Osloby

Her er appen som tar deg tilbake til det gamle Oslo

Du går i byen. Og så lurer du på hvordan det så ut akkurat her før? Nå er appen kommet som både kan hjelpe deg der og da i byen - og i sofaen.

Samme sted, forskjellig tid. Christiania Bank og Kredittkasse hadde hovedkontoret sitt på Stortorvet fra 1858 til 1990. Bildet Christian Aamodt holder opp, er fra 1870. Rolf Øhman

 • Stein Erik Kirkebøen

Noe sånt som 600 timer av sin fritid har IT-konsulent Christian Aamodt brukt på utvikle appen «Oslo i gamle dager». Den kan vise deg hvordan det tidligere så ut akkurat der du står. Det kan den gjøre fordi den bruker GPS, som registrerer hvor du står, koblet opp mot bilder av gamle Oslo, eller Kristiania, som byen het frem til 1925.

— Jeg fått anledning til å bruke bildene som ligger ute på oslobilder.no. I den basen ligger blant annet bilder fra Byarkivet og Bymuseet. Til sammen har jeg lagt ut noe sånt som 5500 bilder, sier Aamodt, som stadig legger inn bilder i app’en, som kan kjøpes i App Store. Den er foreløpig ikke tilgjengelig for Android.

Fra utsikts- til interiørbilder

Fra appen. Vippetangen og kvadraturen. Hver firkant er ett eller flere bilder. Zoomer du deg inn, blir firkantene flere.

Hvor mange steder som er avbildet har han ikke tall på. Noen objekter har ett eneste bilde, andre har ganske mange. Enkelte bygninger kan du til og med komme inn i og få bilder av stukkatur og andre detaljer.— Hvis du begynner ute i et stort oversiktsbilde, får du opp noen få bilder, stort sett utsikts- og landskapsbilder. Zoomer du deg inn, blir bildene flere og detaljene flere. De fleste bildene er fra sentrum, men der hvor jeg har funnet det, ligger det også bilder fra andre deler av byen inne, sier Aamodt.

Gamle bilder

- De eldste bildene er fra midten av 1800-tallet. I tillegg er det noen malerier og tegninger som er eldre, sier Aamodt, som har hatt problemer med å få plassert en del av de gamle bildene.

— Ja, å plassere et hus som hadde adresse i Vognmandsgaden, som nå er borte, var en utfordring, sier Aamodt som – for å si det enkelt – har benyttet seg av gamle kart og moderne koordinater.

— Det eldste kartet jeg har brukt, er fra 1830-tallet. Kartene ligger også i appen, og det er spennende å se hvordan deler av byen fullstendig har endret karakter, sier Aamodt.

På bytur, i sofaen

Det er vel liten tvil om at det gamle KFUM-bygget, som Christian Aamodt viser frem fra app'en, var flottere enn det KFUM-bygget som står i Grubbegaten i dag. Rolf Øhman

Han har tenkt seg at folk skal rusle rundt i byen, undre seg over hvordan det så ut akkurat der de og hente det frem i app’en. Men det er ikke nødvendig å gå ut i byen for å ha glede av den, den gjør det også mulig å utforske gamle Oslo fra sofaen hjemme.— Jeg jobber med data til hverdags. Det var to grunner til at jeg begynte med dette prosjektet. For det første at jeg kom over det fantastiske materialet i oslobilder.no og for det andre irritasjonen over alt det fine som er revet her i byen. Jeg ville se hvordan det var før.

Liten betalingsvilje

Nå vil han vise andre det. Og når gjør det ham til – datamilliardær?

— Aldri.

— Millionær?

— Aldri. Det er veldig vanskelig å få folk til å skjønne at det ligger et stort arbeid bak en app og å få dem til å betale for den. Jeg har fått flere reaksjoner på at 29 kroner er for dyrt. Store penger tjener jeg aldri på dette, men jeg håper å få dekket mine faktiske utgifter til utvikling og drift.

Roma? New York?

Og hvis Aamodts app med de gamle bildene blir en suksess i Oslo, så er verden full av byer.

- Det hadde selvfølgelig vært vært veldig morsomt å gjøre noe sånt i Roma, eller i New York. Men for det første er det et stort dataarbeid som ligger bak, og for det andre så tror jeg det er vanskelig å gjøre noe sånt uten å være ganske lokalkjent i byen, sier Aamodt.

Før han - eventuelt - satser på å erobre verden, har han planer om å bygge ut Oslo-app'en:

— Et mulighet er å utvide med lett tilgjengelig tekstlig informasjon om stedene man ser bilder av. En annen drøm er å gjøre det mulig for brukere å legge ut egne bilder.

For feinschmeckerne

Til nettmagasinet digi.no har Aamodt forklart hvordan han har jobbet med bilder og kart:

— Jeg begynte å sjekke ut hva som fantes av gamle kartdata tilgjengelig på nettet, og lastet ned kart fra Oslo Byarkiv og Kartverket. Mange av disse kartene er i mange kartblader, som jeg satte sammen til ett kart. Deretter har jeg georeferert kartene og generert tiles (kartfliser), slik at de kan benyttes som «overlays» i appen, forklarer Aamodt til digi.no.

 1. Les også

  Historiske Osloby: En gang hadde vi fabrikker

 2. Les også

  Da «kuppern» datt

 3. Les også

  Historiske Osloby: «Rendestenspøbler og pakk»

 4. Les også

  Snøfattige vintre skapte Holmenkollbakken

Relevante artikler

 1. OSLOBY

  Myntgata 2: Rød-blå kamp om gammelt forsvarsbygg midt i sentrum

 2. A-MAGASINET

  Å fjerne alt det gamle i Oslo har ikke vært spesielt vellykket

 3. KRONIKK

  En grå mur reiser seg i Norge

 4. OSLOBY

  Ber om befolkningens innspill før siste del av Bjørvika bygges

 5. OSLOBY

  Oslo før: Hvem bodde i Kristianias gamle hus?

 6. OSLOBY

  Oslo før: Maridalsvannet er mer enn byens drikkevann