Osloby

Imam alvorlig skadet etter angrep ved moskeen

Ingen er ennå pågrepet etter at imamen ved moskeen Central Jamaat Ahle-Sunnat ble angrepet da han var på vei til moskeen for å lede kveldsbønnen.

Imamen ble angrepet rett utenfor sin bolig på Grønland. Marie Melgård

 • Wasim Riaz

Politiet melder tirsdag morgen at de etterforsker saken som et drapsforsøk. De har innkalt til pressekonferanse klokken 12.

— Rett etter at jeg kom hjem fikk jeg telefon om at imamen var angrepet, fortalte en forferdet Ghulam Sarwar da Aftenposten møtte ham på Ullevål sykehus ved 2-tiden natt til tirsdag.

Les Inger Anne Olsens kommentar:

Les også

Skremmende vold før ramadan

Sharwar er styreleder i moskeen Central Jamaat Ahle-Sunnat, som holder til Grønland i Oslo, og var sammen med imam Nehmat Ali Shah kort tid før angrepet. Han og flere titalls andre var samlet på sykehuset og ba for imamen.

Sarwar kunne fortelle at operasjonen var over, og at mannens tilstand var stabil. Imamen var livstruende skadet da han kom til sykehuset.

A08nehmat0703.jpg Snare, Knut

— Han våknet for kort tid siden og sa til sine barn at de må holde motet oppe og be, sa moské-styrelederen Sarwar. Da Aftenposten var i kontakt med politiet tirsdag morgen, ønsket de ikke å uttale seg om saken eller bekrefte handlingsforløpet.

Til NRK sier operasjonsleder Rune Ullsand: – Vi har sikret videoopptak fra området, og avhørt en rekke vitner.

Han forteller at mange vitner selv har ringt og meldt seg til politiet, men at det er for tidlig å si noe om et mulig motiv for angrepet.

Var på vei til å lede bønnen

Det var kl. 23.16, at politiet fikk melding om at en person i 60-årene ble angrepet i Motzfeldts gate på Grønland.

Mannen var imam Nehmat Ali Shah, som ble alvorlig skadet.

Imamen skal ha blitt angrepet rett utenfor sitt hjem, som ligger bare 40-50 meter fra moskeen. Han var på vei til moskeen for å lede dagens siste bønn.

Ifølge en person som var i moskeen for å be, begynte de å ringe imamen da han ikke dukket opp til avtalt tid. Han svarte aldri.

En gjerningsperson

Oslopolitiets operasjonssentral opplyser at imamen ble kjørt til sykehus av personer som var i nærheten av åstedet.

Ghulam Sarwar, styreleder i Central Jamaat Ahle-Sunnat på Grønland, var til stede på Ullevål sykehus natt til tirsdag der imamen blir behandlet for skadene han pådro seg i overfallet. Wasiim K. Riaz

Ifølge Sarwar har et av vitnene fortalt at imamen ble angrepet med en liten øks på venstre side av ansiktet. Han fikk blant annet skader rett under det ene øyet. — Han hadde også skader på fingrene og hendene sine, og det tyder på at han prøvde å forsvare seg med nevene, sier styrelederen.

Sarwar hadde spist kveldsmat sammen med imamen på restaurant Kebabesh på Grønland kl. 22. Deretter skilte de to lag.

Politiet sier til VG natt til tirsdag at de foreløpig tror at imamen skal ha blitt angrepet med kniv, ikke med en øks.

Angrep nær hjemmet

Den ukjente angriperen skal ha kommet bakfra da imamen gikk fra sin leilighet, for å gå de 40-50 meterne bort til moskeen.

Politiet sier til Osloby at de jakter på en gjerningsmann som var maskert, muligens med hvit finlandshette.

Det var et svært stort politioppbud i gatene på Grønland etter hendelsen. Ved stedet der angrepet skjedde, var det ved 23.40-tiden åtte uniformerte politibiler.

To patruljebiler fra Oslo-politiet holdt vakt utenfor Ullevål sykehus der imamen ble operert etter angrepet. Wasim K. Riaz.

Politiet sikret seg opptak fra overvåkingskamera i området og startet avhør av vitner.— Vi har sikret spor og leter etter en gjerningsmann som løp fra stedet. han hadde grønn og sort jakke, sier operasjonsleder Rune Ullsand i Oslo politidistrikt.

Gjerningspersonen skal også ha vært iført en svart joggebukse med hvite striper og grå sko. Tirsdag morgen jakter politiet fremdeles på gjerningsmannen, de har blant annet tatt i bruk hundepatruljer i letingen.

Reagerte med sjokk

Moskeen på Grønland har to ganger tidligere hatt alvorlige konflikter som har skapt store overskrifter i mediene. Den første gangen i begynnelsen av 1990-tallet. Den andre gangen i 2006.

Under konflikten i 2006 angrep flere personer moskeen i bønnetiden. Imam Nehmat Ali Shah var til stede i moskeen den gang, men ble ikke skadet. Det ble derimot fire andre personer. To av dem alvorlig.

I ettertid viste det seg at to klaner hadde kjempet om makten i moskeen. Medlemmer fra den ene ble senere dømt for angrepet. Flere medlemmer ble utestengt, og et fåtall politianmeldt av menigheten, i sammenheng med konflikten.

Konflikt eller ikke - Sarwar sier til NRK at han ikke forstår hvorfor noen skulle angripe imamen.

– Vi har aldri opplevd at imamen vår var uvenner med noen, og han har heller ikke fått noen trusler. Vi er veldig sjokkerte, sier han til kanalen.

Det er kommet reaksjoner fra flere hold etter at meldingen om angrepet ble kjent. «Opprørende at en religiøs leder brutalt angripes i Oslo. Mine tanker går i dag til Imam Nahmat Ali Shah, hans nærmeste og hans menighet,» skriver byrådsleder Stian Berger Røsland i en Twitter-melding tirsdag.

Menigheten Central Jamaat Ahle-Sunnat ble grunnlagt i 1977. Den har mer enn 5.000 medlemmer, ifølge NTB.

Den var i utgangspunktet et samlingssted for førstegenerasjonsinnvandrere fra Pakistan. Selve moskeen i Motzfeldts gate 10 ble åpnet i 2006 og har plass til rundt 2500 personer.

Relevante artikler

 1. OSLOBY

  "Jeg trodde min siste time var kommet"

 2. OSLOBY

  Her er gjerningsmannen som stakk imam Shah på Grønland

 3. OSLOBY

  Dømt til fire års fengsel for imam-angrep

 4. OSLOBY

  30-åring risikerer forvaring etter angrep på imam

 5. OSLOBY

  Tiltalt kvinne: Jeg skulle være alibi for kjæresten

 6. OSLOBY

  To menn dømt for knivangrep på imam i Oslo