Oslo kommune dro i gang en kampanje med tilbud om økonomisk støtte på 40 prosent for å få fart på solcellemarkedet i vinter.
Einar Wilhelmsen er opptatt av solenergi. Han fant en leverandør som kunne tilby et anlegg for i overkant av 80.000 kroner ferdig montert. Han søkte og fikk tilsagn om 32.000 kroner i støtte til solcelleprosjektet.
Men å få panelene opp på taket, skulle vise seg å være krevende. Wilhelmsen ble pålagt en dyr og omstendelig byråkratisk prosess for å få godkjent sin miljøvennlige energiløsning.
Aftenposten skrev om saken, og byutviklingsbyråd Bård Folke Fredriksen oppfordret Plan— og bygningsetaten til å gjøre det minst mulig byråkratisk i tvilstilfeller.
Etter at artikkelen hadde stått på trykk i Aftenposten, begynte det å skje ting.
PBE reiste på befaring
Enhetslederen i PBE reiste selv opp for å studere Wilhelmsens røde taksten med egne øyne, og for å høre mer om prosjektet. Det tok ikke mange dagene før Wilhelmsen fikk et nytt brev i postkassen. I brevet sto det at solcellene ikke ville endre takets karakter likevel, og at tiltaket dermed ikke var søknadspliktig, slik det var i forrige runde.
— Jeg ble utrolig glad da kommunen snudde. Det er utrolig gøy at jeg endelig får lov til å sette panelet på taket, sier Wilhelmsen.
Karin Marie Glad Visnes, avdelingsdirektør i PBE, forklarer i en e-post til Aftenposten hvorfor Wilhelmsen først fikk beskjed om at solcellepanelet var søknadspliktig.
"Forespørselen var ikke tilstrekkelig dokumentert, og vi oppfattet at panelene skulle stå oppreist på taket, og huset lå i et område vi oppfattet hadde enhetlig arkitektoniske kvaliteter. "
Hva som førte til at kommunen snudde, forklarer Visnes slik:
Manglet interne retningslinjer
"Etaten tok så kontakt med Wilhelmsen, som ga en bedre redegjørelse. I tillegg valgte etaten å følge opp saken, ut over det vi normalt gjør, ved at enhetsleder befarte området sammen med søker. Med dette grunnlaget hadde vi en tilstrekkelig oversikt til å konkludere med at panelene kunne monteres. Det var i denne saken da ikke behov for en søknadsbehandling. Årsaken til at Wilhelmsen i første omgang ikke fikk opplyst at vi kunne behandle søknaden forenklet ved å unnta fra krav til ansvarlige foretak, var fordi vi på det tidspunktet ikke hadde laget våre interne retningslinjer og informert vårt kundesenter som behandler forespørsler om denne muligheten. "
Håper det blir lettere for nestemann
Wilhelmsen håper saken hans har bidratt til at det blir enklere for andre som vil bidra til at Oslo blir grønnere.
— Oslo kommune vil slite med å få fart på solcellemarkedet hvis de legger til grunn at panelene ikke synes. Jeg vet at det var flere enn meg som fikk beskjed om at tiltaket var søknadspliktig. Det er helt greit å være kommunens prøvekanin når det fører til at de rydder opp i regelverket sitt. Nå håper jeg at de neste søkerne slipper en lang runddans i kommunen. Man bør ikke trenge å bruke måneder på å få skaffe seg en grønn energiløsning, sier Wilhelmsen.
— Solenergi er jo enkelt og greit, og en super løsning for dem som vil lage sin egen energi, sier Wilhelmsen, som regner med å få panelene opp på taket i løpet av et par uker.