Osloby

Utfordrer arkitekter til å møte flyktningestrømmen

Norske arkitekter skal utfordres til å hjelpe Norge og resten av Europa til å håndtere den store flyktningstrømmen på en mest mulig human måte.

– Det er vanskelig å se overføringsverdien mellom «Sommerfuglhusene» vi laget i Thailand, i en helt annen kultur i Thailand og flyktningesituasjonen i Europa, sier Yashar Hanstad ved Tyin tegnestue. Pasi Aalto

 • Arve Henriksen
  Journalist

FN har ifølge bygg.no bestilt 10.000 hus fra IKEA. I to flatpakker på tilsammen 160 kilo kommer le og trygghet til en familie på opptil seks personer. Åsa Sjöström

Den japanske arkitekten Shigeru Ban har laget midlertidige boliger av bruskasser og papprør i Rwanda og i Kobe i Japan. Takanobu Sakuma

Hove leir er kanskje mest kjent som hjemland for Hovefestivalen. Nå skal stedet brukes som asylmottak, noe stedet ikke er beregnet for ifølge professor Eli Støa ved NTNU. Schrøder, Tor Erik

I en liten landsby i Thailand og Burma har norske Tyin tegnestue laget prosjektet «sommerfuglhusene», en serie småhus som gir tak over hodet til 24 barn på et barnehjem. Pasi Aalto

— Arkitekter og planleggere kan bidra med fysiske og sosiale løsninger, men noen må kunne ta imot og realisere løsningene, sier Hege Marie Eriksson, fagdirektør i Norsk Design- og Arkitektursenter og leder for Oslo arkitekturtriennale.

Hun mottok 73 søknader fra ulike kuratorteam verden med forslag til tema for neste års triennale. Vinnerne ble det spanske teamet «After Belonging Agency» med

konseptet A Triennale In-Residence, On-Residence and the Ways We Stay In-Transit.

— Vi valgte temaet migrasjon og tilhørighet, og ser jo at det blir mer aktuelt for hver dag som går. Triennalen handler ikke bare om den prekære flyktningesituasjonen. 230 millioner mennesker er til enhver tid på flyttefot over landegrenser – av ulike grunner, og på ulike måter. Triennalen ser på hvordan arkitekturen – omgivelsene – rammer inn menneskers forflytning på ulikt vis, forteller Eriksson.

Nå i september starter en internasjonal utlysning hvor arkitekter og andre relevante fagpersoner skal komme opp med ideer til fremtidige løsninger. Situasjonen krever nye strategier for å skape fremtidens boligformer, både midlertidige og permanente.

— Dagens situasjon krever endringer i forvaltning og nye teknologier, så vel som nye boformer – både midlertidige og permanente. Målet er å undersøke hvordan byene og arkitekturen kan reagere på kritiske utfordringer, stadige befolkningsendringer og nye behov. Vi trenger en annen forståelse for å kunne tenke ut andre løsninger, sier Eriksson.

Norsk arkitekturbistand

På 1960 og 70-tallet inngikk norsk arkitektur som en vesentlig del av nordisk bistand i det østlige Afrika. Den gang inngikk arkitekter i ekspertgrupper av lærere, veterinærer, helsearbeidere og agronomer som ble sendt ned for å bistå med å modernisere og bygge opp nasjonene.

Norske arkitekter bygget opp afrikanske land:

Les også

Løfter norsk bistands- arkitektur frem i lyset

— Jeg tror det er fornuftig å bruke arkitekter til helt konkrete problemstillinger, alt fra nybygg til å gjøre midlertidige tiltak som kan avhjelpe en akutt situasjon. De er trent til å tenke ulike scenearier, sier Nina Berre, avdelingsdirektøren for arkitektur ved Nasjonalmuseet.

Mange prosjekter er allerede i gang. IKEA har designet helt nye telthus for mennesker på flukt. I en liten landsby i Thailand og Burma har norske Tyin tegnestue laget prosjektet «sommerfuglhusene», en serie småhus som gir tak over hodet til 24 barn på et barnehjem. Den profilerte Pritzkerpris-vinner Shigeru Ban har laget midlertidige boliger av bruskasser og papprør i Rwanda og i Kobe i Japan.

— Det er ingen tvil om at dette er ett av århundrets store spørsmål. Både på grunn av konflikter og klimaendringer kommer vi til å se store forflytninger av mennesker. Og da vil arkitekter spille en viktig rolle. De er også byplanleggere, de er dyktige til å gjøre intensjoner og ambisjoner om til en fysisk form og tenke sammenhenger, sier Marianne Skjulhaug, leder ved Institutt for urbanisme og landskap ved arkitektur- og designhøgskolen i Oslo.

Gjenbruk

— Mye vil dreie seg om forbruk av arealer. Bare i Oslo er det mange kvadratmeter med lokaler som ikke er i bruk. Det samme rundt i distriktene. Vi pleier å si at 80 prosent av fremtidens bygninger allerede er bygget. Derfor handler dagens arkitektur om å transformere og endre eksisterende bygninger, sier hun.

Kjendisarkitekt ville tilbake til røttene:

Les også

- Arkitekturen må tilbake til røttene

Eli Støa, professor i Bolig og Bosetting ved Fakultet for Arkitektur og billedkunst ved NTNU leder et forskningsprosjekt som ser på hvordan den arkitektoniske utformingen og lokaliseringen av et asylmottak påvirker mennesker som er i en allerede sårbar situasjon.

— Det handler om å skaffe folk tak over hodet. Hvis det kommer mange på en gang, må vi ta i bruk det vi har. I et langsiktig perspektiv handler det om hva slags omgivelser vi tilbyr flyktningene som kommer. De omgivelsene forteller noe hvordan vi ser på dem som kommer hit. Hvis vi tilbyr dem boliger som vi selv ikke bruker, så er det et tydelig signal på at vi ikke karakteriserer dem som likeverdige, sier hun.

I dag blir nedlagte hotell, skoler eller militærleire brukt som asylmottak, ingen av disse er beregnet for dette formålet. Forskningsprosjektet vil derfor undersøke hvordan man gjennom gjennomtenkte arkitektoniske løsninger kan legge til rette for positiv sosial samhandling, lavest mulig konfliktnivå, bedre kontakt med lokalmiljøer og inspirere til meningsfulle aktiviteter.

— Det kan være vel anvendte ressurser å bruke arkitekter for å utnytte eksisterende anlegg på en bedre måte, det kan være både lønnsomt og gi gode løsninger på lengre sikt, sier Støa.

Se hvem som «designet Oslo»

 1. Les også

  Kjendisarkitekten som fornyet Oslo

 2. Les også

  Norsk Folkehjelp venter 16.000 asylsøkere før året er omme

 3. Les også

  Faren til Aylan (3) overlevde båtferden: - Guttene bare gled gjennom hendene mine

 4. Les også

  Europa kan hvis europeiske stater vil

I en liten landsby i Thailand og Burma har norske Tyin tegnestue laget prosjektet «sommerfuglhusene», en serie småhus som gir tak over hodet til 24 barn på et barnehjem. Pasi Aalto

FN har ifølge bygg.no bestilt 10.000 hus fra IKEA. I to flatpakker på tilsammen 160 kilo kommer le og trygghet til en familie på opptil seks personer. Åsa Sjöström

Relevante artikler

 1. KULTUR

  Norsk arkitektur selges i Venezia

 2. BOLIG

  Design-ikoner fikk verdig hjem i funkishus

 3. KULTUR

  Når lys kan gjøre oss syke

 4. FAMILIE OG OPPVEKST

  Slik halverte paret utgiftene sine, sånn at de kunne gå ned til halv stilling

 5. A-MAGASINET

  Fem politibiler. Sju politifolk. Barnevernet tilkalte politiet da en 10-åring skulle skilles fra moren

 6. VERDEN

  Arsenij (6) bor uten strøm og vann. Dette viser hvorfor Putin sliter etter 20 år med makten.