Osloby

Byrådet i Oslo vil fjerne kontantstøtten i utvalgte bydeler – ber om forsøksordning

Byrådsleder Raymond Johansen i Oslo vil ha en forsøksordning der kontantstøtten fjernes i enkelte bydeler og erstattes med norskopplæring og aktivitetstilbud.

Byrådsleder Raymond Johansen (Ap) vil fjerne kontantstøtten i utvalgte bydeler og bruke pengene på norskopplæring og arbeidstrening. Foto: Ole Gunnar Onsøien / NTB scanpix

 • NTB

Ap-toppen viser til at både Brochmann-utvalget og barnefamilieutvalget anbefaler å fjerne kontantstøtten, ikke minst av integreringshensyn.

Nå ber han staten samarbeide om et prøveprosjekt der kontantstøtten avvikles i enkelte bydeler – som en forsøksordning.

Les også

Utvalg går inn for gratis barnehage, fjerning av kontantstøtten og behovsprøvd barnetrygd

Hinder

– Kontantstøtten kombinert med manglende barnehagebygging i Oslo har vært et hinder for blant annet norskopplæring for Oslos yngste innbyggere, sier Johansen til NTB.

Dersom like mange vil benytte seg av ordningen som i 2016, vil om lag 180 millioner kroner bli utbetalt i kontantstøtte til innbyggere i Oslo fra 1. juli og ett år framover.

– Vi vet at familier med innvandrerbakgrunn er overrepresentert blant mottakerne, sier Johansen.

5500 barn i barnehagealder går ikke i barnehage i Oslo.

Les også

Rekordhøy kontantstøtte: mindre lønnsomt for lavtlønnede å jobbe

Aktivitetspakke

Johansen vil i stedet for kontantstøtte bruke pengene på en aktivitetspakke øremerket de aktuelle bydelene. Hensikten skal være å styrke språkopplæringen for barna og utvide tilbudet med arbeidstrening for foreldrene som trenger det.

– En mangfoldig befolkning er et av Oslos største fortrinn. Samtidig er det viktig med gode norskkunnskaper for at alle skal lykkes. I tillegg må vi tenke på foreldrene. Mange av dem har ikke en enkel posisjon på arbeidsmarkedet. Derfor er det viktig å tilby dem som trenger det arbeidspraksis og språkopplæring for å ruste dem for å komme ut i arbeid, framholder han.

Tre kandidater

Byrådslederen trekker fram Sagene, Østensjø og Søndre Nordstrand som aktuelle bydeler for et forsøk med avvikling av kontantstøtten.

– Men disse bydelene er bare forslag. Det viktigste vil være at vi treffer de gruppene som låses inn i fattigdom av denne ordningen, kombinert med god nok barnehagedekning i disse bydelene som kan ta imot disse barna, sier han.

Johansen mener en prøveordning som den byrådet nå har tatt initiativ til, må følges av et forskningsprosjekt som måler effekten av tiltaket for så vel barna som de voksne.

 1. Les også

  Nesten dobling av kontantstøtten med borgerlig styre

 2. Les også

  KrF vil øke kontantstøtten til 9.000 kroner

 3. Les også

  Frp-forslag: Vil avvikle kontantstøtten

Les mer om

 1. Kontantstøtte
 2. Oslo
 3. Byrådet (Oslo)
 4. Raymond Johansen

Relevante artikler

 1. OSLOBY

  KrF-politiker kan selv bli rammet av byrådets kontantstøtte-forslag: – Føles som et angrep på bydelen

 2. KOMMENTAR

  Støtten som nekter å dø | Andreas Slettholm

 3. KOMMENTAR

  50 milliarder for å holde barn hjemme fra barnehagen - på tide å kutte ut kontantstøtten

 4. POLITIKK

  Staten bruker årlig en kvart milliard på kontantstøtte i Oslo. Raymond Johansen vil bruke deler av summen på gratis barnehage for innvandrere

 5. NORGE

  NHO-sjefen vil fjene kontantstøtten

 6. DEBATT

  Kontantstøtten: Ikke brysomt å gi familier valgfrihet