Osloby

Holdt på å falle ut av «Fredsflyet» i gledesrus rett over Oslos tak

Her sneier "Fredsflyet» hustakene i Oslo under frigjøringsdagene for 70 år siden – i ren seiersglede.

Sunderland-flyet går lavt over et jublende Oslo 13. mai 1945 etter at frigjøringen er et faktum. Privat

 • Øyvind Nordli

Hagbard Falk var motormekaniker under krigen, og han fikk oppleve å fly inn passasjerer til Norge 13. mai 1945, da freden endelig var et faktum. Øyvind Nordli

«Fredsflyet» var beordret fra Sullom Voe på Shetland til Woodhaven i Skottland. Derfra skulle høyere offiserer og folk fra Forsvarsdepartementet flys hjem til et fritt Oslo og Norge. Totalt var 25 passasjerer med i Sunderland, et britisk firemotors sjøfly. LES OGSÅ:

Les også

Naziflagget tilbake via svensker

Hagbard Falk (91), opprinnelig fra Molde, men som siden 1994 har bodd i Oslo etter et lengre opphold i USA, kunne fly inn til et fritt Norge 13. mai 1945. Han tjenestegjorde i 330 skvadronen som motormekaniker, og var del av det norske mannskapet. Da de kom inn over Oslo, hadde han festet et norsk flagg i flydøren. Rett over hustakene foretok flyet en krapp sving. De skal ha fløyet så lavt at sjøflyet nesten traff flaggstangen på Slottet.

— Det er mye man kan gjøre i seiersrus, sier han og smiler 70 år etter.

Han var nære ved å falle rett ut av den åpne flydøren.

— Jeg sto i døråpningen og så plutselig rett ned på Drammensveien. En amerikansk filmfotograf satt mellom bena mine og filmet hjemkomsten. Han må ha forstått at jeg tippet fremover. Han tok i hvert fall tak i bena mine og holdt meg inne i flyet.

På bildet fra 13. mai 1945 ser vi flyet komme lavt over Oslo sentrum der Møllergata 19 skal ligge rett ved. Så tok de en «æresrunde" over Karl Johan med glade mennesker under seg.

Svart flagg

Hagbard Falk husker flyturen i detalj. Rett etter takeoff fra Skottland på vei mot Norge så de en tysk ubåt under seg med svart flagg. De sirkulerte over ubåten før de fikk radiokontakt. Fra flyet lurte de på hva dette var for noe, om de ikke snart skulle overgi seg.

De fikk som svar fra tyskerne: Vi er i sorg.

Deretter ble ubåten beordret inn til havn i Aberdeen, mens «Fredsflyet» kunne fortsette ferden mot Norge.

Her er flyloggen fra siste turen med «Fredsflyet» til Norge 13. mai. To dager senere returnerte det norske mannskapet til Shetland. Privat

Da de passerte Horten og hjemstedet til kapteinen på flyet, Thor Bugge, gikk de også ned i lav høyde. Bugge ga beskjed til én i mannskapet om å kaste ut en flytevest. I vesten var det festet en melding til familien:— Jeg er å treffe på Bristol hotell i Oslo.

Sjokolade i lasten

Til slutt kunne de lande trygt i vannet på Fornebu. Ikke et menneske var å se. Hagbart Falk rullet opp bombeluken inne i flyet. Plutselig fikk han øye på en robåt med pappa og hans sønn om bord. Pappaen kom roende opp på siden av flyet. Han fikk sjokolade og ble sjeleglad, mens sønnen på kanskje 3–4 år knapt reagerte.

— Guttungen hadde jo aldri smakt sjokolade.

Så kom noen gjenværende tyskere bort til dem. De plukket opp det norske følget og kjørte dem inn til byen.

To døgn senere, 15. mai, returnerte flyet til Shetland uten passasjerer. Krigen var over. Mannskapet i flyet var i kontakt med familiene sine igjen. Telefonlinjer ble åpnet.

— Det kunne ikke vært en bedre avslutning, sier Hagbard Falk.

Relevante artikler

 1. A-MAGASINET

  Kort forklart: Da Norge jublet for freden, var det noen som holdt pusten

 2. NORGE

  I dette jublende menneskehavet fikk han øye på en helt spesiell dame

 3. NORGE

  Jenny (19) kom fra Italia til Norge torsdag. Da var en plakat eneste tegn på koronakrisen.

 4. HISTORIE

  Dokumenter avslører: Tyskere beskyldte norske styrker for overgrep etter krigen

 5. NORGE

  Kvinne (19) besvimte bak munnbind på fly. Flyleger tror stress og for rask pusting var årsaken.

 6. A-MAGASINET

  Det tyske bombeflyet styrtet uforklarlig inn i fjellveggen. Nå vet vi hvorfor