Osloby

Sagene bad er til salgs igjen

Sagene bad har vært tørrlagt i 13 år. Eieren har gitt opp å gjenåpne og vil selge Oslos eldste bad.

Mye arbeid gjenstår på Sagene bad før det kan gjenåpne. Nå er det lagt ut for salg igjen. Elevene på Sagene går rett forbi sitt eget skolebad for å ha svømmeundervisning på Sinsen skole en halvtime unna. Rolf Øhman

 • Jørgen Svarstad

— Det er for lang reisevei for håndverkerne våre, sier eieren av eiendomsselskapet som holder til på Nøtterøy.

Tirsdag skrev vi om elevene på Sagene skole som har eget bad vegg i vegg med skolen. Men det har vært stengt siden år 2000, og barna må traske til Sinsen skole en halvtime unna for å få svømmeundervisning.

Kommunen stengte badet fordi de mente det var i så dårlig stand at det var uforsvarlig å holde åpent. I 2006 ble det solgt til det private selskapet Bjarkø Eiendom AS under forutsetning av at de skulle rehabilitere og gjenåpne badet. Kommunen skulle få leie badet til svømmeundervisning for skolene.

Nå ligger annonsen for Sagene folkebad på Finn.no der det fredede badet omtales som en «spennende utviklingseiendom».

Les også

Foreslår nytt badeland til 860 millioner kroner

- Det er to grunner til at vi selger. Den ene er at det ikke lenger passer inn i vår kjernevirksomhet, som nå er å bygge barne— hager og boliger. Og det er geografisk langt unna vårt konsern på Nøtterøy, sier Trygve Bjarkø i Bjarkø Eiendom AS. - Visste du ikke at det var langt unna da dere kjøpte?

-  Det er klart at vi visste om det, men vi hadde ikke den erfaringen med å transportere håndverkere fra Tønsberg, Nøtterøy og Tjøme. Det ble veldig store drivstoffutgifter. I tariffavtalen for håndverkerfaget frarådes pendling over 60 kilometer, sier Bjarkø.

De har skilt ut Sagene bad som et eget selskap, Sagene bad AS. Det er dette selskapet, med tilhørende forpliktelser om restaurering og gjenåpning, som nå selges.

Eiendomsmegler Gøril Berg Bergh i Foss & Co Næringsmegling forteller at flere har tatt kontakt etter at annonsen ble lagt ut for to uker siden. Hun har hatt flere visninger.

-  Vi har respons, men vi har ikke fått noen bud. Dette er noe som vil ta litt tid å få solgt. Det handler om forpliktelsene som ligger til grunn, og at omfattende investeringer må påregnes, sier hun.

- Hvem er interessentene?

- Det er stort sett eiendomsutviklere og noen drivere innenfor helse- og velværesegmentet.

Skrinla barnehageplaner

I 2011 opplyste han at de har brukt 21,1 millioner på rehabilitering. Kommunen mente da at resten av arbeidet ville koste minimum 34 millioner kroner.

- Hvorfor har dere ikke klart å sette det i stand etter så mange år?

- Det er et fredet bygg, og det er en rekke begrensninger på hvordan man kan restaurere det. Det er en ganske komplisert søknadsprosess bare for å pusse opp et rom. Selv malingslaget på veggen er fredet. Vi har allerede totalrestaurert og tilbakeført fasaden på bygget, lagt om hele takkonstruksjonen og skiftet samtlige vinduer, sier Bjarkø.

Spa eller helsesenter

Men Bjarkø regner med at badet blir solgt.

- Det kan for eksempel være innenfor spabransjen, og jeg ser også for meg at noen som driver innenfor helsesektoren kan være aktuelle. Bygget er veldig godt egnet som helsesenter, sier Trygve Bjarkø.

- Hva gjør dere hvis dere ikke får solgt?

- Da må vi fortsette å restaurere, og styret må sette seg ned og bestemme seg for hva man skal gjøre. Men det er en hypotetisk problemstilling, jeg er rimelig sikker på at det blir solgt.

Uviss fremtid

Det er uvisst hva som nå skjer med Sagene bad. Miljø-, samferdsels- og badebyråd Ola Elvestuen (V) er knapp i sin kommentar:

-  Jeg har ikke noe konkret å melde om Sagene bad nå, sier han.

Relevante artikler

 1. OSLOBY

  Kommunen vil kjøpe Myntgata 2-kvartalet

 2. OSLOBY

  Oslo kommune eier tomten. Kan likevel bli nødt til å betale staten 80 mill. for å bygge skole

 3. OSLOBY

  Høyskole vil kjøpe Deichman

 4. OSLOBY

  Det offentlige solgte sykehusboligene for 177 mill. Nå kan de bli kjøpt tilbake for ti ganger så mye.

 5. OSLOBY

  Boligbygg kjøpte gården for 140 millioner. La plan for å skjule det for Oslo-politikerne.

 6. OSLOBY

  Kjøper landemerke langs E18 for 80 mill.