Osloby

Mattilsynet er ikke overrasket over nedslående resultater

Hyppige eierskifter, manglende kompetanse og dårlig ledelse kan være noen av grunnene til at det er så mange avvik blant Oslos restauranter, mener Mattilsynet.

Her er noen av Mattilsynets bilder etter de 157 inspeksjonene i Oslo. Kun 40 av de 157 stedene slapp unna kontrollen uten påpekninger fra Mattilsynet.

 • Sol Sigurjonsdottir

Mandag skrev Osloby at kun 40 av 157 steder på Mattilsynets storkontroll av restauranter i Oslo, Asker og Bærum hadde alt på stell. 40 av de kontrollerte stedene hadde ingen eller kun bagatellmessige mangler.

Hos resten, 117 steder, ble det avdekket mangler og alvorlige avvik.

— Jeg vil ikke si at resultatet er uvanlig dårlig. Dette er slik tilstanden har vært over flere år i Oslo. Dette er forhold vi er kjent med. Det at vi finner dårlig hygiene på restauranter og kafeer er ikke ukjent for oss, sier Marit Kolle, avdelingssjef i Mattilsynet for Oslo, Asker og Bærum.

Hun forteller at Mattilsynet ofte jobber kampanjebasert med store tilsynsrunder, altså at de kontrollerer et større antall steder i samme sjanger og så sammenfatter resultatet i en rapport.

De har ulike fokusområder gjennom året for å lettere oppdatere seg på hvordan status er i bransjen. Mattilsynet jobber med kampanjer rettet mot ulike bydeler, barnehager, gatekjøkken og lignende.

- Ved å jobbe på denne måten synliggjør vi utfordringene, og håper dette er med på å sette lys på hvordan renhold og hygiene skal være på restauranter og kafeer.

 • Les også: Mattilsynets storkontroll: Kunne vært helsefarlig

- Lett å starte nye spisesteder i Oslo

Kolle mener det er mange som driver bra i serveringsbransjen i Oslo. Samtidig er det mange som kunne vært langt flinkere. De er ikke overrasket over at det ble funnet mange avvik under tilsynsrunden.

— Det er lett å starte opp en ny restaurant eller kafé, det er ingen formelle kompetansekrav. Det er en useriøs del av bransjen som ikke er ansvarsbevisst, forteller hun.

— Det er ofte vanskelig å si om det står på evnen eller viljen til å drive ordentlig. Ofte ser vi manglende kompetanse og manglende tilstedeværelse hos ledelsen i bedriftene. Da kan driften ha en tendens til å skli ut, forklarer hun.

 • Se oversikten over hvilke steder som ble stengt under storkontrollen nederst i artikkelen.

- Hyppig eierskifte en utfordring

En utfordring i Oslo, Akershus og Bærum er at det er hyppige eierskifter i restaurantbransjen.

— Det er en utfordring vi ofte ser. Vi kan være på tilsyn, og et halvt år etter er det kommet nye eiere uten at vi er blitt varslet. Da må man starte prosessen på nytt. Det kan bli litt uoversiktlig ettersom det er mange som driver restauranter og kafeer. De melder sjelden fra eierskifte, vi oppdager det først når vi er på tilsyn, sier Kolle.

I mindre byer og tettsteder er det bedre kontroll og mer stabil drift, mener Kolle. Samtidig er det flere byer i Norge som sliter med «storbyproblematikk» på lik linje med Oslo.

— Oslo har likevel denne utfordringen i størst grad her i landet ettersom det er her det er flest restauranter.

Mattilsynet benytter flere tiltak for å få til en varig effekt, men ser likevel at mange restauranter får kritikk gang på gang.

— Det er blant annet derfor vi har konkrete planer om å innføre smilefjes-ordningen, for å få til en varig bedring, sier Kolle.

 1. Les også

  Mattilsynet sjekket 157 steder - kun 40 hadde alt på stell

 2. Les også

  Colosseum kino solgte genmodifisert sjokolade

Relevante artikler

 1. OSLOBY

  Mattilsynet sjekket gatekjøkken. Fant rottemøkk og mat i utslagsvask

 2. OSLOBY

  Mattilsynet hastestengte Oslo-restauranten etter alvorlige funn. Halvannet døgn senere var den åpen igjen.

 3. OSLOBY

  Friday’s stengt på dagen av Mattilsynet: – Helsefarlig for gjestene

 4. NORGE

  Stor økning i antall matsteder stengt av Mattilsynet i Oslo i år

 5. KOMMENTAR

  En ensom bondes kamp mot makten har skapt krise i Mattilsynet

 6. DEBATT

  Blå heier på Oslo