Vi videreutvikler våre artikler.
Hjelp oss å forbedre, gi din tilbakemelding.
Gi tilbakemelding

Relevante artikler

 1. OSLOBY

  Private konsulentfirmaer skal hjelpe 13 Oslo-skoler

 2. OSLOBY

  To ekstra skoletimer på minoritetsskoler

 3. NORGE

  Slik tok de knekken på mobbing

 4. OSLOBY

  Hard satsing skal løfte problemskoler på østkanten

 5. NORGE

  - Bedre resultater med leksefri skole

 6. NORGE

  Vekker og spiser med elevene, mens foreldrene får glad-SMS