Osloby

Deeyah Khan:«Jeg vet hvordan det føles å stå alene, å være ingen...»

Khan er lykkeligere og sterkere enn noen gang. Glad for å være tilbake i Oslo som hun måtte forlate for 20 år siden.

afp000831995-Ic9ivf1yfe.jpg

 • Wenche Fuglehaug

— Det er fint å være tilbake i Oslo, hos min bror Adil, mine foreldre og venner. Men jeg vil fortsatt ha base i London og jobbe mye der.

- Du reiste fra Oslo i 1995 fordi du ble trakassert av pakistanske menn og gutter. Hvem støttet deg?

— Ingen, egentlig. Jeg var 17 år og måtte dra fra landet mitt på grunn av trusler, men ingen sto opp for meg. Men nå er jeg voksen, ikke lenger redd.

Men hva gjorde det med deg?

— Jeg vet hvordan det føles å stå alene, å være ingen, å være en som ingen ser. Ingen skal oppleve det, og derfor er det viktig med konferansen min, World Woman. Jeg samler så mange modige kvinner; menneskerettsforkjempere, fredsaktivister og artister. Kvinner som av ulike årsaker er tvunget til taushet, oversett eller glemt. Noen av dem har vært fengslet, drapstruet og lever i eksil fordi de tør bruke stemmen sin.

- Noen navn?

— Shirin Ebadi, Mona Eltahway, Mari Boine ... Veldig mange flere er på plass. Så får vi noen overraskende innslag. Fra menn som Richard Branson og Patrick Stewart.

- Hvorfor er konferansen viktig?

— Mange av kvinnene står alene med én enslig stemme i kampen mot vold, urett, misbruk og overgrep som skjer i deres hjemland. Det er viktig å hylle dem. I dag får de voldelige så mye oppmerksomhet, mens de som presser volden tilbake ofte ignoreres. Sånn kan det ikke være!

- Ja, hvorfor får folk som Krekar så mye oppmerksomhet, hjelp og støtte når jenter i Norge ikke får hjelp, men lever i skjul og i frykt fordi de nekter å gifte seg med familiens utvalgte?

— Nettopp! Krekar og terrorister får mer publisitet enn helter og heltinner som risikerer livet sitt fordi de tar egne valg og jobber for fred og rettferdighet.

- Du laget filmen Banaz: A Love Story, som handler om et æresdrap. Slike drap skjer i stort omfang?

— Ja, det skjer i hele verden - og i Norge. Denne alvorlige kriminaliteten, har ingenting med ære og kultur å gjøre.

- Hva tenker du om det?

— At det er brutalt. At unge jenter og gutter ikke kan eie livet sitt, ikke leve og utvikle seg. Her må Norge som samfunnet ta et felles løft. Vi må kunne snakke om at æresvold er kvinneundertrykkende og alvorlig brudd på menneskerettighetene uten å bli kalt rasister.

- Nå er du snart ferdig med en ny film?

— Ja, om radikalisering av unge menn. Jeg har stilt meg spørsmålet hvorfor det skjer, og håper dokumentaren vil gi svar ...

- World Woman er inspirert av begrepet mehfil . Hva er det?

Mehfil er opprinnelig en asiatisk tradisjon. Folk møtes og forteller egne historier basert på egne erfaringer. På World Woman har gjestene ulike kunstneriske uttrykk og det globale møter det lokale. Samtalen og solidariteten er gratis og viktig i en tid der vi står i fare for å gli mer og mer fra hverandre.

wenche.fuglehaug@aftenposten.no

twitter:@fuglehaug

Relevante artikler

 1. OSLOBY

  Finn Skårderud i samtale med Deeyah Khan: - Hun går rett inn i de vanskelige samtalene

 2. OSLOBY

  Skårderud og Khan møttes for å snakke sammen om livet

 3. KULTUR

  Dette må du lese for å forstå (litt) mer av skam- og æreskultur

 4. KULTUR

  Deeyah Khan fikk Emmy-pris for dokumentar om voldelige nynazister

 5. OSLOBY

  Khan: – Jeg forventet å hate dem, men så aspekter av meg selv i dem

 6. KOMMENTAR

  En flyktning med sin Peer Gynt | Harald Stanghelle