Osloby

Julestemning med bismak i Spikersuppa

Skrekkbildene av knuste juleboder i Berlin går verden over, mens livet tilsynelatende går som normalt mellom julelys og nissekos i Spikersuppa.

Elisabeth og Jannis Paschalis tenker mye på faren for terrorhendelser når de besøker sterkt befolkede steder som julemarkedet ved Karl Johan. Ingar Storfjell

 • Heidi Anne Johnsen

Pariserhjulet ruller videre over Spikersuppas fredelige julemarked. Elisabeth og Jannis Paschalis kjøper brente mandler fra en av bodene, men innrømmer at tankene går til hendelsene i Berlin.

– Jeg er ikke akkurat redd her på julemarkedet. Dette med store folkemengder må vi forholde oss til hele tiden, og det føles litt ubehagelig, sier Elisabeth Paschalis. Paret er bosatt i Hellas og har reist til Norge på juleferie.

– Vi synes ikke det er synes rett og slett ikke det er så hyggelig å reise lenger, sier hun.

Ivy Rosvold, Anna Magdalena Pezdan, Darya Schervatova og Selina Øderud har også funnet veien til julemarkedet.

Hendelsene i Berlin har gjort inntrykk også på dem.

– Det er litt skummel, for vi vet ikke hva som kan skje. Jeg gjør de samme tingene som før, men føler meg utrygg, sier Selina Øderud

 • Angrepet på julemarkedet i Berlin kom plutselig, men ikke overraskende. For terrorfrykt har prege Europas julemarkeder.

Fra v.: Ivy Rosvold, Anna Magdalena Pezdan, Darya Schervatova og Selina Øderud fikk vite om angrepet i Berlin i morges. Ingar Storfjell

Skjerpet beredskap på Julemarkedene

Politiet i Oslo har som følge av hendelsene internasjonalt de siste månedene hatt økt fokus, skjerpet årvåkenhet og økt patruljering for å sørge for publikum.

– Vi har øremerket noen av patruljene i sentrum til å holde ekstra øye med julemarkedene, noe som gir kortere responstid hvis noe skjer, sier Johan Fredriksen, stabssjef i Politiet.

I København er det satt opp fysiske sperrer for å hindre at noen kjører inn på julemarkedene. Hvorfor skjer ikke dette i Oslo?

– Det har jeg ingen kommentar til, utover at politiet forholder seg til PST sine løpende trusselvurderinger. Og det generelle sikkerhetsnivået er uendret, sier han.

PST er tett på og ser ganske kjapt om hendelser i Europa og resten av verden kan ha direkte konsekvenser for sikkerhetsnivået i Norge.

– Vi klarer ikke å sikre oss mot alt, men forsøker å dimensjonere våre ressurser for å møte de truslene vi vet om, sier stabssjefen.

Men Fredriksen innrømmer at å sikre store folkeansamlinger er en vanskelig oppgave å ivareta.

Blomsterkrukker og bymøbler er også sikkerhetssperrer

– Men mange ønsker å sikre eiendommene sine, og omgir dem med bymøbler og konstruksjoner som gir en viss grad av sikkerhet, sier han.

– I dag former arkitekter bylandskapet slik at det også gir sikkerhet uten at folk merker det, med store blomsterkrukker og fastmonterte utemøbler.

Politiet i Oslo melder at det generelle sikkerhetsnivået er uendret, men at politiet er ute med skjerpet årvåkenhet og økt patruljering for at publikum skal føle seg ivaretatt. Ingar Storfjell

Hvordan blir sikkerheten med store folkeansamlinger på 17. mai?

– Vi ønsker heller ikke å spre frykt på nasjonaldagen. Vi har innsatsenheter som er bevæpnet, men som holder seg i randsonen av arrangementet, pluss sivilt politi ute blant folk. Det meste går på å trygge samfunnet så ting går normalt, sier han.

– Er Oslo blitt en farligere by?

– Nei, det føler jeg ikke. Vi lever i en mer uforutsigelig tid, og må ikke være naive. Men vi kan heller ikke ta alle forholdsregler, sier han.

– Sannsynlig at slike angrep vil komme igjen

Førsteamanuensis i sammenlignende politikk, Jan Oskar Engene, skjønner at folk blir redde når det skjer slike grusomheter som på julemarkedet i Berlin.

– Det er vanskelig å gardere seg mot sårbarheten i mange samfunn, og det er sannsynlig at slike angrep vil komme igjen. Men man kan ikke sikre alle over alt, sier han.

Han mener at det tross alt er trygt å reise i Europas storbyer i dag. Det er flere som ble drept i terrorangrep på 70- og 80-tallet, da blant annet Rote Arme, IRA, høyreekstreme grupperinger og terrorbevegelser fra Midtøsten var svært aktive.

– Men angrep på offentlige steder i Europa er ikke noe nytt. På -70 og −80-tallet var det flere som ble drept i terrorangrep enn i dag. Men alt kommer mye fortere og tettere på oss med dagens nyhetsbilde og sosiale medier.

Les mer om

 1. Frykt
 2. Oslo
 3. Beredskap
 4. Politiet

Relevante artikler

 1. VERDEN

  Flere drept og skadet på tysk julemarked - politiet mistenker terror

 2. OSLOBY

  Oslo-politiet skjerper sikkerheten etter angrepet i Berlin

 3. VERDEN

  Terroristene har siktet seg inn på julen. Trusselen preger hele Europa.

 4. VERDEN

  Terrormistenkte sverget troskap til IS i video: – Vi skal slakte dere

 5. VERDEN

  Europa må skjerpe terrorsikkerheten, mener israelske eksperter. Et slikt samfunn ønsker vi ikke, svarer norsk forsker.

 6. SPORT

  Rekordstor sikkerhet rundt Tour de France – over 23 000 politi sikrer sykkelsirkuset