Osloby

Hvem har imponert Stiansen?

Når Tom Stiansen ser tilbake på sine 10 sesonger med «71 grader Nord», er det to kjendiser som har imponert mer enn alle andre.

-Jeg har ingen planer om å bli administrerende direktør i Aker, eller noe sånt. Den karrieredriven har jeg ikke. Hvorfor ikke bare fortsette med det du liker, spør Tom Stiansen.

 • Kristoffer Nordvik

Friskusprogrammet 71 grader Nord er inne i sin 17. sesong. TV-eventyret begynte allerede i 1999, og det helnorske konseptet er solgt til flere land. Siden 2006 har den tidligere toppalpinisten Tom Stiansen frontet serien som aldri ser ut til å gå ut på dato. Nå er det klart for en ny tur fra Lindes ned til Nordkapp – med kjendiser på startstreken.

-I løpet av dine mange år som programleder, hvem har gjort sterkest inntrykk på deg?

-Det er to personer som skiller seg ut. Den første er Cato Zahl Pedersen. Han har en holdning til utfordringer som jeg ikke har sett hos noe annet menneske. Politikeren Abid Raja er den andre. Han hadde et usedvanlig slett erfaringsgrunnlag for utfordringene i 71 grader Nord . Han kunne ikke engang svømme. Men for en positivitet han har, og for et kvikt hode.

-Nå skal du i gang med kjendisversjonen av programmet, hva kjennetegner dem som gjør det best?

-Det er mye forskjellig som kan vippe deg av pinnen, men generelt kan jeg si at allsidighet går igjen hos de beste. Og det hjelper å være kul i huet, så du ikke blir stresset av konkurranser der du bare må stole på deg selv.

-Hvordan ville du hevdet deg i 71 grader Nord ?

-Jeg vet ikke helt, men jeg er ingen kløpper med kart og kompass, så det måtte jeg ha lært meg. Med min idrettsbakgrunn er jeg ganske allsidig, og jeg tror jeg ville ha klart meg en stund. Konseptet kjenner jeg jo godt, he he.

-Du er tidligere alpinstjerne med verdensmestertittel som høydepunkt, men nå er du kanskje mer kjent som TV-Stian?

-For noen år siden var jeg med sønnene mine på et slalåmrenn. Da hørte jeg noen gutter si: Der er han TV-fyren. Nei, tenkte jeg – selv her i alpinmiljøet vet de ikke at jeg er verdensmester på ski, bare at jeg er på TV.

I glansdagene under et et World Cup-renn i Madonna di Campiglio. "Ekstremt dårlig stil", sier Tom Stiansen selv. CALLE TØRNSTRØM

-Du vil heller være alpinstjerne enn TV-stjerne?

-Jeg synes det er hyggelig at folk husker at jeg har stått på ski, jeg er mer stolt av hva jeg fikk til som alpinist. I 71 grader Nord er det så mange som har æren for resultatet – programlederen får ufortjent mye av æren.

-Er du fortsatt godt trent?

-I dag trente jeg 4 x 4-intervaller på Olympiatoppen, og det var andre dag på rad, så denne uken blir det tre ganger. I dag tok jeg også knebøy, det skjer ikke like ofte. Jeg sier til meg selv at det er en del av jobben. På TV bør det se ut som om jeg kan klare de prøvelsene deltagerne skal gjennom.

-Du ledet programmet helt siden 2006, er det ikke på tide med forandring?

-Nei, jeg er en enkel kar fra landet, det vil si Asker. Jeg var 16 år på alpinlandslaget – trives jeg med noe, så blir jeg der jeg er. Jeg bruker å si at jeg har drømmejobben.

-Turen i 71 grader Nord går gjennom storslagen natur, er det steder som har gjort spesielt inntrykk på deg?

-Nå har vi faktisk vært gjennom alle landets fylker, til og med Østfold. Nord-Norge er vinneren uansett – å avslutte toppturer med skikjøring ned mot havet, er helt rått.

-Hva ser du på TV?

-Aller helst sport og nyheter. Serien Breaking Bad har vært en besettelse, men jeg ser også 71 grader Nord , for det liker guttene mine. Og da får jeg vurdert egen innsats en ekstra gang. Ellers forsøker jeg å få sett konkurrentene i samme sjanger, men Farmen klarer jeg ikke. Det synes jeg er for kjedelig, men det er jeg åpenbart alene om – seertallene tatt i betraktning.

-Hva er hemmeligheten med 71 grader Nord , hvorfor vil TV-seerne ha mer etter 16 sesonger med serien?

-Det må være programlederen, he he. Nei, jeg kom til dekket bord, og cruiser bare inn på et flaggskip. De gode naturopplevelsene vi viser, tror jeg er noe av forklaringen på at så mange liker programmet. Men jeg har også fått påvirke konseptet litt.

Bloggeren Emilie Nereng, hopperen Bjørn Einar Romøren, Tom Stiansen og komiker Nils Ingar Aadne som alle er med i "71 grader Nord - Norges tøffeste kjendis" som har sesongpremiere på TV Norge 1. mars. Junge, Heiko

-Hva har du bidratt med?

-Jeg er imot at noen bare stemmes ut fordi andre er bedre likt. Jeg vil at det skal være en konkurranse, det skal være prestasjoner som avgjør hvem som ryker ut.

-Hvorfor er det så viktig?

-Jeg vil at det skal være samsvar mellom det jeg forsøker å lære guttene mine hjemme, og det jeg er med å formidle på TV. Jeg liker ikke dolking i ryggen, uansett om det er på TV eller i nærmiljøet.

 1. Les også

  Slik tar Netflix kontroll over verdens TV-skjermer

 2. Les også

  Isbadere vil ha badstue på Sørenga

 3. Les også

  House of cards: Fenomenet Claire Underwood

Relevante artikler

 1. KULTUR

  «71 grader nord»-programleder Tom Stiansen avslører sine drømmedeltakere

 2. SPORT

  Årst om 71 grader nord-debuten: – Det var et mareritt

 3. SPREK

  - Det svartnet for meg, så begynte jeg å hylgrine

 4. KULTUR

  20 år med reality-TV: «Det var mye sex i huset, fordi folk kjedet seg. Til slutt måtte jeg sove i badstuen»

 5. KULTUR

  Innspillingen av flere realityprogrammer utsettes

 6. NORGE

  Mesternes Mester-vinner Anders Jacobsen: – Jeg følte at jeg hadde kontroll stort sett hele veien