Osloby

Bare 60 prosent av skjenkestedene har registrert seg for gjenåpning. Strenge smittevernregler kan gjøre det vanskelig for de minste.

Det gikk rolig for seg da alkoholserveringen startet igjen i Oslo. 60 steder ble kontrollert, 9 fikk påpekninger – men ingen ble stengt.

På Politiker’n på Youngstorget tar de ingen sjanser. Flere av bordene har fått skillevegger for å opprettholde godt smittevern. Foto: Morten Uglum

 • Christian Sørgjerd
 • Thomas Olsen

«Mange bra tiltak. Blant annet markeringer med ’hold 1 meters avstand’ i god rekkevidde før restauranten. Mange bord var fjernet. God avstand mellom bordene og gjestene. Eget team som jobber på dagen og et annet som jobber på kvelden. Dette var i tilfelle noen av de ansatte ble smittet og alle i teamet må i karantene.»

Slik lyder en av de mange korte rapportene som en ansatt i Næringsetaten i Oslo kommune meldte inn onsdag.

Da gjenåpnet alkoholserveringen, og kommunens folk er ute i gatene for å sjekke at de mange hundre serveringsstedene overholder nye og strenge smittevernregler. Godt og dårlig registreres.

Til sammen fikk 60 steder besøk av etatens folk onsdag. Det ble rapportert inn brudd på avstandsregler fem steder og brudd på kravet om informasjon til gjester fire steder, opplyser Næringsetaten til Aftenposten.

Les også

Maks 50 gjester på konsert, men ingen slik grense når det ikke er konsert

Fornøyd etter første dag

«10–15 mennesker i kø utenfor lokalene. Fører til at gaten sperres for forbipasserende.»

Etatsdirektør Gunnhild Haugen mener onsdagen gikk godt.

«Alt i alt er inntrykket etter våre kontroller i går meget positivt. Vi vil berømme bransjen for tiltak og bevissthet rundt avstandsregler og andre smitteverntiltak», forteller hun i en e-post.

Martine Nielsen, Emilie Holter, Mia Martinsen og Josefine Trapnes hygget seg på Celsius da Aftenposten møtte dem onsdag ettermiddag. Her, som andre steder, var det litt større avstand mellom gjestene enn tidligere. Foto: Paal Audestad

Haugen forteller at flere steder blant annet har laget adskilte inn- og utganger og tatt i bruk digitale meny- og betalingsløsninger på kort varsel.

«Flere steder utviste nulltoleranse for gjester som ikke overholdt smitteverntiltakene. Men også gjestene viste stort sett god forståelse for tiltakene. Kontrollørene opplevde å bli tatt godt imot, folk var glade og stemningen var god», skriver hun i en e-posten.

Les også

Pubgjest: – Jeg må si at de to halvliterne jeg har drukket, smakte veldig godt

Mange holder fortsatt stengt

«Tre små bord med ca. 40 cm avstand former et langbord. Åtte gjester sitter i gruppen.»

Antall serveringssteder som har søkt kommunen om å få gjenåpne alkoholserveringen, øker kontinuerlig. Kl. 17 onsdag hadde 420 steder registrert seg. Kl. 11.30 torsdag var dette økt til 589 steder.

Men reglene er svært strenge. Stedene må skrive under på at de kan bli stengt på minuttet.

– Hvis kommunens skjenkekontrollører tenker at vi ikke følger de reglene som nå er innført, har vi underskrevet på at de kan stenge oss umiddelbart, forteller Mille Sandvik, som driver kafé Fiasco, til Nettavisen.

Foreløpig er imidlertid kommunen mer opptatt av veiledning enn kontroll, og ingen ble stengt første dag.

«Ute på kontroll onsdag var vi opptatt av veiledning og dialog med skjenkestedene. Vi ønsker alle at vi skal få til denne gjenåpningen av serveringsstedene på best mulig måte, så vi slipper nye restriksjoner», forteller etatsdirektør Haugen.

Vennegjengen Kristoffer Knudsen, Mina Evenrud og Carina Fjørtoft tok seg en kald øl i solvarmen på utestedet Salt onsdag. Foto: Håkon Mosvold Larsen, NTB scanpix

Normalt har kommunen i overkant av 1000 registrerte skjenkesteder, så en del holder fortsatt stengt.

Noen har dessuten varslet at de trenger noen flere dager på seg før de er klare, mens en del må holde stengt fordi lokalene er så små at det ikke er mulig å innarbeide smittevernregler, eller at det ikke vil være mulig å drive lønnsomt.

Les også

Puben må tilby mat for å få lov til å skjenke alkohol. Den allierte seg med takeaway-stedet i samme gate for å få det til.

Samler kontroller ett sted

«To bord står for nærme hverandre. Patruljen veiledet ansvarshavende, og bordene flyttes.»

Siden koronakrisen startet i mars, er rundt 1500 korte smittevernrapporter lagt inn i kommunens egenutviklede app Trio, som også brukes for å sjekke serveringsstedene.

Dagsrapporter fra Beredskapsetaten oppsummerer funnene, både for skjenkesteder og for andre type observasjoner – som byrom og torg, kollektivknutepunkt, utfartssteder i Marka og byens parker.

«Hovedinntrykket vårt fra kontrollene vi kan se i Trio fra onsdag er positivt, men at det gjenstår en del hos serveringssteder som ikke har satt seg inn i reglene», forteller beredskapssjef Ann Kristin Brunborg i Oslo kommune.

Vi videreutvikler våre artikler.
Hjelp oss å forbedre, gi din tilbakemelding.
Gi tilbakemelding

Les mer om

 1. Koronaviruset
 2. Koronaviruset
 3. Webview
 4. Oslo kommune
 5. Utelivsbransjen
 6. Oslo
 7. Smittevern
 1. NORGE

  Brundtland: – 5000 døde i Sverige. 230 i Norge. Det er ganske utrolig.

 2. DEBATT

  Koronaviruset er neppe sluppet ut av Wuhan-laboratoriet

 3. KULTUR

  Scorsese lager kortfilm om koronatiden

 4. NORGE

  91-åring overlevde korona og langvarig isolasjon. Hun mener «telefon-TV» ble redningen.

 5. VERDEN

  I land etter land bryter de som laget koronalovene, sine egne forbud

 6. OSLOBY

  Det kan bli trafikkaos i Oslo. «Gå», oppfordrer Veivesenet.