Osloby

Skråsikker på at Lambda er sikret

Kulturbyråd Hallstein Bjercke (V) tør ikke tippe hva prislappen på det nye Munch-museet blir til slutt.

I 2018 skal det nye Munch-museet være reist på Paulsenkaia, foran Barcode og ved siden av Operaen. Oslo kommune setter neste år av 85 millioner kroner til å prosjektere Lambda. Kulturbyråd Hallstein Bjercke (V) mener det var stort politisk håndverk som gjorde at de klarte å få avgjort det han kaller bystyreperiodens vanskeligste sak. Foto: Ørn E. Borgen

 • Hanne Mellingsæter
  Journalist

I slutten av mai ble det presentert en historisk avtale som sikret flertall for Lambda i Bjørvika etter en årelang politisk strid. Da museet ble vraket i 2011 hadde man laget et skisseprosjekt og kommet halvveis i forprosjektet. I september var prosjektgruppen igjen samlet. Foto: Herreros/LPO/MIR

Sommeren 2015 går spaden i jorden. I 2018 skal kunsten til Edvard Munch ha funnet seg til rette i det mer enn 50 meter høye bygget ved siden av Operaen. Det blir ingen flere politiske krumspring nå, skal vi tro kulturbyråd Hallstein Bjercke (V).

Men la oss ta et lite tilbakeblikk før vi ser frem i tid.

Vi skriver tirsdag 28. mai 2013. På Rådhuset er stemningen spent. Kun et fåtall sentrale politikere i Høyre, Venstre, KrF og SV vet at det som snart skal legges frem en nyhet som vil overraske, begeistre, men også skape bitterhet.

Like før kl. 9 går pressemeldingen ut. Her står det at bystyregruppene til Høyre, Venstre og KrF inviterer til pressekonferanse sammen med SV om nytt Munch-museum og områdeutvikling på Tøyen.

Da aner man hvilken historisk hestehandel som må ha funnet sted.

Bitterhet i Ap og Frp

I blitzregnet i Munch-rommet kommer det frem at SV har skiftet mening (igjen), sikret flertall for Lambda og satt punktum for en årelang politisk strid (se fakta).

Til gjengjeld har de forhandlet frem en pakke til Tøyen, som mister Munch-museet de har hatt siden 1963.

Byrådspartiene har blant mye annet gått med på å sette av 25 millioner de neste fem årene, selge unna kommunale boliger og bygge badeland.

Ap og Frp er imidlertid svært lite begeistret for den politiske hestehandelen som har funnet sted bak deres rygg.

«SV har solgt sjela si billig», sier Anders Røberg-Larsen (Ap), mens Carl I. Hagen (Frp) gir tydelig beskjed om at byrådet kan glemme en vennlig tone fra hans parti. Det kjølige forholdet varer en stund, men da Oslo-budsjettet behandles i desember blir Frp enige med byrådspartiene likevel, midt under budsjettmøtet. Den borgerlige tonen skal igjen være god.

150 millioner dyrere allerede

Siden Lambda ble stablet på beina på ny har Plan— og bygningsetaten jobbet med sitt. Allerede 6. juni ble det varslet at planarbeidet er i gang igjen.

Samtidig har etaten som heter Kulturbyggene i Bjørvika gjenopptatt sitt arbeid med Lambda. Da arbeidet ble lagt til side i 2011 var skisseprosjektet ferdig. Men man var bare halvveis i forprosjektet.

I september var prosjektgruppen på rundt 25 personer samlet igjen. I slutten av mars skal disse gi en nærmere beskrivelse av museet, vise frem nye tegninger og ikke minst anslå hva bygget faktisk kommer til å koste.

Les også

En seier for Oslo

Pr. nå har man kun et anslag som sier at Lambdavil koste 1,8 milliarder i rene byggekostnader, altså uten inventar. Dette er en økning på 150 millioner kroner fra det forrige tallet man opererte med (1,65 milliarder). Økningen skyldes prisstigning siden 2011 og at det må etableres en egen energiløsning for Munch og Deichman etter at Hafslund trakk seg, forklarer Haakon Berg Jensen, kommunikasjonssjef i Kulturbyggene i Bjørvika.Da prosjektet stoppet opp i 2011 var det allerede brukt 243 millioner på blant annet plan— og designkonkurranse, tomtekjøp (165 mill.), brukermedvirkning og prosjektering.

Byråden tør ikke tippe sum

I 2014 setter bystyret av 85 millioner til ytterligere prosjektering av Lambda. Man skal gå dypere inn i problemstillinger fra skisseprosjektet og se på alt fra sikkerhet til inneklima og temperaturregulering.

- Hva er det som koster 85 millioner?

— Det er utgifter til arkitekter, prosjektledelse, brukermedvirkning og rådgivere innen alle tekniske fag. Det er også kostnader knyttet til ekstern kvalitetssikring og detaljprosjektering. Reguleringsarbeidet koster også penger, sier Jensen.

Kulturbyråd Hallstein Bjercke (V) synes ikke 85 millioner er et «unaturlig nivå». Han frykter heller ikke summen som kommer i mars, men avstår fra å gjette hvor mye Lambda vil koste når man kan sette to streker under et svar. Byråden mener det var stort politisk håndverk som gjorde at de klarte å få avgjort det han kaller bystyreperiodens vanskeligste sak.

- Er du redd for at SV skal snu igjen?

— Jeg er trygg på at vi har et bredt politisk flertall bak Lambda i bystyret og at denne saken nå er avgjort.

Bjercke mener det er satt av mer penger til å planlegge Tøyen-tiltakene enn de 15 millionene det blir referert til i budsjettet. Han viser til at Ruter, for eksempel, skal prosjektere opprusting av T-banestasjonen innenfor eget budsjett.

Dessuten er ikke alle tiltakene kommet så langt at det er mulig å starte opp prosjektering ennå, forklarer han.

SV er trygg på Tøyen-løftet

SVs Munch-forhandler, Marianne Borgen, frykter ikke at Tøyen havner i skyggen av Lambda. Hun påpeker at et bredt flertall samlet seg om Tøyen-løftet og forteller at hun og de tre andre gruppelederne møtes hver måned for å gå igjennom punktene i avtalen.

— Når vi synes det går for sakte er vi sammen om å pese de ansvarlige byrådene for å få raskere fremdrift.

Marianne Borgen (SV) satt i intense forhandlinger med gruppelederne til Høyre, Venstre og KrF før Munch-avtalen ble presentert 28. mai. Samme morgen ble sentrale partikolleger informert. De siste detaljene ble spikret kvelden før.-Jeg mener fortsatt at det var helt nødvendig å finne en løsning og synes Tøyen-avtalen ble så god at det var helt riktig av SV å gjøre dette, sier Borgen. Foto: Trygve Indrelid

At det er satt av 85 millioner til å planlegge Lambda, og 15 millioner til å prosjektere Tøyen-tiltakene, er hun ikke nevneverdig bekymret for.— Så langt jeg har forstått det handler dette om at man hadde kommet mye lenger i planleggingen av Lambda da det ble lagt på is. For å få til et nytt badeland er det en del grunnlagsarbeider som må gjøres først.

Borgen understreker at det fortsatt er et mål at badelandet skal stå klart samtidig med Lambda, altså i 2018.

- Hvordan ser du på alt dette nå i ettertid?

— Det var en helt låst situasjon som både rammet byutviklingen på Tøyen og gjorde at det ikke ble noen avklaring av et nytt Munch-museum. Jeg mener fortsatt at det var helt nødvendig å finne en løsning og synes Tøyen-avtalen ble så god at det var helt riktig av SV å gjøre dette.

 1. Les også

  Slik skal de løfte Tøyen

 2. Les også

  Åpner pengesekken for Gamle Oslo

 3. Les også

  Frykter busskaos i Bjørvika

 4. Les også

  Dette er årets Oslo-borger 2013

 5. Les også

  Usikkerheten var stor og historisk - og varte til siste slutt. 

 6. Les også

  Slik vil Ap erstatte Munch-museet på Tøyen

 7. Les også

  Oslo kutter sosialhjelpen med 45 millioner

 8. Les også

  Lambda tar knekken på borgerlig budsjettforlik

Slik skal utsikten fra restauranten i Lambda/Munch museet bli. Nye tegninger vil bli presentert i slutten av mars. Da skal prosjektgruppen for Lambda også presenterte et prisanslag på hva hele museet vil koste. Foto: Herreros/LPO/MIR

Relevante artikler

 1. KRONIKK

  I dag legges grunnstenen for Lambda: Det nye museet vil styrke Oslo som internasjonal kulturby

 2. OSLOBY

  I 2013 bestemte de å bygge Lambda. Allerede da var aluminium valgt til fasaden.

 3. OSLOBY

  Milliardløftene til Tøyen kan bli brutt. Foreløpig er kun millionløftene innfridd.

 4. KULTUR

  Utsetter åpningen av nye Munchmuseet

 5. OSLOBY

  Nå er det ingen vei tilbake for nytt Munch-museum

 6. OSLOBY

  Skal reise Munch-museet i rekordfart i Bjørvika