Osloby

Islamkritisk lærer ble byttet ut

 • Wasim Riaz
 • Han snakker nedsettende om religionen min. Jeg tror ikke at jeg ville klart å ha ham som lærer, sier en 17-åring om den nå sykmeldte læreren Max Hermansen.

Hermansen, som ledet mandagens demonstrasjon mot islam i Oslo, er lærer på to videregående skoler. Hermansen skal ha blitt byttet ut som lærer etter klager fra elevene. Han har vært sykmeldt siden oktober.

Max Hermansen ledet marsjen mot islam mandag. Signe Dons

Max Hermansen har de siste årene vært fast ansatt i Oslo-skolen. I fjor høst begynte han som lærer i samfunnsfag for seks klasser ved Kuben og Etterstad videregående skoler. Hermansen anslår selv at nesten halvparten av elevene hans har muslimsk bakgrunn. Ved skolestart oppdaget mange av elevene at Hermansen er mot islam.— De må ha vært nysgjerrige da de fikk en ny lærer, og de fant informasjon om meg på Facebook, sier Hermansen.

Han ønsker ikke å si hvordan elevene reagerte, men Osloby kjenner til at dette skal ha skapt konflikter med elevene. Hermansen har vært sykmeldt fra jobben siden oktober. Selv sier han at han skiller klart mellom rollen som lærer og aktiviteten i den nye bevegelsen som kaller seg Pegida, en forkortelse for Patriotiske europeere mot islamisering av vesten.

— Jeg prøver å være en profesjonell lærer som følger læreplanen. Jeg har for øvrig fått pålegg om å ikke uttale meg om forhold som angår jobben min. Jeg vil ikke ha fokus på meg i denne saken. Jeg ønsker fokus på elefanten i rommet, sier Hermansen.

Sendte klage

Youssef (17) er en av elevene Hermansen har hatt på Kuben. Youssef forteller at de hadde Hermansen i samfunnsfag i cirka tre uker.

— I sin første eller andre time fortalte Max at han hadde kalt kongen for en fjott, og at det ble skrevet en artikkel om det. Da vi søkte på internett, så vi at han hadde skrevet at "islam er et virus". Han hadde også skrevet "send asylsøkerne tilbake til Marokko". Som norskmarokkaner reagerte jeg på det. Da ble jeg kastet ut av timen, sier Youssef.

Ifølge ham ble det aldri noe ordentlig undervisning i samfunnsfag etter det.

— De aller fleste elevene i klassen er muslimer. Det ble mange diskusjoner om islam og ikke særlig mye undervisning. Til slutt sendte vi en klage på ham. Da fikk vi en ny lærer, sier Youssef.

- Hermansen sier at han skiller på rollen som lærer og aktiv i Pegida. Kunne dere ikke akseptert ham som lærer?

— Han er imot religionen min og snakker nedsettende om den. Jeg tror ikke at jeg ville klart å ha ham som lærer.

Privatperson

Kjell Ove Hauge er rektor ved Kuben, som tilsammen har nesten 1500 elever. Han ønsker ikke å gå inn i sakens detaljer.

Kuben-rektor Kjell Ove Hauge. Rolf Øhman

— Det Hermansen gjør som privatperson, er hans valg, men det han gjør som lærer, skal være innenfor læreplanen. Jeg ønsker ikke å gå inn i saken. Om denne saken skaper litt støy og er en snakkis akkurat nå, så har vi fortsatt fokuset på opplæring. Vi ønsker å håndtere saken internt, sier Hauge.Han viser for øvrig til byrådsleder Stian Berger Røsland (H), som uttalte seg til NTB mandag. - Oslo kommunes 50.000 ansatte har ikke mindre ytringsfrihet enn andre. De står fritt til å si sin mening om ulike spørsmål, også om politikk, religion og historie, sier Røsland.

Byrådslederen får langt på vei støtte fra Andreas Halse (A), nestleder i utdanningskomiteen i bystyret.

Halse synes det er veldig syndmed både meningene hans og at han tar initiativ til den demonstrasjonen.

- Det erhelt utrolig at en som skal være flink nok til å være samfunnsfagslærer tror atalle muslimer er islamister. Jeg har ikke tenkt å reagere mot stillingen hans,men jeg håper folk i Oslo reagerer på meningene han forfekter. Han har ytringsfrihet som alle andre. Jeg forutsetterhan klarer å skille ytringene sine fra jobben, sier Halse.

 1. Les også

  TV 2-reporter Kadafi Zaman lot seg ikke vippe av pinnen

 2. Les også

  Merkel i spissen for ny marsj

 3. Les også

  SIAN rekrutterte Pegida-demonstranter på nærmeste pub

Relevante artikler

 1. MENINGER

  «Når det så tydelig stilles spørsmål om praksis av friheten til å ytre seg, er det riktig å reagere med gjennomgang av rutiner »

 2. NORGE

  Skolelederne i Oslo: – UIsrud-rektor har fulgt ordre, men gjøres til syndebukk av byråden

 3. A-MAGASINET

  Faste i troen

 4. KULTUR

  Pankaj Mishra har gått fra fattigdom i India til å bli en av venstresidens superstjerner

 5. A-MAGASINET

  Stress er ikke forbeholdt tenåringer. Nå skal Oline (8) lære hvordan hun mestrer livet allerede på barneskolen.

 6. A-MAGASINET

  – Man må regne med å få kjeft samme hva man gjør, sier Mehtab Afsar. Generalsekretæren i Islamsk Råd synes likevel det er blitt vel mye bråk over en nikab.