Osloby

Skal det være en matbit fra pølsehimmelen? The Guardian skriver om Syverkiosken i Oslo.

The Guardian har vært på besøk i den lille pølseboden ved Alexander Kiellands plass i Oslo, den eneste gjenværende av sitt slag, ifølge britene.

Syverkiosken, avbildet i forbindelse med en pølsetest sensommeren 2009. Trond Hansen

  • Eirik Husøy
    Journalist

«Glem hygge, det å kose seg med livets enkle gleder», starter artikkelen i den britiske storavisen The Guardian forklarende.

Det skandinaviske ordet har fått internasjonal oppmerksomhet de siste årene og ble i år adoptert som et engelsk ord i den anerkjente ordboken Oxford English Dictionary.

Men artikkelen handler ikke om hygge, skal man tro The Guardian, men om Oslo-symbolet Syverkiosken ved Alexander Kiellands plass (som man jo skulle tro er en plass mange går for hygge, journ.anm.).

Her er det blitt servert pølser siden 1979, og britene har latt seg sjarmere.

«Smaken er med ett behagelig, men på samme tid også deilig krydret», skriver skribent David Atkinson før han skryter av den sterke sennepen.

Skjermdump / The Guardian / Didrick Stenersen / Visit Oslo

  • «Fin knakk og pene pølser. Litt tørre, med en uvant, krydret ettersmak.», skrev Aftenpostens anmelder om pølsene på Syverkiosken i 2009.

Han oppsummerer pølseopplevelsen, som han får servert med den lokale leskedrikken Tøyen-Cola, med følgende lovord: «Jeg er fortapt i et øyeblikk i pølsehimmelen».

The Guardians Oslo-utsendte biter seg merke i konseptet lompe: Wienerpølsen er ofte ikke servert i brød, men i en «tykk potetpannekake».

Han skriver også om pølsekiosken som et forvitrende fenomen. Det var en gang mer enn 40 slike kiosker i den norske hovedstaden, men nå er det bare Syverkiosken igjen, ifølge The Guardian.

Syverkiosken kan være den siste i indre by, men Lennarts på Alnabru er i alle fall fortsatt i drift, ifølge Aftenpostens kilder.

Flere lesere har også i løpet av dagen meldt at Lavpriskiosken på Årvoll, pølseboden i krysset mellom Årvollveien og Lofthusveien, fortsatt leverer wienerpølser av prima kvalitet.

  • Vet du om flere pølseboder i Oslo som fortsatt er i drift? Eller har du andre historier om pølseboder? Send gjerne en e-post til eirik.husoy@aftenposten.no.

Erlend Dahlbo har 26 års erfaring som pølseselger for enkeltmannsforetaket Syverkiosken. Han tok i sin tid over for sin far Ernst Dahlbo som startet opp pølsekiosken for snart 40 år siden.

– For nordmenn er ekte pølser smaken av nostalgi, sier Dahlbo til The Guardian.

Erlend Dahlbo stikker hodet ut av luken i Syverkiosken. Bildet er tatt i 2008 i forbindelse med en reportasje i Aften. Silje Ensrud / Aftenposten

Les mer om

  1. The Guardian

Relevante artikler

  1. A-MAGASINET

    Han driver Norges mest berømte pølsebod: «Det beste med Oslo er menneskene!»

  2. A-MAGASINET

    Finn Bjelke liker at Oslo prøver å være storby, men misliker folk som tror de er storbyboere

  3. A-MAGASINET

    Pølsekiosken går med overskudd, men han finner ikke folk som kan jobbe der lenger

  4. A-MAGASINET

    Det selges en ny ketchupflaske annethvert sekund i Norge. Her er historien bak den tomatbaserte nasjonalsausen

  5. SULTEN

    Restaurantanmeldelse: Det fineste med stedet er uteserveringen

  6. KULTUR

    Alexander Kielland skildret erotiske intriger på 1800-tallet. I dag åpner omsider et eget senter for hans litteratur.