Osloby

Endelig har Bamse kommet hjem

Bamse (3,5 år) hopper og spretter for å få tak i tauleken og bjeffer ivrig under de idylliske furutrærne i hagen til ekteparet Jan og Unni Balstad på Nesodden.

 • Heidi Anne Johnsen

— Foreløpig trives vi veldig godt med Bamse, sier den nybakte matfaren.

Balstad er vant til hunder fra før. De siste åtte årene har boxeren Baltus fulgt Jan som en skygge overalt. For drøyt to uker siden døde Baltus brått.

Ekteparet var på Mallorca da de fikk beskjeden. Et par dager etter kom de hjem til tomt hus. Det var tungt.

Jan Balstad og Bamse trives godt sammen på Nesodden. Paal Audestad

Jan tok farvel med Baltus hos veterinæren. Deretter sørget kona for at turen gikk rett til FOD-gården. Bare for å kikke. Av de rundt 30 hundene som er på gården nå i sommer, falt begge for Bamse.

Hvalp for slitsomt

Hverken Jan eller Unni klarte å forestille seg et liv uten hund. Både bilen og hytten i Sverige er anskaffet med tanke på aktiviteter med hund.

— Vi orket ikke å gå løs på en ny hvalp med kurs og alle forsøkene på å få litt vett inn i skallen på den, sier Balstad.

Han er 76 år gammel, og ville heller ha en hund som det allerede var noenlunde skikk på.

Ukjent fortid

FOD kunne ikke gi andre opplysninger om Bamse enn at han er tre og et halv år, og ble tatt inn av politiet i Østfold. Jan oppdager stadig nye sider ved Bamse.

— Han er redd for torden. Da det tordnet for et par dager siden, hoppet han inn i bilen. Der føler han seg trygg.

Men han har et dårlig forhold til vann.

Jan Balstad og Bamse trives godt sammen på Nesodden. Paal Audestad

Når vannslangen kommer frem, flykter han. Og han ville ikke drikke av vannskålen før de fant det rette stedet å plassere den. Fra huset er det bare en liten bakke ned til sjøen, og tiden på Nesodden har vært veldig varm for Bamse, som har en tykk pels. Han peser og sliter i varmen, men tør ikke nærme seg vannet, ikke engang for å vasse.— Vi vet ikke hva slags liv han har hatt og hva han har opplevd. Vi vet heller ikke hvordan han er overfor andre hunder, men han bjeffer spesielt på noen av dem som går forbi i gaten, sier Balstad.

Her er videoen som sikret Bamse et hjem:

Positive overraskelser

Familien har også oppdaget at han har mange positive sider.

— Han hopper ikke opp i sofaen, og han trekker ikke i båndet når vi går på tur. Han forventer heller ikke å få ligge i sengen, og det kan jo bli bra for alle parter i fremtiden, mener Jan Balstad.

Noen usikkerheter er det selvfølgelig.

— Vi vil sikkert oppdage noen unoter også etter hvert, men vi håper at de ikke er verre enn at vi klarer å håndtere dem, sier Jan.

De tre har allerede innarbeidet morgenrutinene, som starter kaffe, kjeks og lokalavisen Amta med 20 spørsmål i morgensolen på terrassen.

Nå gleder Jan seg til å finne ut om han har fått en ny kamerat som kan være med på fisketurene på hytta.

17 adopsjoner i juli

Folk har strømmet til FOD-gården etter at Osloby presenterte 10 hunder som trenger nye hjem.

— Responsen har vært helt uten sidestykke, sier Sindre Engen, i Foreningen for omplasseringen av dyr, FOD.

Folk har kommet både for å adoptere, gi penger og jobbe som frivillige. Bare i løpet av de to første ukene fikk FOD 30 nye støttemedlemmer, og flere strømmer stadig til.

Sindre Engen (26) her med Ayla er glad for at mange av hennes venner har fått et sted å bo. Synne søhoel

— Dessuten har også andre medier lagt merke til oss. Det har vært veldig bra for oss, fordi vi har som regel så mer enn nok med den daglige driften, og ikke så mye overskudd til å drive markedsføring, sier Engen.17 hunder har fått nye hjem i løpet av juli, og det er mange i en periode som ellers pleier å være rolig.

— Dermed har vi kunnet ta oss av flere hastesaker og latt nye hunder komme inn.

Arbeidskrevende

Nå er det rundt 30 hunder på FOD-gården, men det er ingen absolutt grense for hvor mange det er plass til. Det kommer an på hunden. En stor og sterk hund med adferdsproblemer krever mer ressurser. Alle kan gå tur med de små og enkle hundene.

— Vi tar inn hunder litt etter magefølelsen, sier Engen.

Et par hunder har bodd på FOD-gården i flere år. De er så traumatiserte at de ikke fungerer i et vanlig hjem.

— Vi avliver ikke hunder som ikke kan omplasseres, forsikrer Engen.

I juli presenterte Osloby ti av hundene på FOD-gården. Fem av dem har nå fått nye hjem. Men Rex, Ludvig, Tina, Bo og Hektor er fremdeles på FOD-gården, og her kan du se videoene av dem. I tillegg kommer det stadig inn nye hunder.

Trenger nytt hjem:

Under kan du møte de hundene vi har laget presentasjonsvideo av, men som fremdeles ikke har fått seg nytt hjem. I tillegg til hundene under finnes det mange herreløse hunder på FOD-gården. Avtal et møte for å se om du kan finne hjerteknuseren som passer for deg!

Rex (8) er en glad og leken schæfer. Snill og kjærlig, men samtidig en vakthund som varsler om det meste. Derfor passer han nok best på landet, muligens i en familie med litt eldre barn


Ludvig (4) kom til FOD på grunn av en skilsmisse. Snill og kosete, men finner på mange sprell. Ludvig er bestemt av natur og trenger derfor eiere som ikke lar ham ta sjefsrollen.

Tina (5) er en snill dame søker hjem hos voksne og hundevante mennesker.

Bo (8) ble funnet fastbundet til en benk i en park på Tøyen. Han er en snill og hengiven, og knytter seg fort til folk. Men han er nødt til å ha eiere som kan ha ham med på jobb eller være hjemme med ham.

Hektor (9 måneder) er en ung, fartsglad og omgjengelig blandingshund. Han er glad i å løpe, og passer best i en familie som er aktive og liker å holde seg i form.

Interessert i å adoptere en hund? Slik gjør du det:

Alle som ønsker å adoptere må gå gjennom en søknadsprosess før de kan ta med seg hund hjem. Første skritt er en samtale med FOD og utfylling av søknadspapirer.

Det første du er nødt til å gjøre, er å avtale et tidspunkt for et første besøk. Dette besøket består av utfylling av søknadspapirer og en samtale med en av FODs adopsjonsmedarbeidere. Deretter får du forslag om hvilke hunder som kan passe for deg.

Fakta: FOD-gården

Adresse: Enebakkveien 866, 1290 Oslo (Klemetsrud)

Internett: www.fod.no

E-post: fod@fod.no

Hundeavdelingen: 22 61 30 31

Merk! Telefonen betjenes kun på hverdager kl. 18–21.

 1. Les også

  Har du plass til Luna eller Leona?

 2. Les også

  Vil du gi Bamse (5) et nytt hjem?

Vi videreutvikler våre artikler.
Hjelp oss å forbedre, gi din tilbakemelding.
Gi tilbakemelding

Relevante artikler

 1. OSLOBY

  Har du plass til Hektor eller Laban?

 2. OSLOBY

  Har du plass til Bo eller Ludvig?

 3. OSLOBY

  Vil du gi Bamse (5) et nytt hjem?

 4. OSLOBY

  Har du plass til Rex eller Tina?

 5. OSLOBY

  Har du plass til Luna eller Leona?

 6. A-MAGASINET

  Mens hun lagde film om kunstig intelligens, ble science fiction til virkelighet