— Vi har ønsket eiendomsskatt lenge, sier Marianne Borgen (SV).
Hun mener det er økonomisk uforsvarlig å ikke benytte seg av mulighetene.
— Det kommer vi til å gå til valg på. Dette er en stor inntekt som Oslo trenger for å levere gode tjenester og tilbud, sier hun.
De siste årene har stadig flere kommuner innført eiendomsskatt. I 2014 har 341 av 428 kommuner slik skatt i en eller annen form, inkludert mange kommuner styrt av de borgerlige partiene.
78 av 117 kommuner med Høyre-ordfører og 6 av 11 kommuner med Frp-ordfører har i dag eiendomsskatt, viste en oversikt Klassekampen laget tidligere i år.
Oslo er imidlertid ikke blant dem, og har ikke vært det siden 1998. Det kan endre seg hvis venstresiden vinner neste års kommunevalg. Aftenposten skrev mandag om hvordan Oslo Ap ligger an til å snu 180 grader og gå inn for eiendomsskatt, mest sannsynlig med et bunnfradrag på hele 4 millioner kroner.
Det vil første året gi over 180 millioner ekstra i kommunekassen. I tillegg kommer minst like mye fra skatt på næringseiendom.
SV vil antagelig gå inn for 3 millioner i bunnfradrag. Det samme har LO i Oslo foreslått. For fire år siden ble SV presset av Ap til å garantere at en slik skatt ikke skulle innføres. Nå ønsker Marianne Borgen en eventuell Ap-snuoperasjon velkommen.
— Vi må se dette i et lengre perspektiv. Om man i løpet av tre år går opp til maks sats, er det snakk om milliardbeløp, sier Borgen.
Hvor stort bunnfradrag?
Bjørnar Moxnes (Rødt) mener venstresiden er avhengig av eiendomsskatt for at et byrådsskifte skal få praktisk betydning for folk.
— Det vil være tragisk hvis venstresiden vinner valget neste år og bare må fortsette velferdskuttene som de borgerlige gjennomfører hvert eneste år. Til neste år kan vi forandre Oslo og stake ut en ny kurs der vi ikke kutter i barnehager eller legger ned fritidsklubber, men heller åpner nye. Det koster penger.
Han mener det bra at Ap antagelig snur, og støtter tanken om et høyt bunnfradrag.
— Vi må ha et så romslig fradrag at det ikke blir en ny skatt for folk med vanlige inntekter. Den må ha en god sosial profil, sier Moxnes.
LES OGSÅ:
Den tanken er ikke MDG uten videre med på. Bystyrerepresentant Harald Nissen er positiv til eiendomsskatt, men synes en bunnfradrag på for eksempel 4 millioner blir for mye.
— En sånn type skatt bør være litt likere fordelt. Men jeg tror eiendomsskatt vil presses frem av den økonomiske situasjonen Oslo står overfor og at til og med Høyre, selv om de er veldig høye og mørke nå, etter hvert må akseptere dette, sier Nissen.
Ikke til å rikke
Hverken et bunnfradrag som skjermer fire av fem boliger helt fra skatt, eller utbredelsen ellers i landet, biter på byrådsleder Stian Berger Røsland (H).
— Jeg mener vi har vist gjennom mange år at vi kan levere gode tjenester uten eiendomsskatt. Jeg mener også at den økonomiplanen byrådet har lagt frem, og Høyres utkast til program, viser at vi skal få til det i årene fremover uten å gjøre det å bo i Oslo enda mer kostbart, sier han.Røsland viser til hvor vanskelig det er å komme inn på boligmarkedet i hovedstaden.
- Hvis du har råd til å kjøpe bolig til fire millioner og mer har du vel råd til å betale eiendomsskatt?
— Jeg tror det er mange familier i Oslo som allerede i dag bruker en høy andel av sin disponible inntekt til å bo, og det er etter mitt syn galt å gjøre det enda mer kostbart.
Vil heller ha kutt enn skatt
At byrådspartiet Bergen Frp nylig har gått inn for å gjeninnføre eiendomsskatt i byen i vest, er ikke et argument for opposisjonspartiet Oslo Frp.
— Vi er imot. Det er en usosial skatt som ikke tar hensyn til inntekten din, bare hva du eier, sier Camilla Wilhelmsen (Frp).
- Med et millionfradrag vil et stort flertall bli skjermet?
Det er uansett usosialt. Mange familier har boliger verdt mer enn 3-4 millioner kroner.
LES OGSÅ:
Hun mener man heller bør begynne i motsatt ende, altså se på utgiftene.
— Eiendomsskatt er ikke et svar på utfordringene. Vi ønsker heller å kutte i det som ikke er kommunens primæroppgaver.
- Hva sikter du til da?
— For eksempel teater- og konserthusvirksomhet. Vi gir i dag blant annet 80 millioner i årlig tilskudd til Oslo nye teater.
Wilhelmsen spør også hvor lenge et høyt bunnfradrag i formuesskatten, Slik Ap, SV og Rødt ønsker, vil overleve.
— De store summene får de først inn hvis de fjerner det.
LES OGSÅ: