Osloby

Mattilsynet stengte vinduskiosken Haralds Vaffel

Mattilsynet stoppet Jonathan Larssons (21) vindusservering av vafler. Nå håper vaffelgründeren å åpne igjen etter å ha ordnet egen håndvask og personaltoalett.

Jonathan Larssons (21) håper å kunne åpne luken til Haralds vaffel igjen så snart som mulig. Thomas Olsen

 • Thomas Olsen
  Journalist

Slik ser det ut på det lille kjøkkenet på innsiden.

Det begynte som en nachspielspøk i bofellesskapet i Gamlebyen i Oslo, der Larsson og beboerne eksperimenterte med den erkenorske hurtigmatretten vaffel. Så fikk Larsson en idé om å utnytte sitt store fortausvindu.

Etter flere ukers undergrunnsmarkedsføring, åpnet Haralds Vaffel på 17. mai i år. På menyen sto billige vafler, is, brus og kaffe. Servering skjedde rett ut av hybelvinduet ved Harald Hardrådes plass i Schweigaards gate.

Stedet ble en umiddelbar en suksess. Fra å ha helgeåpent gikk vaffelkiosken over våren over til å være åpen også på hverdager.

Stengt på dagen

— Jeg solgte 100 til 150 vafler i helgene. Folk digger det. Men så kom det to kontrollører og stengte stedet direkte, og jeg fikk en lang liste med mangler. De stiller jo like strenge krav til meg som en sushirestaurant, sukker Larsson.

Mattilsynet stengte Haralds Vaffel fordi de mente hybelen var uegnet til matservering, og at Larsson ikke oppfulgte grunnleggende hygienekrav. Innehaveren er mest oppgitt over kravet om eget personaltoalett og håndvask.

Her er kravene til Haralds Vaffel:

 • Håndvask: Det må være egen håndvask i kjøkken/utsalg. Håndvasken skal ha blandebatteri med varmt og kaldt vann, såpe og tørkepapir. Ved behov skal blandebatteriet kunne betjenes uten hendene, for eksempel lang hendel. Håndvasken skal kun brukes til vask av hendene.
 • Oppvask: Ved manuell oppvask skal det finnes to kummer en for vask og en for skyll/desinfeksjon. Kummene må være store nok. Desinfeksjon kan skje med varmt vann på 80 grader. Kan ikke foregå i samme kum som håndvask. Med oppvaskmaskin er det tilstrekkelig med én kum. Vaskene må være koblet til vann og avløp.
 • Glatte flater: Vegg tak og gulv skal ha glatte og lett vaskbare overflater. Maten kan ikke tilberedes/håndteres på samme rom som soverom. Matproduksjon må også skje separert fra eget kjøkken.
 • Arbeidsbenker: På arbeidsbenker kan man ikke ha duker. Arbeidsbenkene skal være av et slikt materiale at risikoen for forurensing reduseres mest mulig. Det vil si at det må være glatte flater som tåler vask og desinfeksjon.
 • Lagring og oppbevaring: Tørrvarer og andre matvarer skal oppbevares slik at det ikke er fare for forurensing. Tørrvarer oppbevares normalt i hyller som er lette å holde rene. Krav til eget, separert kjøleskap og frys.
 • Temperaturkontroll: Må føre kontroll med kjøletemperatur og føre logg for dette.
 • Personaltoalett: Virksomheten må ha et eget toalett, som ikke deles med andre i åpningstiden. Sanitæranlegg skal ha egnet naturlig eller mekanisk ventilasjon. Det skal finnes en håndvask i tilknytning til toalettet.
 • Internkontroll : Må innføre og utøve internkontroll om hygienerutiner og rengjøring. Skal dokumenteres skriftlig.
  Les Mattilsynet råd og krav til hygiene hos serveringssteder her.

Måtte ha rørlegger for kunne lage mer vaffelrøre

— Det er «lite skit» at det er så ekstreme krav. Inspektørene er veldig negative og prøver nærmest å overtale meg til å gi opp.

Haralds Vaffel åpnet på 17. mai. Stedet rakk å bli en aldri så liten suksess i nabolaget - før det måtte stenge.

Mattestudenten viser vei inn på hybelen som i sommer er blitt forvandlet til et gatekjøkken. Sengehemsen er borte, glatte benker, kassaapparat og kjøleskap satt inn. Og i hjørnet har rørleggeren montert opp en håndvask.All mat skal tilberedes og serveres i engangsemballasje for å omgå kravet om egen vaskemaskin. Han vurderte å sette inn en tørrdass som personaltoalett, men har i stedet inngått avtale om å dele toalett med en kafé i nabolaget.

— Når jeg bestemmer meg for noe, blir det sånn – til min mors store fortvilelse. Jeg hadde ikke peiling på hva jeg drev med, men jeg flink til å lære. Nå har jeg fikset alt. Halvparten av semesterstipendet har gått med, så hvis jeg ikke får åpne nå, er det krise, sier Larsson.

Han tror Mattilsynet vil gi grønt lys denne uken, og inviterer til åpningsfest under mottoet "vaffel for frihet" på lørdag.

Les mer:

Les også

Sanner vil ha et mindre byråkratisk byråkrati

Hygienekrav til både vaffel og gourmet

Mattilsynet slår fast at Haralds Vaffel må følge kravene til næringsmiddelproduksjon som alle andre som lager og serverer mat. At dette skjer hjemme i et bofellesskap gjør det ekstra vanskelig.

— Det er ikke noe forbud mot hjemmeproduksjon, men man kan ikke bruke eget kjøkken og man må oppbevare og produsere det som serveres separat, forklarer førsteinspektør Natalia Larsen hos Mattilsynet i Oslo.

- Og reglene er like strenge selv om man bare selger vafler?

— Hva som lages har ingen ting å si. Haralds Vaffel må følge de samme kravene som alle andre som selger uemballert mat. Han må også følge reglene for oppbevaring og lagring. Det gjelder for eksempel rømme og smør. Og egg skal i lagres et sted med maks 12 grader. Reglene er ikke strenge, dette er minimumskrav han må tilfredsstille. Hygienekrav er viktig uansett om man steker vafler eller lager noe mer avansert, sier Larsen.

Les også:

Les også

Smilefjes skal få skikk på norske restauranter

— Var litt kjapp til å åpne

Førsteinspektøren kan ikke si om og når Haralds Vaffel får åpne igjen. Men avviser at inspektørene er negative til den uvanlige vaffelgründeren.

- Dette er ikke noe personlig. Larsson er hyggelig, kreativ og morsom. Men når du skal starte opp noe, må man gjøre en grundig vurdering. Han var nok litt kjapp når han tok avgjørelsen om å åpne, mener Larsen.

- Men nå har han satt seg grundig inn i og vil tilfredsstille Mattilsynets krav?

— Ja, det har vi skjønt. Vi kommer til å ha en oppfølgingsinspeksjon snart, så er det opp til saksbehandler å vurdere om han kan åpne igjen, sier Larsen.

Hver uke anmelder Osloby tre restauranter i ulike prisklasser. Søk i restaurantbasen og se de sist anmeldte restaurantene her .


Restaurantguider fra Osloby:

Relevante artikler

 1. OSLOBY

  Vil ha slutt på kebab-diskrimineringen

 2. OSLOBY

  Nå lanseres ti bud for syklister i Marka

 3. OSLOBY

  Middelalder-Oslos skjebnebrann

 4. OSLOBY

  Tvil om middelalderfunn: Trusehumor eller ABC-bok?

 5. OSLOBY

  - Det hadde vært deilig å gå i shorts av og til

 6. OSLOBY

  Lokk over Majorstuen stasjon har vært diskutert i over 30 år