Osloby

Politiet: Vil trolig be om forlenget bevæpning

I fire uker skal politimenn landet rundt bære tjenestevåpen. Politidirektoratet vil trolig be om forlengelse hvis trusselbildet ikke endrer seg.

Fra og med tirsdag kl. 8 fikk politiet benytte tjenestevåpen. Dette var tydelig synlig i bybildet. Karl Martin Jakobsen

 • Karl Martin Jakobsen

— Det føles trygt, sier Ewa Konieczna fra Kolbotn.

Hun er ute i Karl Johans gate, der politimenn stadig passerer med tjenestevåpen godt synlig.

Våpen er ikke noe vanlig syn i Oslos gater, men både Konieczna og kjæresten Anders Berge er enige om at pistolene er et nødvendig onde.

— Den tiden der politimenn ikke trengte å ha våpen på jobb, er nok forbi. Det var kanskje koseligere, men nå virker det som at den store verden har kommet hit også, sier Berge.

Ewa Konieczna og Anders Berge er positive til den nye sikkerheten. De mener at politifolkene vet best når de vil ha våpen i tjenesten. Karl Martin Jakobsen

For å ivareta politiets sikkerhet

Bakgrunnen for at de to, og resten av Oslos beboere, nå blir bevoktet av politimenn med pistoler, er en trusselvurdering utført av Politiets sikkerhetstjeneste (PST). Justis— og beredskapsminister Anders Anundsen (Frp) ga sitt samtykke til bevæpning av politiets uniformerte innsatspersonell i inntil fire uker.

SE VIDEO: - Dette mener Oslo-folk om bevæpnet politi:

— For å ivareta politiets egen sikkerhet og evne til rask innsats, har Justis- og beredskapsdepartementet samtykket til bevæpning av politiets uniformerte innsatspersonell. Dermed imøtekommer jeg Politidirektoratets faglige vurdering av behovet for å iverksette tiltak som følge av den nye trusselvurderingen fra Politiets sikkerhetstjeneste og Felles kontraterrorsenter 31. oktober, skrev justis- og beredskapsminister Anders Anundsen i en pressemelding forut for at ordningen trådte i kraft.

Ser an trusselbildet

Kaare Songstad er Politidirektoratets direktør i avdeling for beredskap og krisehåndtering. Han forteller at ordningen vil gjelde de 5800 politimennene som er uniformert og har den nødvendige treningen som skal til for å bære våpen i tjenesten. Tohåndsvåpen vil fortsatt være låst inne i politibilene. Songstad sier at den midlertidige ordningen vil gjøre det lettere for tjenestemenn å beskytte seg selv, publikum og andre politimenn ved en eventuell krisesituasjon.

- Vi ba om samtykke til midlertidig bevæpning som følge av det trusselbildet som ble vurdert av PST. Hvis ikke dette endrer seg, kommer vi sannsynligvis til å be om en forlengelse, sier Songstad.

Skytegrafikk-K_o7urAc7N.jpg Jonas Taraldsen

Belager seg på omstillingI 2010 ble det avfyrt flere skudd fra norske politimenn enn det er blitt på lenge. Da var antallet skuddepisoder seks, noe som er langt unna Sveriges topptall på 76 skudd året etter. Der har politiet vært bevæpnet siden 1965 og, selv om kriminaliteten i nabolandet byr på tøffere utfordringer enn den som er i Norge, så er tallene på skuddepisoder er langt høyere enn de er her til lands.

— Er dere redde for at en eventuell permanent bevæpning av norsk politi kan føre til en lignende utvikling her i Norge?

— Ja, det er ingen grunn til at det automatisk vil være annerledes i Norge. Derfor kommer vi til å gjøre løpende vurderinger av treningsmetoder og ordninger for å redusere muligheten for vådeskudd og andre skuddsituasjoner, sier Songstad.

Han understreker at selv om Politidirektoratet går inn for en midlertidig bevæpning, så er permanent bevæpning en helt annen ting.

– Det er en adskilt diskusjon som vi vil ta for oss, sier Kaare Songstad.

 1. Les også

  Justisminister Anundsen tillater bevæpning av politiet

 2. Les også

  PSTs vage ordbruk

 3. Les også

  Slik vil britene stanse ekstremistene

Relevante artikler

 1. NORGE

  Wara tillater bevæpnet politi i Oslo for å stanse terrorangrep

 2. NORGE

  Noen politipatruljer i Oslo er fortsatt bevæpnet hver dag. Men politiet mener ordningen ikke er permanent.

 3. NORGE

  Politidirektoratet: Operativt politi i hele landet skal være bevæpnet under 17. mai-feiringen

 4. NORGE

  Politiet skal fortsatt være ubevæpnet, mener utvalgsflertall

 5. NORGE

  Politiets Fellesforbund håper på støtte til bevæpning

 6. KRONIKK

  Har justisminister Sylvi Listhaug det som skal til?