Osloby

- Dropp hjelmen

Alt maset om å bruke hjelm fører til at folk tror det er farlig å sykle. Det får mange til å droppe tohjulingen, mener dansk sykkelekspert.

 • Astrid Løken
  journalist

Har du vært innblandet i en sykkelulykke? Hjelp oss med å få oversikt — registrér ulykken i kartet øverst på siden.

Halvparten bruker hjelm

Syklister med hjelm på hodet var et sjeldent syn på 1980-tallet. I dag sitter det en hjelm på annethvert sykkelhode her i landet.

Men trygghetshysteriet har hatt motsatt effekt, mener den danske sykkelantropologen Mikael Colville-Andersen.

Aften 16. mai 2012. Hjelmen er på plass når politikere lar seg avbilde med sykkel. Fenomenet har tiltatt de siste årene.

- Folk hører at de må bruke hjelm fordi det er farlig å sykle. Når folk hører at det er farlig å sykle, fører det til at mange velger bort sykkelen, sier Mikael Colville— Andersen, ekspert på urban mobilitet i Copenhagenize, et konsulentfirma i Danmark.

- Tryggere uten hjelm

Hans mål er å få flere til å bruke sykkelen til hverdags. Han er opptatt av «urban» sykling og at vi skal tråkke trygt rundt på to hjul i de klærne vi bruker til daglig. Colville-Andersen, som var i Oslo for å snakke om sykkel på Futurebuilts årskonferanse, mener det er tryggere å sykle uten hjelm. Han mener

Les også

Hjelmpåbud reduserer ikke ulykker

mange havner i ulykker nettopp fordi de føler seg trygge med hjelm.

- Det er større sjanse for å få hjerneskade når man bruker hjelm. Hjelmen beskytter bare i eneulykker hvor syklisten sykler saktere enn 20 kilometer i timen, hevder Colville-Andersen.

Han påpeker at folks frykt fører til at hjelmprodusentene tjener store penger på salg av hjelmer.

Mikael Colville-Andersen reiser verden rundt for å promotere sykkelen som fremkomstmiddel i byene. Han trekker frem Paris og Barcelona som gode sykkelbyer, hvor det er så trygt at man kan ta med barna ut på sykkel. Han mener Oslo har mye å lære.

Les også

I dette krysset skjer flest sykkelulykker

Ifølge Trygg Trafikk bruker over 50 prosent av syklistene her i landet hjelm. Å bruke hjelm er blitt politisk korrekt blant mange. Det finnes knapt en politiker i Oslo som ikke er avbildet på sykkel de siste fem årene, og når det skjer er hjelmen en selvfølgelig del av utstyret. Tights og gule jakker skremmer hverdagssyklisten, tror sykkelantropologen.

- Designet for biler

- Oslo er designet for biler og det signaliserer at det er farlig å sykle her. Sykling er en livsstil; det gode liv. Det må være lett og trygt å sykle.

Han mener vi indoktrineres med at det er farlig å sykle når det vi ser i trafikken er polstrede syklister.

- Folk skal kunne komme seg fra A til B på sykkelen, stikke innom en kafé og plukke opp barna på vei hjem. For å få til det må vi føle oss trygge og ha trygge sykkelveier, sier påpeker Colville— Andersen.

Vil ikke ødelegge frisyren

Trygg Trafikk kjører kampanje for å få damene til å sette på seg hjelm.Trygg Trafikk mener det ikke er behov for et hjelmpåbud nå, men har nylig kjørt en kampanje for å få flere til å bruke hjelm, spesielt rettet mot kvinner.

- Det er godt dokumentert at hvis du kommer ut for en sykkelulykke er hodet ekstremt utsatt for skader hvis du ikke har hjelm på. Vi tror at folk vet at det er farlig å sykle uten hjelm, sier Kari Sandberg, direktør i Trygg Trafikk.

Ifølge Kari Sandberg oppsøker nærmere 5000 legen grunnet sykkelulykke årlig. I tillegg kommer store mørketall.

Kvinnene er en vanskelig gruppe å nå.

- Kvinner sier at de ikke bruker hjelm fordi de får flatt hår. Vi prøver å nå kvinner, med å fortelle at det finnes fine motehjelmer. Hjelm gir god beskyttelse for hodet. Og så får de heller buste litt på frisyren når har tatt av seg hjelmen etter å ha syklet, sier Sandberg.

Unge gutter har nå oppdaget at de kan bruke skatehjelmer som er godkjent som sykkelhjelmer.

- Vi ser nå at spesielt ungdom, som ikke har vært så flinke til å bruke hjelm tidligere, nå begynner å bruke hjelm, sier Sandberg.

- Når vi får høre at det er farlig å sykle, at vi må bruke hjelm, blir folk utrygge. Det igjen fører til at flere dropper å sykle, mener Mikael Colville-Andersen. Sykkelantropologen reiser rundt i verden for å promotere sykling. I forrige uke var han i Oslo. Rolf Øhman

Relevante artikler

 1. DEBATT

  Hvorfor tillater vi at sykling er farlig?

 2. SPREK

  Hva er egentlig dine rettigheter og plikter som syklist? – Du må bruke hodet og oppføre deg.

 3. SPORT

  Hjelmen reddet livet til Tobias. Nå ber han alle om å bruke hjelm

 4. OSLOBY

  Undersøkelse: Oslo er fortsatt en dårlig sykkelby, men den er blitt bedre

 5. KOMMENTAR

  Sorry, syklister, dere må skjerpe dere

 6. OSLOBY

  Her føler Oslo-syklistene seg utrygge