Osloby

Åpner pengesekken for Gamle Oslo

Regjeringen lover 25 millioner i året frem til 2018.

Regjeringen følger opp Munch/Tøyen-avtalen, og lover å bli med på et områdeløft for Gamle Oslo. Det betyr 25 statlige millioner årlig den neste 5-årsperioden. F.v. helse- og omsorgsminister Jonas Gahr Støre (Ap), utviklingsminister Heikki Holmås (SV), gruppelederne i bystyret, Libe Rieber-Mohn (Ap) og Marianne Borgen (SV) og Oslo Sp-leder Morten Edvardsen. Rolf Øhman

 • Hanne Mellingsæter
  Journalist

SV inngikk en helt spesiell Lambda-avtale med byrådspartiene i slutten av mai. Avtalen går ut på at Tøyen skal få et skikkelig løft som plaster på såret når Munch-museet forsvinner til Bjørvika. En sentral del av Tøyen-satsingen er et såkalt områdeløft.

Les også

Politisk enighet om at Lambda skal bygges

Og etter å ha blitt utfordret av Oslo kommune, svarer Regjeringen at de er med på spleiselaget og setter av penger til Gamle Oslo når statsbudsjettet for 2014 legges frem i oktober.

Støre: — En seier for Oslo

— Gamle Oslo trenger helt klart et løft. Det er store klasseforskjeller i Oslo, og unger som vokser opp her skal ha samme muligheter som unger som vokser opp andre steder, sier utviklingsminister Heikki Holmås (SV), som tidligere har bodd på Tøyen i mange år.

Sammen med helse- og omsorgsminister Jonas Gahr Støre (Ap), Oslo Sp-leder Morten Edvardsen, samt gruppelederne i bystyret, Libe Rieber-Mohn (Ap) og Marianne Borgen (SV), møter han Osloby utenfor Riverside for å fortelle om sitt bidrag til det som blir Oslos nye områdesatsing (se fakta).

- Det er mange bykjerner i Norge som trenger et løft, så dette er en veldig seier for Oslo som en samlet regjering står bak, sier Støre.

Les også

Slik skal de løfte Tøyen

Gamle Oslo kommer dårlig ut på bydelsstatistikker når man ser på for eksempel skolekarakterer, levealder, andel sosialhjelpsmottagere og barnevernsbarn.

De rødgrønne politikerne er enige om at behovet for en ekstra satsing utløses av 17 år med feilslått borgerlig politikk i Oslo, og at et nytt områdeløft i indre øst er høyst nødvendig syv år etter at det forrige ble avsluttet.

Et områdeløft kan bety alt fra å lage finere byrom til å tilby gratis aktivitetsskole. Hovedmålet er å utjevne levekårsforskjeller i byen.

Utenfor «Dattera til Hagen» sitter Tøyen-beboerne Kjell og Bjørg Schei. Utviklingsminister Heikki Holmås (SV), som bodde i området selv i mange år, slår av en prat og lurer på hvordan det går åp Tøyen. Rolf Øhman

Ønske: — Et triveligere senterUnder fotoseansen midt i hovedgaten på Grønland skal tilfeldighetene ha det til at Marianne Borgen møter en gammel Veitvet-nabo og skolevenninne. På en benk sitter Bjørg og Kjell Schei, som bor i Hagegata på Tøyen. De forteller at de kan merke at det er kommet flere Oslo-vakter i området.

— Det har hjulpet mye, sier Kjell Schei.

Han trekker frem Tøyen senter når han blir bedt om å komme med sitt ønske for området.

- Jeg ønsker meg et triveligere senter. Og ikke lukk det inne, ikke bygg det inn, det er viktig at det fortsatt er åpent, er rådet han gir Heikki Holmås.

 1. Les også

  Dragkamp om Lambda til siste slutt

 2. Les også

  Marianne Borgen tapte slaget, men vant krigen

 3. Les også

  Lambda vedtatt onsdag kveld

Vi videreutvikler våre artikler.
Hjelp oss å forbedre, gi din tilbakemelding.
Gi tilbakemelding

Relevante artikler

 1. OSLOBY

  Slik skal de løfte Tøyen

 2. OSLOBY

  Vil legge ned fire Oslo-bibliotek

 3. NORGE

  MDG åpner for omkamp om Munch-museet

 4. OSLOBY

  Kommunen kjøper 617 boliger fra OBOS

 5. OSLOBY

  Skråsikker på at Lambda er sikret

 6. OSLOBY

  Byrådet har bestemt seg - går for Lambda