Osloby

Bydelspolitikere i Oslo truer med å fjerne Amnesty-benk

Bydelsutvalget i Frogner truer med å fjerne en benk Amnesty International fikk tillatelse til å sette opp foran Saudi-Arabias ambassade i desember.

«Ytringsfrihetens benk» er satt opp av Amnesty International. Larsen, Håkon Mosvold

 • Petter Winther
 • Wasim K. Riaz
 • Ntb

Benken er plassert på en liten park rett foran Saudi-Arabias ambassade på Skillebekk.Ambassadebygningen i bakgrunnen. Wasim Riaz

Benken står i den lille parken foran Saudi-Arabias ambassade i Drammensveien på Skillebekk, der Amnesty det siste året har holdt jevnlige markeringer for å protestere mot fengslingen og piskingen av den saudiarabiske bloggeren Raif Badawi.

Amnesty International har satt en liten plakett på benken, med teksten «Ytringsfrihetens benk». Det vil ikke bydelsutvalget i Frogner ha noe av.

— Politisk sensur

Bydelen har skrevet brev der de krever at teksten på plaketten blir skiftet ut til det nøytrale «Donert av Amnesty International». De truer med å fjerne benken om så ikke skjer.

Ivar Johansen, som har sittet i Oslo bystyre for SV siden 1987, reagerer på dette.

— Jeg må si jeg undres over at bydel Frogners administrative og politiske ledelse kan stå for en slik politisk sensur for ikke å støte en ambassade. De alvorlige menneskerettighetsbrudd Saudi-Arabia står for, bør tilsi at bydelspolitikere i bydel Frogner verdsetter ytringsfriheten høyere, skriver han på sin egen blogg.

– Ytringsfriheten er opplest og vedtatt

Generalsekretær i Amnesty Norge, John Peder Egenæs, var klar over at bydelsutvalget ikke hadde tillat Amnesty å bruke plakaten «ytringsfrihetens benk», men sier at de likvel valgte å gjøre det, fordi de i Amnesty mener at ytringsfriheten er en såpass sentral verdi i det norske samfunnet.

– Viktigheten av ytringsfriheten er noe som stadig understrekes av alle de politiske partiene, det er en verdi i som er opplest og vedtatt. Samtidig hevder Saudi-Arabia at de mener ytringsfriheten er en menneskerett som også de respekterer.

Derfor mener Egenæs i Amnesty Norge at det ikke burde være et problem at benken har en plakett som hyller ytringsfriheten.

Han bekrefter at det ikke er tilfeldig at benken står utenfor ambassaden til Saudi-Arabia.

Skal møte Amnesty

Jens Jørgen Lie (H), leder av bydelsutvalget, sier til Osloby at saken i bunn og grunn handler om at politikerne i bydelen sa ja til benken kun med en plakett og logo av Amnesty.

Noen har også satt på en håndskreven lapp på benken.

— Har dere fått klager fra ambassaden? - Nei nei. Vi sa ja til benken, men krevde at den skulle ha en nøytral tekst. Det klaget Amnesty på. Vi avviste klagen. Likevel valgte de å gjøre som de ville. Jeg var selv til stede på avdukningen, og oppdaget at de ikke hadde holdt seg til tillatelsen. Det synes jeg er litt uredelig, sier Lie.

Han legger til at vedtaket iarbeidsutvalget var enstemmig.

— Alle partiene i bydelen var enige i at det ikke skulle være noe budskap der. Mandag skal jeg ha et møte med Amnesty i forbindelse med denne saken. Dette skal vi finne en løsning på, sier Lie.

Har selv deltatt på markeringer

- Er du redd for reaksjoner fra ambassaden?

— Nei, jeg har selv deltatt i markeringer utenfor ambassaden og var til stede da benken ble avduket. Bydelsutvalget skal for øvrig ikke drive med utenrikspolitikk. Derfor ønsker vi nøytral tekst på benken.

- Bør ikke «Ytringsfrihetens benk» vernes av ytringsfriheten?

- Poenget er at selv en rasist som sier alle pakistanere må ut fra Norge vil si at det er innenfor ytringsfriheten. Vi ønsker ikke at donasjoner til bydelen skal ha et politisk budskap, men ha en nøytral informasjon om hvem som har donert gaven, i dette tilfelle en benk. Ingen i Norge er i tvil om hva Amnesty International står for, svarer Lie.

Saudi-Arabias ambassade har ikke besvart Aftenpostens henvendelser søndag.

 1. Les også

  Løslater trolig blogger dømt til ti års fengsel og 1000 piskeslag

 2. Les også

  Saudiene kan saksøke dem som sammenligner dem med IS

Vi videreutvikler våre artikler.
Hjelp oss å forbedre, gi din tilbakemelding.
Gi tilbakemelding

Relevante artikler

 1. OSLOBY

  «Ytringsfrihetens benk» blir værende på Frogner

 2. DEBATT

  Bydel Frogner viser for mye fintfølelse overfor Saudi-Arabia | Line With

 3. VERDEN

  Canada ber Saudi-Arabia om å løslate fengslede kvinneaktivister. Norge stiller seg ikke bak kravet.

 4. SJAKK

  Carlsen stiller klokkeklart ultimatum, men nå kan VM bli flyttet

 5. KRONIKK

  Denne guden hater oss sånn

 6. KRONIKK

  Mannlig verge. Sexisme. Total undertrykkelse. Hvordan er det egentlig å være saudiarabisk kvinne i dag?