Osloby

«Motivasjonen min er kjærlighet til byen»

Partisekretær Raymond Johansen (Ap) synes det er ålreit at «måk sjæl» er blitt et begrep.

afp000773664-Il38i6Vw_P.jpg

 • Hanne Mellingsæter
  Journalist

— Fra partisekretær til byrådslederkandidat i Oslo. En nedtrapping?

— En opptrapping. Motivasjonen min er kjærlighet til byen jeg har så dype røtter i, som hele min familie kommer fra, inkludert alle mine fire besteforeldre og masse oldeforeldre. Jeg er veldig motivert og har lyst til å være med å prege utviklingen til en av Europas hurtigst voksende byer.

- Dere har ikke kommet med en ordførerkandidat. Er dere redd Fabian Stang?

Raymond Johansen (Ap) vil overta kontoret til Stian Berger Røsland (H) og bli byrådssjef i Oslo. Hanne Mellingsæter

Han drikker litt kaffe i helgene, men mest på jobb, partisekretær Raymond Johansen (Ap). Hanne Mellingsæter

Kulturhuset deler bygg med partisekretærens kontor på Youngstorget. Hanne Mellingsæter

— Det er en litt rar diskusjon. Jeg stiller som byrådslederkandidat fordi vi har et parlamentarisk system i Oslo med en byregjering. Jeg vil lede den byregjeringen. Ordfører er også en viktig posisjon, et viktig ansikt utad. Men det viktigste er å være byrådssjef. - Hvilke utfordringer har Oslo?

— Veldig mange positive utfordringer. At folk flytter hit, er bra, og vi ser nå globalt sett en voldsom urbanisering verden aldri tidligere har sett. Den utviklingen skjer også her og vil kreve enormt mye av oss, for eksempel når det gjelder arbeidsplassetablering og det å ha en effektiv og god infrastruktur med lite klimaavtrykk.

- Hvorfor har ikke Ap klart å ta makten i Oslo?

— Fordi Høyre sammen med sine samarbeidspartnere har fått flere stemmer ...

- Hvorfor har de fått flere stemmer?

— Folk har oppfattet deres politikk som bedre. Vi må vise at vi har bedre visjoner, planer og ideer for byen. Den utfordringen ser jeg frem til å ta.

- Hvis du blir byrådsleder, er det da sånn at Groruddalen får sin mann inn?

Oslo får sin mann inn, hvis jeg blir valgt. Jeg er en helstøpt Oslo-person. Det å få nasjonal forståelse for de utfordringene vi har i Oslo vil være en viktig oppgave, da er ikke minst utfordringene knyttet til Groruddalen, som jeg kjenner, en viktig del av det. Men jeg er ikke for at noen skal få det dårligere for at andre skal få det bedre.

- Du stemte ja til OL i 2013. Er du fortsatt for?

— Vi må først se om det kommer en sak, vi vet jo at Frp, altså halve regjeringen, er imot, men hvis det kommer en sak så skal jeg ta stilling til den ganske høyt og tung. Og så er det riktig at jeg stemte ja. Men jeg har ikke sett noen sak. Jeg vet ikke engang om den er meldt på Gratishaugen.

- Dette «måk sjæl» fra du var samferdselsbyråd på 1990-tallet?

— Det var i november, biler sto fast og det var helt åpenbart at kommunen ikke gjorde en god nok jobb. Så sa jeg at folk må måke litt selv også og det sto på hele forsiden til Aftenposten. At begrepet henger igjen, synes jeg er ålreit. Og det er ikke noe galt i budskapet. Kommunen og det offentlige har ansvar for å måke, men vi lever også i et samfunn hvor folk må bidra selv. Noen vil jo prøve å score billige politiske poeng på dette, men da håper jeg de i samme slengen nevner at det var jeg som sørget for at Rådhusplassen ble bilfri, at Vika-trikken ble bygd og at Strømsveien ble stengt på Vålerenga.

Relevante artikler

 1. OSLOBY

  For mange i Ap har tatt seieren på forskudd, mener byrådsleder Raymond Johansen

 2. A-MAGASINET

  «Jeg er ikke redd for å si fra. Jeg har et Narvestad-gen i meg.»

 3. POLITIKK

  «Rart», sier Raymond Johansen om Venstres forsøk på å fiske over MDG.

 4. OSLOBY

  Fra nyttår skal Tøyen og Grønland løftes sammen

 5. LEDER

  Aftenposten mener: Raymond Johansens jobb er ikke å lappe sykler

 6. KOMMENTAR

  Byrådet sliter i både øst og vest | Andreas Slettholm