Osloby

Planene om skytebane på Åsland lagt døde

I fjor var skytebanen på Åsland den store budsjettvinneren i Oslo-idretten. I år er den en enda større taper.

Slik skulle skytterhuset på Åsland se ut. Nå spørs det hva som skje rmed planene om en skytebane i fjelelt der. Hille-Melbye arkitekter

 • Stein Erik Kirkebøen

I forrige budsjett fikk skytebanen løfter om 96 millioner kroner over tre år. I år er den ute av budsjettet. Det nye byrådet satser på fotball.

— Skytterne og jegerne i Oslo, og de er mange, har ingen steder å trene, konkurrere og å ta jaktprøver. Byens eneste skytebane, på Årvoll, er fullstendig sprengt. Vi blir henvist til Løvenskioldbanen i Bærum, som også er sprengt. Derfor er det et skrikende behov for en ny miljøvennlig bane på Åsland, sier Paul Otto Vatne i Nordstrand Sportsskyttere.

De har pågang fra masse ungdommer som ikke spiller fotball, men uten et sted å være kan de ikke gi dem et tilbud.

 • Planen er å sprenge skytebanen i Åsland inn i fjellet for på den måten å fjerne støyproblemene. Her kan du lese mer om planene

Idrettskretsen skuffet

— Dette er et anlegg som ble vedtatt og satt av midler til for 6 år siden, med bakgrunn i vedtak i bystyret om å stenge den tidligere skytebanen på Nordstrand. Da ble det lovet at det skulle bygges ny bane som erstatning for den gamle, og dette løftet er senere gjentatt flere ganger. Skytesporten trenger sårt anlegg i Oslo, og vi mener byrådet bør arbeide videre med å realisere planene, fremfor å skrinlegge hele prosjektet, skriver Norvald Moe, leder i Oslo idrettskrets.

Vatne tar enda hardere i:

— Dette vil jeg karakterisere som et løfebrudd, nesten et svik, fra politikerne. Skyteanlegget på Åsland er vedattt i bystyret minst to ganger, det er grundig kvalitetssikret i kommunen og idrettskretsen har hatt det på topp på sin prioriteringsliste i mange år. Så fjerner byrådet det med et pennestrøk.

— Det er fint med fotball, men det passer ikke for alle. Kommunen må også gi et tilbud til de som ikke spiller fotball. Uten anlegg er det umulig å gi et godt tilbud til alle våre unge medlemmer, sier en svært skuffet Vatne.

- Prosjektet er blitt et annet enn det bystret har vedtatt

Byråd Rina Mariann Hansen har stor forståelse for at Vatne er skuffet, og hun er enig i at Oslo må ha et mangfoldig idrettstilbud.

Rina Mariann Hansen (Ap) Sturlason

— Men ikke for enhver pris. Og her ble prisen for høy, i tilleggtil at det er uklart når anlegget kan ferdigstilles på grunn av Jernbaneverkets tunnelarbeid, sier Hansen. Det forrige byrådet fikk i slutten av september vite at skytebanen, blant annet på grunn av Jernbaneverkets arbeid med togtunnelen, ville bli 40 millioner dyrere enn det som var kjent.

— Dette orienterte byrådet ikke bystyret om. Vi så det først da vi overtok. Da måtte vi sette ned foten for prosjektet, som rett og slett er blitt et helt annet enn det bystyret tidligere har vedtatt, sier Hansen som bruker 68 av millionene som blir frigjort på Åsland til andre idrettstiltak neste år, blant annet vil hun oppgardere 11 kunstgressbaner og bygge en ny på Gressbanen.

— I stedet for at pengene bindes opp, overfører vi dem til anlegg som kan iverksettes umiddelbart.

- Disse 40 ukjente ekstramillionene, var det en finte som det forrige byrådet la igjen for å skape budsjettproblemer for dere?

— Det har i hvert fall ikke informert bystyret om den siste overskridelsen, sier Hansen.

- Bekrefter mistanke om redusert satsing

— Selvfølgelig har vi ikke bevisst tilbakeholdt informasjon. Jeg kan ikke huske at jeg fikk annet enn en generell tilbakemelding om at Åsland vill bli dyrere, men det kan andre byrådsavdelinger ha fått. Dessuten er det slett ikke gitt Oslo skal dekke prisøkninger som Jernbaneverkets virksomhet forårsaker, sier tidligere byråd Guri Melby.

Hun er skuffet over det nye byrådets idrettssatsing.

— Budsjettet bekrefter mistanken jeg fikk under byrådserklæringen, som var meget vag på idrett. Når de kutter 96 millioner på Åsland og gir tilbake 64, så betyr det reelt at de kutter bevilgninger til Oslo-idretten med 30 millioner. Og det gjør de til tross for at det er nok av prosjekter å putte pengene i, sier Melby.

VM strøket av budsjettet

Arrangørene av VM i skiskyting i Holmenkollen i mars trodde de skulle få fem millioner kroner til aktivitetene i sentrum under mesterskapet. Det forrige byrådet avsatte millionene, det nye strøk dem.

— Vi fikk beskjed på torsdag. Vi er lovet et møte med byrådslederen, og jeg har et stort håp om at vi skal finne løsninger. Vi har søkt mesterskapet sammen med Oslo kommune og det har hele tiden ligget inne at åpningsseremoni, medaljeutdelinger og flere andre aktiviteter, blant annet for barn, skal foregå i sentrum, sier Per Bergerud, administrerende direktør i Skiskytter-VM 2016 AS. Aktivitetene der vil koste rundt ti millioner.

— Når det gjelder planlegging, så vi kan ikke gjøre så store endringer. Da må vi eventuelt finne penger andre steder. Men jeg tror altså fremdeles at dette vil løse seg, understreker direktøren.

 1. Les også

  Oslos nye skytebane skal sprenges ut i fjellet på Åsland

 2. Les også

  Krangler om nye idrettsanlegg

 3. Les også

  Skytebanen skal ikke til Myrer

Vi videreutvikler våre artikler.
Hjelp oss å forbedre, gi din tilbakemelding.
Gi tilbakemelding

Relevante artikler

 1. OSLOBY

  Idrettens bursdagsønske: 1 milliard til anlegg

 2. OSLOBY

  Oslo-idretten raser mot byrådet

 3. OSLOBY

  Her kommer Oslos nye idrettsanlegg

 4. OSLOBY

  Nå blir byrådet med på spleiselaget

 5. NORGE

  Fem konfliktsaker i Oslo-budsjettet

 6. OSLOBY

  Byrådet dropper planene om nye badeanlegg – vil heller pusse opp de som finnes