Osloby

Flere anmelder voldtekt i Oslo

I første halvår ble det anmeldt 111 voldtekter i hovedstaden. Dette er 15 flere enn året før.

I første halvår ble det anmeldt 111 voldtekter i hovedstaden. Dette er 15 flere enn året før. Solum, Stian Lysberg/NTB scanpix

 • Wasim K. Riaz

— Vi har ingen indikasjon på at det er økt forekomst av voldtekter. Vi tror at flere kvinner velger å anmelde voldtekt, sier Kari-Janne Lid, leder ved avsnitt for seksualforbrytelser i Oslo politidistrikt.

Denne teorien er blant annet bygget på at gapet mellom det antall kvinner som oppsøker overgrepsmottaket og det antall som oppsøker politiet er blitt mindre den siste perioden. Dette betyr i praksis at stadig flere kvinner som oppsøker overgrepsmottaket på legevakten også er innom politiet.

— Vi tror at oppmerksomheten rundt sedelighetsforbrytelser gjør at flere velger å anmelde slike forhold, tror Lid.

I første halvår ble det anmeldt 111 voldtekter og 20 voldtektsforsøk. Dette er en økning på henholdsvis 16 og 20 prosent.

Færre overfallsvoldtekter

Les også

Jentene slår tilbake mot voldtektstallene

Når det gjelder overfallsvoldtekter, har politiet fått inn 18 anmeldelser i løpet av årets syv første måneder. Dette er 11 færre enn i fjor.

— Det er vi veldig godt fornøyd med, selv om 18 er 18 for mye, sier politiinspektør Hanne Kristin Rohde, sjef for vold- og sedelighetsseksjonen i Oslo politidistrikt.

- Kan kvinnene føle seg trygge i hovedstaden?

— Oslo er generelt en trygg hovedstad. Men vi har stor forståelse for at kvinner som har vært utsatt for overgrep ikke opplever byen vår trygg, svarer Rohde.

- Hva synes du om at stadig flere kvinner velger selvforsvarskurs?

— Politiet har tidligere påpekt at også kvinner kan bidra til å redusere risikoen for overgrep, men det er opp til den enkelte kvinne hva hun mener er beste forebygging ut fra den folkeopplysning politiet til enhver tid gir på bakgrunn av våre erfaringer.

Høye mørketall

I en utredning om bekjempelse av voldtekt fra 2008 anslås det at 8000–16000 personer hvert år opplever voldtekt eller voldtektsforsøk på landsbasis. Til sammenligning ble det anmeldt 1221 voldtekter i hele landet i fjor.

- Her er det høye mørketall, men politiet er veldig glad for at flere velger å anmelde voldtekt. For da er vi bedre i stand til å ta gjerningspersonene. Vi ser ofte at samme gjerningsperson kan slå til igjen. Det er også viktig at flere anmelder voldtekt, for da kan vi kartlegge når på døgnet det skjer og i hvilken sammenheng. Dette er viktig med tanke på forebygging, sier Kari-Janne Lid, leder ved avsnitt for seksualforbrytelser i Oslo politidistrikt.

Relevante artikler

 1. OSLOBY

  To kamerater tiltalt for voldtekter av jenter

 2. NORGE

  Er det vits i å anmelde voldtekt?

 3. OSLOBY

  Oslopolitiet skjerper innsatsen mot datakrim

 4. OSLOBY

  Økning i antall anmeldte voldtektsasker

 5. OSLOBY

  Sjekker Romsås-DNA i hele Europa

 6. NORGE

  Politiet: Vet om overgreps-nettverk de ikke får etterforsket slik de ønsker