Osloby

Oslo lover å ta større del av OL-regningen

Oslo kommune og kulturdepartementet er enige, bare timer før Høyre-møtet som kan avgjøre Oslo-OLs fremtid.

Byrådsleder Stian Berger Røsland Roald, Berit

 • Hanne Mellingsæter
  Journalist

Oslo kommune og Kulturdepartementet er enige om kostnadsfordeling, organisering og risikodeling for Oslo-OL i 2022.

Det opplyser byrådet i en pressemelding onsdag formiddag. Kommunen har i lengre tid vært i forhandlinger med Kulturdepartementet om fordelingen av OL-regningen ved eventuelle olympiske leker i 2022.

-Vi har strukket oss langt for å komme i mål med forhandlingene. Det har vi gjort fordi investeringene er fornuftige, og er prosjekter vi uansett har tenkt å gjennomføre. Da er det også naturlig at Oslo tar en betydelig del av regningen, sier byrådsleder Stian Berger Røsland (H).

Oslo må ut med 2,2 milliarder

Han opplever at de nå imøtekommer den bekymringen mange har hatt for at staten skal «finansiere lokale veikryss i Oslo».

Selv om OL vil koste Oslo 2,2 milliarder (2,5 milliarder inkludert søknadsarbeidet), er ikke byrådslederen nevneverdig bekymret for at det vil gå på bekostning av det øvrige tjenestetilbudet i hovedstaden.

-Jeg tror man skal lete lenge og godt for å finne samferdselsinvesteringer og anleggsinvesteringer som her foreslås gjennomført, som man ville vært mot uavhengig av spørsmålet om OL.

Røsland viser i tillegg til at Oslo har et investeringsbudsjett på 11 milliarder i året og påpeker at flere av investeringene ville vært prioritert uansett. Konsekvensen kan bli at andre prosjekter blir flyttet lenger bak i køen fordi OL-prosjektene må prioriteres.

— Dere kutter i Fattighuset, men har råd til dette?

— Vi kommer til å investere i idrettsanlegg og samferdsels- og veitiltak i Oslo de neste åtte årene uavhengig av OL. Bygging av nytt anlegg på Jordal og T-bane i Oslo er investeringer vi kommer til å måtte gjøre uansett.

- Men hvis du ser dette opp mot kutt i bydelene?

— Det er ingen sammenheng mellom kutt i bydelene og investering i T-bane. Vi kommer uansett til å ha et investeringsbudsjett med samferdselstiltak, fordi byen vokser og fordi det trengs.

Enigheten innebærer blant annet at:

 • Oslo kommune betaler for alle OL-relaterte samferdselsinvesteringer i Oslo
 • Oslo kommune betaler for sin andel av investeringer i idrettsanlegg, i tråd med finansieringsmodellen foreslått av Idrettstinget
 • Oslo kommune betaler alle kostnader i forbindelse med OL-relatert plan- og reguleringsarbeid i kommunen, og investeringer i blå-grønne områdehevingstiltak
  Ifølge avtalen vil Oslo kommune dekke eventuelle overskridelser ved investeringer kommunen selv har ansvar for. Oslo vil i tillegg dekke en avtalt og begrenset andel av eventuelle overskridelser av det totale OL-budsjettet.

Ifølge Røsland er denne siste delen begrenset oppad til 100 millioner kroner.

Avgjørende møte i Høyre onsdag

Avklaringen kommer bare timer før Høyres stortingsgruppe skal møtes for å diskutere OL og gi sitt råd til Regjeringen.

Dersom et tydelig flertall av de 48 stortingsrepresentantene går inn for å fortsette søknadsprosessen ved å gi en statsgaranti, blir det opp til Høyre i regjering å bestemme om de vil foreslå at Stortinget går inn for OL.

Hvis Høyre-gruppen, der ja-siden har vært i flertall, plutselig snur og sier nei, vil det etter all sannsynlighet bety at OL-prosessen legges død.

Ved å ta en større del av regningen kommer Oslo kommune Høyres stortingsgruppe i møte. En slik fordeling har vært et av kravene Ja-flertallet har foreslått å stille som betingelse for et OL-ja.

 1. Les også

  Høyre-topper lover OL-nei om pampekravene ikke droppes

 2. Les også

  IOC-krav: Cocktail med Kongen

 3. Les også

  Billig-OL dyrere enn antatt

 4. Les også

  7 kutt i kommunebudsjettet som rammer noen av de svakeste

Relevante artikler

 1. SPORT

  Oslo lover å ta større del av OL-regningen

 2. OSLOBY

  Ap på Stortinget overkjører Oslo og sikrer E18-utbygging

 3. SPORT

  Det blir ikke OL i Oslo i 2022

 4. SPORT

  Høyre-topper lover OL-nei om pampekravene ikke droppes

 5. SPORT

  Slik avgjøres slaget om Oslo-OL

 6. OSLOBY

  MDGs viktigste valgløfte i Oslo koster skjorta. Nå kan det bli sabotert fra nabofylket.